Székely Norbert: Régen voltunk ilyen közel az elithez

2023. június 26. hétfő 11:10

Az érmekért csatázott, és csak szoros meccseken bukott el a női kosárlabda-válogatott az Eb-n, nem csoda, hogy egy igen elégedett kapitánnyal beszélgethettünk.

“Az elmúlt évtizedek egyik nagy magyar sikere ez az Európa-bajnokság” - mondta a MOL Csapatnak fáradtan, de roppant boldogan Székely Norbert, a női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya, aki boldogan állja a sarat a csapatára zúduló szeretet- és gratuláció esőben.

 A kapitány öröme (
Fotó: Magyar női kosárlabda-válogatott/Facebook)

A kapitány nem véletlenül elégedett: az Európa-bajnokság előtt a 8-10. hely környékére taksált magyar csapat hatalmas meneteléssel a legjobb négybe jutott, ezzel nemcsak az éremszerzésre, de az olimpiai kvalifikációra is megteremtette magának az esélyt. Érem végül nem lett belőle, de csupa pozitívumról tudtuk faggatni a kapitányt.

Iszonyú erős mezőnyben küzdöttünk

“A kosárlabda világsport, elképesztően erős az Európa-bajnoki mezőny, meggyőződésem például, hogy a mostani Eb dobogójára álló csapatok [Belgium, Spanyolország, Franciaország - a szerk] egy vébén vagy olimpián is meghatározó szerepet játszanának. Minden képzeletet felülmúlóan teljesítettünk a legjobb négybe jutással” - szögezte le Székely.

 
Az összefogás (Fotó: Magyar női kosárlabda-válogatott/Facebook)

“Úgy érzem, egy nagyon erős közösségi összefogás jött létre, és nemcsak a válogatott öltözőjében. Klubvezetők, szövetségi vezetők, sőt az országunk vezetői is felsorakoztak a csapatunk mögé, és ez hatalmas megtiszteltetés számunkra” - mondta a kapitány, ak Szíjjártó Péterrel is váltott üzenetet a káprázatosan sikerült Eb után, sőt a külügyminiszter tolmácsolta Orbán Viktor gratulációját is.

“Titkon reméltük, hogy sikerül minden várakozást felülmúlnunk, de elvárásként nem fogalmazhattuk meg magunkkal szemben a legjobb hat közé jutást."Tettük a dolgunkat, és szerencsére minden meccsen volt valaki, aki hozzá tudta tenni azt az extrát, ami a bravúrokhoz kellett. Hol egy center, hol egy bedobó, máskor egy irányító tudott többet hozzátenni, és ebből is látszik, hogy mi igazi, nagybetűs csapat vagyunk.”

Kedvenc pillanat és kedvenc meccs

Nekiszegeztük a kapitánynak a kérdést, melyik volt az Eb-n a kedvenc pillanata, illetve hogy melyik mérkőzésen tetszett neki a legjobban a csapata játéka, bár előre sejtettük, mi lesz a válasza.

 
A csehek elleni csata (Fotó: Magyar női kosárlabda-válogatott/Facebook)

“A csehek elleni győzelem volt a kedvenc pillanatom, hiszen itt vált biztossá, hogy kiharcoltuk az éremszerzés lehetőségét és az olimpiai selejtezőt” - utalt a katartikus, három másodperccel a dudaszó előtt kiharcolt győzelemre Székely.

“Az én mércém szerint a szerbek ellen játszottunk a legjobban - mondta büszkén a kapitány.

 
Meghajolt a címvédő (Fotó: Magyar női kosárlabda-válogatott/Facebook)

"Bár előtte kikaptunk a törököktől, olyan pozitív energiákat éreztem az öltözőben, hogy nagyon bíztam a sikerben, és nem hiába tettem. Érett csapatjátékkal, végig magas színvonalon kosárlabdázva győztük le a címvédőt, ráadásul olyan arányban, hogy azzal a csoport első helyét is bebiztosítottuk” - mondta büszkén a kapitány.

Sokféle győzelmet arattunk

Az Eb-n sokféle meccset játszott a magyar csapat, vagy talán pontosabb úgy fogalmazni, sokféle győzelmet aratott: a csehek elleni thriller a mentális erőről, a szerbek elleni a csapategységről és a győzni akarásról, a szlovákok elleni pedig a nyomás elviseléséről, illetve az esélyesség terhének lerázásáról szólt. Egy szóval: sokféle helyzetben helyt tud állni a magyar csapat.

“Örülök, hogy ez kívülről is így látszott, mert én is úgy gondolom, hogy többféle erényünket is meg kellett mutatnunk a nagyszerű szerepléshez."Voltak pillanatok, amikor ráerőltettük az akaratunkat az ellenfélre, máskor nekünk kellett alkalmazkodnunk, de minden helyzetre jól reagáltunk, és ezt kapitányként nagyon jó volt látni.”

 
"Küzdelem nélkül nincs győzelem" - olvasható Kiss Virág tetkóján

Felvetettük, hogy nem maradt-e hiányérzet a stábban amiatt, hogy a spanyolok ellen kicsit magunkat vertük meg a rengeteg eladott labdával az elődöntőben, a franciák ellen pedig egy negyedet elrontva már hiába játszottunk jól a maradék három játékrészben a bronzmeccsen.

“A spanyol és a francia válogatott - Belgiummal karöltve - kimagaslik a mezőnyből, és amikor egy ilyen minőségű csapat akkora nyomást fejt ki a labdáson, mint a mi két meccsünkön, akkor borzasztó nehéz vigyázni a labdára."Persze, hogy van bennem hiányérzet, hiszen nem sikerült győznünk, de nem szólhatok egy rossz szót sem a csapatra, sőt inkább máshonnan közelítem meg ezt a két meccset.”

 
Ilyen nyomás alatt nagyon nehéz (Fotó: Magyar női kosárlabda-válogatott)

“A spanyoloktól szűk vereséget szenvedtünk, a franciákkal pedig három szoros negyedet játszottunk, egyet pedig meg is nyertünk. Ilyen közel nem voltunk Európa elitjéhez az elmúlt 6-8 évben egyszer sem, ezért én nem kihagyott lehetőségként éltem meg a két vereséget, hanem büszke voltam a nagyszerűen küzdő csapatomra” - szögezte le a kapitány.

Álomszerű lenne az olimpia

Az olimpiai selejtező elérésére hatalmas bravúr a mieinktől, és még ennél is sokkal nagyobb lenne, ha sikerülne kiharcolni a szereplést a párizsi játékokon. Egyelőre csak a hat európai csapatot (Belgium, Spanyolország, Franciaország, Magyarország, Németország, Szerbia) ismerjük a 16 csapatos mezőnyben, amelyet négy négyes csoportra osztanak majd a selejtezőkre.

 
Bravó, lányok! (Fotó: Magyar női kosárlabda-válogatott/Facebook)

“A tizenhat selejtezős csapatból tizenkettő jut ki az olimpiára, és bár egyelőre még csak az európai mezőnyt ismerjük, már most biztos, hogy hatalmas bravúr kellene a kijutásunkhoz."

Esélyekről majd a teljes mezőny ismeretében lehet beszélni, annyit viszont már most ígérhetek, hogy mindent beleadunk majd, bárki lesz is az ellenfél és bárhol kell is megküzdenünk a párizsi helyünkért” - mondta elszántan a kapitány. 

MOL Sportágak
MOL Csapat