Szép feladat vár a női kosarasokra a párizsi kvótáért

2023. október 05. csütörtök 22:36

A spanyol és a japán csapattal, valamint az amerikai előselejtező első helyezettjével találkozik a női kosárlabda-válogatott a párizsi olimpia soproni selejtezőtornáján.

A sorsolás alkalmával a FIBA több elvet vett figyelembe. A már kvótával rendelkező Franciaország és Egyesült Államok is részt vesz a selejtezőn, de nem kerülhetett ugyanabba a négyesbe. Emellett minden tornán legalább egy, legfeljebb két európai csapatnak ott kellett lennie a mezőnyben, Kínát és Japánt, továbbá Ausztráliát és Új-Zélandot, valamint a két afrikai válogatottat sem lehetett azonos tornára sorsolni - a FIBA ezzel kívánta biztosítani, hogy minden régió képviseltesse magát az olimpián. Ezenkívül minden tornán szerepelnie kellett egy csapatnak az amerikai kontinensről.

Az összes szempontot számításba véve azt már korábban tudni lehetett, hogy az első kalapból Ausztrália vagy Spanyolország, a másodikból Franciaország vagy az egyik amerikai válogatott, a harmadikból pedig Japán vagy a másik amerikai csapat lehetett a Székely-csapat ellenfele.

Spanyol, Japán, valószínűleg Kanada 

A magyarok ellenfelei közül a spanyolok a tokiói játékokon hatodikok lettek, idén pedig ezüstérmet nyertek az Eb-n. A japánok házigazdaként másodikok lettek az olimpián, és a legutóbbi Ázsia-játékokon is.

A négy tornának Sopron, Antwerpen, a brazíliai Belem és egy kínai város ad otthont. A négyesekből három-három csapat utazhat majd Párizsba. Azokból a csoportokból, melyekben a franciák és az amerikaiak szerepelnek, mellettük a két legjobb csapat szerez kvótát.

Székely Norbert kapitány azzal kezdte, hogy fejlődött kombinatorikából az elmúlt napokban, és ötven százalék volt, hogy ez a forgatókönyv valósul meg. Tudtuk, hogy ha Spanyolországot kihúzzák az első kalapból, akkor biztosan ez lesz a csoportunk - nyilatkozta az MTI-nek. "Az Amerikai 1 nagy valószínűséggel Kanada lesz vagy esetleg Puerto Rico. Igazából mindegy, hogy kivel játszunk, nekünk ezt a tornát élvezni kell, és lehetőségként megélni. Hinnünk kell egymásban az utolsó pillanatig, és meglátjuk, mi lesz. A spanyolokkal elődöntőt vívtunk az Eb-n, a felkészülés során pedig megvertük őket, ezzel együtt mindkét csapatban van még tartalék."

 
Az Eb-elődöntős női válogatott (Fotó: Magyar női kosárlabda-válogatott)

Báder Márton úgy vélekedett, hogy mindig reális célt kell kitűzni a válogatott elé. "Én nem szeretek alámondani, az Eb előtt tudtuk, hogy jó csapatunk van, és a legjobb nyolcba kerülést jelöltük ki célként. Ezt túlteljesítették a lányok, akik egy nagyon jó szerkezetű, fiatal de már tapasztalt csapatot alkotnak."Most egy olimpiai selejtező jön, amit a lányok maguknak köszönhetnek olyan értelemben, hogy az Eb-n kiharcolták maguknak ezt a lehetőséget."Kaphattunk volna könnyebb csoportot, de most nem ezzel kell foglalkozni, és személy szerint nagyon várom a februári selejtezőt, hiszen pár éve még nem gondoltuk volna, hogy az olimpiai indulásért fogunk játszani. Egy meccset kell nyerni Sopronban, és ha sikerül, az rengeteget dobhat a sportágunk megítélésén" - tette hozzá az MKOSZ elnöke.

Az olimpiai selejtező csoportjai:

Sopron: MAGYARORSZÁG, Spanyolország, amerikai előselejtező 1, Japán
Antwerpen: Belgium, Egyesült Államok, Nigéria, Szenegál
Belem: Brazília, Ausztrália, Szerbia, Németország
Kínai helyszín: Kína, Franciaország, amerikai előselejtező 2., Új-Zéland

MOL Sportágak
MOL Csapat