Litvánia még túl nagy falat volt a kosárválogatottnak

2018. július 01. vasárnap 23:37

A továbbjutását már bebiztosító magyar férfi kosárlabda-válogatott kikapott a százszázalékos litvánoktól a vb-selejtezősorozat utolsó fordulójában.

Vb-selejtezők, első kör, C csoport, 6. forduló:
Magyarország-Litvánia 50-73 (14-19, 10-18, 13-18, 13-18)
A magyar pontszerzők: Keller 12, Perl 10, Govens 8, Vojvoda 7, Benke 6, Allen 5, Horti 2 

A továbbjutás szempontjából komolyabb tétje már nem volt a teltházas Tüskecsarnokban rendezett összecsapásnak, a litvánok - akik szintén a nyolcaddöntőig jutottak az Eb-n - ettől függetlenül bombaerős keretet neveztek. Soraikban ott volt az NBA-s Jonas Valanciunas (Toronto Raptors) és a legendás Arvydas Sabonis fia, Domantas Sabonis (Indiana Pacers), illetve az Euroligából Mindaugas Kuzminskas, Arturas Gudaitis és Mantas Kalnietis (Olimpia Milano), Lukas Lekavicius (Panathinaikosz) és Jonas Maciulis (Real Madrid).

Nem ijedtünk meg a litvánoktól

Hazai részről ott volt a csarnokban a sérült Hanga Ádám és Váradi Benedek is, mindketten mankóval bicegtek be az arénába. Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány csapata hiányzói ellenére nem ijedt meg a sztárokkal teletűzdelt ellenféltől, és Keller Ákos, illetve a csapatkapitány Vojvoda Dávid révén remekül állta a sarat. A palánkok alatt jobb volt az ellenfél, a magyarok jobbára távolabbról próbálkoztak, és még a center Keller is dobott triplát. A második negyedben többször is az egyenlítésért támadott a csapat, de a 18. percben tíz ponttal elhúztak a Valanciunas vezette vendégek. A nagyszünetben 24-37 volt az állás.

Térfélcsere után eldőlt a mérkőzés, a 210 centis centereikre építő litvánok ugyanis gyorsan húszpontos előnyre tettek szert. A szurkolóktól hajtott magyar együttes ekkor is minden labdáért megküzdött, próbálta megfékezni a litván rohamokat, az utolsó játékrész 37-55-ről indult. Eilingsfeld János kipontozódása és a reklamáló Ivkovics Sztojan technikai hibája borzolta a kedélyeket, a litván cseresor pedig tartotta a 15-20 pontos különbséget. A hajrában a héten a spanyol Estudianteshez szerződött Perl Zoltán szép megoldásainak tapsolhatott a közönség, de az ellenfél győzelméhez ekkor sem férhetett kétség.

Forray Gábor másodedző a találkozó után elmondta, tízpontos különbség volt a cél a jóval esélyesebb litvánok ellen. "A világ egyik legjobb csapatával játszottunk, ez a realitás, ők bármely világversenyen éremért küzdenének."A formálódó magyar csapat ezzel együtt helytállt, és számítunk majd a közönség bíztatására a horvátok vagy az olaszok ellen is - tette hozzá.

A csoportból az első három helyezett, azaz Litvánia, Lengyelország és Magyarország jutott tovább a kvalifikáció következő körébe. Ott a D jelű négyes első három helyezettjével, azaz a horvátokkal, olaszokkal és hollandokkal kerül össze, és az így kialakult J jelű hatos csoportból a legjobb három válogatott jut majd ki a 2019. szeptemberi kínai világbajnokságra. A második szakasz mérkőzéseit szeptemberben, novemberben és jövő februárban játsszák.

A csoport másik mérkőzésén:
Koszovó-Lengyelország 70-103

MOL Sportágak
MOL Csapat