Juhász Dorka régi barátok közé érkezik a válogatotthoz

2023. október 26. csütörtök 12:40

A magyar kosaras berobbant a WNBA-be, óriási szezont futott Minnesotában, így még furcsább, hogy csak mostanában fog bemuatkozni a női kosárválogatottban. Az ifjú klasszissal beszélgettünk.

WNBA játékost igazolt a női kosárlabda-válogatott! Ha csak ennyit mondunk, az egyszeri szurkoló azt gondolhatná, honosított egy légióst az Európa-bajnoki elődöntős magyar válogatott, ám ez nem így van: a pécsi Juhász Dorka ugyan csak 23 évesen készül első válogatott tétmeccsére, ám ennek pusztán annyi az oka, hogy öt éve az Egyesült Államokban él, ahol az egyetemi bajnokságban, idén pedig a WNBA-ben szerepelt. 

 
A Buckeyes-ból az összegyetemi álomcsapatba is bekerült az ifjú magyar klasszis

“Ez az első profi évem a kosárlabdában, még minden egy kicsit új számomra, és izgatottan várom, hogy találkozzak a felnőtt válogatott tagjaival."

Kiskorom óta arról álmodoztam, hogy egyszer magamra ölthessem a felnőtt válogatott mezét, és most közel vagyok hozzá, hogy valóra váltsam” - mondta a MOL Csapatnak a Minnesota Lynx-ből az Euroligában szereplő Beretta Famila Schióba szerződő játékos. 

Sztárok közül barátok közé 

Dorka ugyan tétmeccset még nem játszott a női válogatottban, de összetartáson vett már részt és egyébként sem csupa idegen közé érkezik. “Pécsiként játszottam már együtt Kiss Virággal, de együtt nőttünk fel Lelik Rékával és a csapat több játékosával együtt játszottunk az utánpótlás-válogatottakban is, sőt akad, akivel már U12-es korunk óta ismerjük egymást. Aho Nina pedig nagyon sokat segített, amikor kikerültem az Egyesült Államokba” - sorolta Dorka. 

 
Nem ismeretlen a címeres mez Dorkának

A pécsi születésű játékos elmondta, végigizgulta a lányokkal az Európa- bajnokságot és úgy szurkolt nekik, mintha ő is ott lehetett volna a lelátón, amikor Székely Norbert csapata elképesztő meneteléssel az elődöntőbe jutott és végül a negyedik helyen zárt. 

“Szerencsére lehetett online követni a tornát, úgyhogy láttam az összes meccset. Nagyon örültem a lányok teljesítményének, és távolról sem csak a számszerű eredménynek, hanem azt is nagyon jó volt látni, milyen jól működik a kémia a csapaton belül."Bevallom, volt olyan pillanat, amikor behunytam a szemem és odaképzeltem magam a pályára” - mondta Dorka nevetve. Többé nem kell becsuknia a szemét, íme a női kosárlabda-válogatott kerete az Eb-selejtezőkre: 

“Egy ilyen kiváló csapatba soha nem könnyű becsatlakozni, de minden erőmmel azon leszek, hogy a legjobbamat nyújtva segítsem a válogatottat. Nem érdekel, milyen poszton, milyen szerepkörben számít rám a kapitány, ha bekerülök a csapatba, amit adni tudok, az oda fogom tenni a pályára” - tette hozzá elszántan. 

Más utakon járt eddig 

A pécsi kiválóságnak egészen káprázatosan sikerült az első szezonja a világ legerősebb női kosárlabdaligájában, hiszen negyeddöntőt játszhatott a Minnesotával, a szezon végén pedig bekerült a liga legjobb újoncainak álomcsapatába. 

“Áprilisban, a draft előtt még nem voltam biztos benne, hogy ott leszek aközött a 144 játékos között, akik a WNBA mezőnyét alkotják. Végül azonban minden nagyon jól alakult, nemcsak a tizenegy minnesotai közé kerültem be, de a kezdőcsapatba is, a szezon végén pedig a legjobb újoncok csapatába is beválasztottak."Ennél jobb bemutatkozásról nem is álmodhattam, úgy érzem, kamatozott a hosszú évek befektetett munkája, a sok lemondás és a távollét a szeretteimtől” - mondta megindultan Dorka. 

 
Dorka berobbant a WNBA-be (fotó: Aaron Lavinsky/AP)

“Nem egyszerű dolog ez magyarként, óriási a konkurencia és nagyon keményen kellett dolgoznom, hogy valóra váltsam ezt az álmot. Más úton, mint egykori utánpótlás-csapattársaim, de végül újra együtt játszhatunk immár a felnőtt válogatottban, és ez nagyon jó érzés.” 

Európában minden más 

A 23 éves játékos Pécsen a Rátgéber Akadémia neveltje volt, de nagyon fiatalon az Egyesült Államokba került, ahol előbb az Ohio State, majd a Connecticut egyetemi csapatában játszott, mielőtt WNBA-szerződést kapott. Kevés játékosnak van jobb rálátása a kérdésre, hogy mi a különbség a tengerentúli és az európai női kosárlabda között. 

“Nagyon nehéz összehasonlítani a kettőt. A legnagyobb különbség a játékstílus, Amerikában gyorsabb a tempó és nagyobb szerep jut az egyéni játéknak, ezen kívül sokkal fizikálisabb is a kosárlabda. Nem mintha Európában puhák lennének az ellenfelek, a palánk alatt ugyanolyan nehéz az élet itt is, mint a tengerentúlon” - mondta nevetve Dorka. 

“Európában a csapatjáték van a középpontban, a szervezettség alapvető fontosságú, a csapatérdek pedig fontosabb, mint az egyén. Szeretném megállni a helyem mindkét kultúrában, a válogatottat pedig azzal segíteni, amivel kell: európai csapatjátékosként és WNBA-ben szerzett tapasztalattal is számíthat rám a válogatott” - tette hozzá széles mosollyal.

CímlapképCarlos Gonzalez/Start Tribune

MOL Sportágak
MOL Csapat