Nagy kosárcsatákra készülhetnek a honvédos fiatalok

2023. október 06. péntek 13:09

Sokat változott a BHSE kosárcsapata - utoljára pár nappal a szezonrajt előtt -, de Fodor Márton bízik benne, hogy a tavalyinál simábban marad bent a csapat az ob I-ben.

Nem éppen unalmas az élet a Budapesti Honvéd SE kosárlabda csapatánál, hiszen a bajnokság kezdete előtt rendkívül komoly döntéseket kellett meghozniuk a klubvezetőknek. A helyzet egyébként sem volt könnyű, hiszen a csapat legjobb játékosa eligazolt, egy másik kulcsszereplőnek megműtötték a vállát és edzőváltás is történt, mégsem alakultak rosszul a dolgok egészen két nappal a szezon első meccse előttig.

“Két nappal az Alba elleni rajt előtt közös megegyezéssel fel kellett bontanunk a nyáron igazolt argentin irányítónk, Lautaro Lopez szerződését. "Nem a játéktudásával volt a gond, egyszerűen az argentin vérével nem bírt, és hiába tudtuk, hogy óriási kockázat a legfontosabb poszton ilyen rövid idővel a szezon előtt váltani, meggyőződésünk, hogy jól döntöttünk” - mondta a a BHSE szakmai vezetője, Fodor Márton.

A korábbi válogatott klasszis, aki a Honvéd akadémiáján tavaly még a fiatal tehetségek kiválasztásáért felel, kénytelen volt a felnőtt csapatnál is átmenni scoutba, és végül egy szerb válogatott irányítóval, Ilija Djokoviccsal erősítette meg a Honvéd keretét.

“Nyáron még elérhetetlen lett volna számunkra a játékos, de szerencsére hasonlóan alakult a helyzete, mint a miénk, ezért nagyon gyorsan meg tudtunk egyezni. Nagy lutri lett volna egy amerikai fiatalt áthozni, hiszen a felkészülés alatt már Lopezre építettük fel a játékunkat, de Djokoviccsal könnyebb lesz."Összességében nem jöttünk ki rosszul a kellemetlen helyzetből” - magyarázta Fodor.

A cél idén is a bennmaradás

A Honvéd tavaly nagy csatában biztosította be a bennmaradását, ám a csapat sokat változott. A rendkívül ígéretes fiatal játékos, Tanoh Dez András a bajnok Falcóhoz igazolt, a remek munkát végzett vezetőedző, Baksa Szabolcs pedig a Sopronba tette át a székhelyét másodedzőként, ráadásul az irányítónk, Simon Kristóf vállműtéten esett át, rá 2024-ben számíthat legközelebb a stáb. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy nem gyengült-e meg a Honvéd.

 
Fodor bízik benne, hogy idén is eléri a célját a csapat (Fotó: BHSE)

“Fontos láncszemek estek ki, ezt nem tagadom, de van egy fontos tényező, amiben feltétlenül előrébb járunk a tavalyi Honvédnál, mégpedig az, hogy most a teljes kerettel csináltuk végig a felkészülést, augusztus elejétől együtt dolgozik a csapat, és ez rendkívül fontos előrelépés a tavalyi szezonhoz képest.

Az azóta a kosárszövetség élére választott Báder Mártonnal tavaly ilyentájt arról beszélgettünk, hogy a bennmaradás csak a második legfontosabb célkitűzés, az első, hogy ne veszélyeztessék a klub létét azzal, hogy túlvállalják magukat. Ezért két légiós csak télen érkezett, az őszt az óvatos építkezés jellemezte, és végül így is sikerült bennmaradnia a csapatnak.

“Próbáltunk úgy igazolni, hogy a csapat egyensúlya megmaradjon és szerintem ez sikerült is. Versenyképes csapatot tudunk pályára küldeni, amit bizonyít, hogy kiváló előszezont futottunk, és nemcsak játékban fejlődtünk sokat, de a klub fontos célkitűzése is teljesült, hiszen a keretben saját nevelésű, rendkívül fiatal kosarasok is 25-30 perces meccsterheléseket kaptak. Sőt, azt gondolom, az edzőkérdést is megnyugtatóan rendeztük.”

“Zlatko Jovanovicsot még játékoskorából ismerem, és minden szempontból jó választásnak tűnt a vezetőedzői posztra. Vajdasági magyar felesége van, itt él Budapesten, itt születtek a gyermekei, és mind a szakmai pedigréje, mind a játékfilozófiája jól illik a Honvédhoz. Tavaly egy nem különösebben erős kerettel a második helyre vezette Szlovákiában a Komárom csapatát, ez jó ajánlólevél volt hozzánk” - magyarázta a szakmai vezető.

Nehéz lesz, de nem megoldhatatlan

Fodor elmondta, rendkívül kiegyenlített bajnoki szezonra számít, mert a magyar bajnokság összetétele most egyszerűen leírható: “Van a Falco és vannak a többiek. A szombathelyiek most nagyon kiemelkednek a mezőnyből, és bár a többi csapat között is felállítható rangsor, a különbségek itt már olyan kicsik, hogy egy meccsen bármikor eltüntethetők. Bárki győz le bárkit, az nem lesz bombameglepetés.”

 
Óriási csatában maradt alul a Honvéd Fehérváron (Fotó: Honved.hu)

A Honvéd már az első fordulóban alátámasztotta az egykori kiváló játékos szavait, hiszen a dobogóért küzdő Alba Fehérvár otthonában nagy meccset játszott és úgy szenvedett szűk vereséget, hogy a nagyszünetben még vezetett.

“Jó visszaigazolás volt számunkra a fehérvári meccs, bár a második félidőben, amikor már nem kellett az Albának a fiatalszabályra figyelnie, azért kijött a különbség, mi pedig nagyon elfáradtunk."Jól játszottak a fiataljaink, ez számunkra mindig kiemelten fontos, ha már egyszer kiemelt nemzeti akadémiát üzemeltetünk, és ha nem is húzunk elő a cilinderből hirtelen még egy Tanoh-t, az idei keretünkben is van 2-3 olyan játékos, akiknek hamarosan az egész ország megismeri a nevét” - tette hozzá büszkén Fodor.

MOL Sportágak
MOL Csapat