Kevésen múlt a férfi kosárválogatott újabb bravúrja

2018. szeptember 17. hétfő 20:26

A magyar férfi kosárlabda-válogatott kikapott Olaszországtól Debrecenben a világbajnoki selejtezősorozat második szakaszának második fordulójában.

Férfi kosárlabda vb-selejtező, 2. kör, 2. forduló, J csoport:
Magyarország-Olaszország 63–69 (14–20, 14–19, 23–13, 12–17)
A magyar pontszerzők: Vojvoda 25, Golomán 9, Benke 9, Eilingsfeld 8, Perl 7, Govens 5

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány csapatából a térdműtéten átesett Hanga Ádámon és a kéztörést szenvedett Rosco Allenen kívül immár Keller Ákos is hiányzott, a nyáron Franciaországba szerződött center ugyanis szombaton vakbélműtéten esett át. A szakvezető a szombathelyi Tóth Norbertet hívta be a helyére. Bizonytalan volt Eilingsfeld János szereplése is: az Atomerőmű erőcsatára Hollandiában rúgást kapott a bordájára, végül azonban vállalta a játékot.

A három napja Hollandiában 74-59-re nyerő válogatottat csaknem telt ház várta a Főnix Csarnokban, hétfőig már mintegy 6500 jegy talált gazdára. A felvezető programban az 1999-es Európa-bajnokságon szereplő magyar válogatott csapott össze a debreceni öregfiúkkal, így újra együtt kosarazott a 19 évvel ezelőtti gárdából többek között Gulyás Róbert, Czigler László, Sitku Ernő, Dávid Kornél, Halm Rolland, Németh István, Mészáros Zalán, Boros Zoltán és Kálmán László.

Jobban kezdtek az olaszok

A "nagyválogatott" a vb-selejtező elején hozta a papírformát abból a szempontból, hogy próbálta felvenni a rendkívül mozgékony olaszok ritmusát. A Fenerbahcét erősítő Luigi Datome vezette vendégcsapat hat ponttal hozta a nyitónegyedet és öttel a másodikat, így a nagyszünetre már 39-28-ra elhúzott. Hazai részről csak a zsinórban két triplát is bedobó Vojvoda Dávid és a nyáron Spanyolországba szerződött Perl Zoltán emelkedett ki társai közül.

Térfélcsere után a tavaly Európa-bajnoki nyolcaddöntős hazai válogatott rákapcsolt, és fantasztikus védekezéssel, ötletes támadásokkal 23 pontot szórt a harmadik felvonásban, amelynek utolsó 20 másodpercéig vezetett is (52-51). Az amerikai egyetemi bajnokságban edződő Golomán György is elkapta a fonalat, a közönség pedig óriási hangulatot teremtett az arénában.

A zárószakaszt egy 12-4-es sorozattal kezdték a hosszabb kispaddal rendelkező olaszok, így csakhamar kilenc pontra megléptek. Az utolsó perc 59-64-ről indult, Benke Szilárd faragott a hátrányon, de minden erőfeszítés ellenére csak három pontra sikerült csökkenteni a különbséget. A magyarok legjobbja Vojvoda lett 25 ponttal.

A válogatott november végén Horvátországban folytatja a selejtezősorozatot.

MOL Sportágak
MOL Csapat