A csoportkör utolsó pillanatáig kell izgulnunk

2024. június 26. szerda 09:32

Csak a csoportkör zárónapjának lefújásakor derül ki, ott lesz-e a magyar válogatott az Európa-bajnokság legjobb 16 csapata között. Nem kell csoda sem hozzá.

Anglia nem tudta érvényesíteni a papírformát, csak egy sovány - és meglehetősen alacsony színvonalú - 0-0-ra volt képes Szlovénia ellen. Ezzel az eredménnyel a szlovénok továbbjutottak, és a négy legjobb csoportharmadik tabelláján az utolsó még továbbjutást érő helyre taszították Marco Rossi csapatát. 

Négy mérkőzés maradt hátra az Európa-bajnokság csoportköréből: 18 órától az E csoportban szlovák-román és ukrán-belga meccseket rendeznek, illetve a számunkra sokkal fontosabbnak tűnő F csoportban jön a grúz-portugál, illetve a mieink számára leglényegesebb török-cseh mérkőzés. Ha utóbbi rosszul alakul, már extrém eredményekben kell bíznunk. 

Törököt fogtam (de nem ereszt)? 

Adatelemzői számítások szerint a magyaroknak még mindig 68 százalék esélyük van a továbbjutásra, hiszen a legkézenfekvőbb forgatókönyv, hogy Portugália legyőzi Grúziát (de legalábbis nem kap ki tőle), Törökország pedig bebiztosítja saját továbbjutását Csehország ellen. Ehhez egyébként egy döntetlen tökéletesen megfelel a törököknek, sőt még egy kétgólos vereséggel is ott lehetnek a tizenhat között, ám utóbbi esetben már nem a csoport második helyezettjeként, hanem minket kiütve a 4. legjobb csoportnegyedikként mennek tovább. 

Van egy olyan opció is, hogy cseh győzelem esetén is továbbjut a magyar csapat, ám ennek muszáj háromgólosnak, vagy annál nagyobb különbségűnek lennie. Valójában ez a lehetőség említést sem érdemelne, hiszen a törökök - a horvátokat és Walest megelőzve - a selejtezőt simán behúzva jutottak ki az Eb-re, az Interből, a Juventusból, a Benficából, a Real Madridból és a török nagycsapatokból is vannak játékosai. Csakhogy Vincenzo Montella csapata, nincs ezen mit szépíteni, csapnivalóan védekezik az Európa-bajnokságon, ezért simán benne van az is, hogy alaposan elverik őket - mint tették azt a portugálok. 

 
Idén már játszottunk a csehekkel egy igencsak borongós hangulatú meccset (Fotó: MLSZ)

A csehek az egész torna negyedik leglelkesebb csapata, ha kapura lövésről van szó (16 lövés/meccs), igaz, ebben pont a törökök előzik meg őket (16,5-lel), de Csehország védelme jobban működik, már ami az ellenfelek lövőhelyzeteit illeti. Nem tűnik tehát lehetetlennek sem az, hogy döntetlen születik a meccsen, sem az, hogy a csehek jó alaposan elverik a törököket. Mindkét végkimenetel magyar továbbjutást ér. 

Tudományos fantasztikum 

Persze az nagy kérdés, hogy ha Csehország mondjuk 2-0-ra vezet a törökök ellen, akkor mi motiválja további támadásokra, hiszen már a kétgólos győzelemmel is biztos lenne nemcsak a továbbjutása, de a legjobb harmadik helyezett pozíciója is. Szóval nekünk sokkal jobb lenne, ha a török csapat megrázná magát, és legyőzné a cseheket, vagy legalábbis nem kapna ki tőlük. 

A további, magyar továbbjutást eredményező szcenáriókhoz a tudományos fantasztikum világába kell látogatnunk. Az E csoportban például a gólokat kellene számolgatnunk erősen, hiszen itt mindenki három ponttal áll: az a jó nekünk, ha a belgák legalább két góllal verik Ukrajnát, Szlovákia pedig közben (bármilyen arányban) kikap Romániától. Fordított eredmények is lehetnek jók, ám az ukránoknak és a szlovákoknak is gólzáporral kéne nyerniük, hogy a csoport harmadikjának ne legyen jobb a gólkülönbsége a mi -3-unknál. 

 
Nagyon szeretnénk ünnepelni - de más is így van ezzel (Fotó: #rhetiphoto)

Érdekes fejlemény lenne, ha Szlovákia 3-0-ra kapna ki Romániától, ebben az esetben ugyanis hajszálra ugyanúgy állna északi szomszédunk, mint mi. Ebben az esetben a sárga lapok döntenének - méghozzá borítékolhatóan nem a mi javunkra: a magyar az egyik legtöbbet szankcionált csapat: kilenc sárgánknál csak az osztrákok kaptak többet, Szlovákia pedig az egész torna legsportszerűbb csapata: mindössze egy sárga lapot kaptak eddig a játékosai. 

Erre nem érdemes bazírozni, bár az E csoport kérdéseire már délután választ kapunk, tehát elvben előfordulhat, hogy az esti meccseknek már nem lesz tétje számunkra. De valószínűbb, hogy az esti meccseken, azoknak is az utolsó perceiben derül csak ki, ott leszünk-e a legjobb tizenhat között.  

MOL Sportágak
MOL Csapat