Kapitányváltás a női kosárlabda-válogatott élén

2024. március 26. kedd 17:13

Székely Norbert lemondását elfogadta a MKOSZ, és egyből az utódját is kinevezte: mától Völgyi Péter a női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya.

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöksége a mai ülésén megvitatta a női válogatott olimpiai selejtezős szerepléséről született kapitányi beszámolót. Mint ismert, a csapat a hazai rendezésű soproni tornán a spanyolok elleni vereséggel maradt le a párizsi játékokról, miközben előtte megverte az olimpiai ezüstérmes Japánt. A kvalifikációs torna után a szövetség hagyott időt a helyzet higgadt értékelésére, a szakmai szempontok alapos elemzésére - olvasható a szövetség közleményében. 

Székely Norbert kapitánnyal egyből a selejtezőtorna után is beszélgettünk egyet, de a mélyebb elemzésre csak néhány nappal ezelőtt kerítettünk sort: 

A mai elnökségi ülésen Székely Norbert szövetségi kapitány bejelentette, hogy lemond posztjáról, amelyet az elnökség elfogadott. A szövetség vezetése megköszönte a kapitánynak a 2017 óta elvégzett kiváló építő munkát, amelynek csúcsaként a női csapat a tavalyi Eb-n negyedik lett. A kiváló torna után is beszélgettünk a kapitánnyal: 

A kontinenstornán elért eredménnyel Székely Norbert az elmúlt 25 év legsikeresebb válogatott edzőjévé vált, válogatottunk pedig már 16. a világranglistán. Ugyanakkor az elnökség megértette a távozó kapitány érveit, aki már a selejtezők előtt jelezte, hogy az olimpiai ciklus végeztével visszavonul a felnőtt női válogatott vezetésétől.

Már meg is van az új kapitány

Az MKOSZ elnöksége egyszersmind döntésre jutott az utódlásról is: a női válogatott szövetségi kapitányi pozíciójában továbbra is magyar vezetőedzőben gondolkodva Völgyi Pétert nevezte ki a válogatott élére.

A korábban férfi szakágban magyar bajnoki címig és kupagyőzelemig jutó szakember a DVTK női csapatával idén az Euroliga Final Four küszöbéig jutott. Völgyi tavaly az év edzője lett hazánkban, miközben 2017-től tavaly nyárig az U18-as női válogatottat vezette, amellyel 2019-ben Eb-ezüstérmet szerzett.

MOL Sportágak
MOL Csapat