A DAC edzője szerint először mindig a tükörbe kell nézni

2019. június 06. csütörtök 11:17

Rekordoktól hemzsegő, egészen kiváló szezont tudott le a dunaszerdahelyi DAC, amely ezüstérmet szerzett a szlovák bajnokságban. Az edzővel, Peter Hyballával beszélgettünk.

“Egy ilyen fiatal csapatnál, mint az FC DAC, természetes, hogy vannak hullámhegyek és hullámvölgyek, de szerencsére nekünk sokkal több hegyünk volt, mint völgyünk” - kezdte Peter Hyballa, a dunaszerdahelyiek edzője, amikor a MOL Csapat a Fortuna Liga értékelésének ügyében megkereste.

Gólesővel és nézőcsúccsal búcsúzott a szezontól a DAC

Fortuna Liga, rájátszás, 10. forduló FC DAC 1904 - Michalovce 5:0 (3:0)MOL Aréna, 10 294 néző Gól: 18. Koštrna (11 m) 1:0, 23. Kone 2:0, 40. Taiwo (11m) 3:0, 52. Taiwo 4:0, 69. Kone 5:0 Sárga lap: 40. Bieszczad, 79. Špiriak DAC: Jedlička - Koštrna, Šatka, Kone, M. Vida (87.

Egy ilyen völgyön a tavasz elején elment az esély a bajnoki címre, de hogy hegyből tényleg sokkal több volt, azt számos adat bizonyítja: a dunaszerdahelyiek több klubrekordot is megdöntve a második helyen végeztek a szlovák bajnokságban, méghozzá annyi szerzett góllal, amennyi még soha nem jött össze egy szezonon belül.

Nehéz örökségből építkezett az edző

Hyballának nem volt könnyű dolga, hiszen egy évvel korábban az azóta a magyar válogatottat irányító Marco Rossival produkált egészen kivételes szezont az FC DAC. A legutóbbi idényben bronzérmes dunaszerdahelyiek padján második mérkőzése egyből egy Európa Liga-meccs volt a német edzőnek, aki aztán gyorsan a szurkolók és a játékosok kedvence lett.

 
Fotó: FC DAC
 
“Ez mindig nehéz helyzet egy csapat életében, de azt gondolom, mindenki jól kezelte. Ebben nyilván annak is szerepe volt, hogy az idény során a vezetők és az edzői stáb minden döntése alaposan átgondolt és meggondolt határozat volt, és elkezdett működni a kémia. A játékosok partnerek voltak, gyorsan fejlődtünk, és már az idény elején éreztük, hogy jó szezonunk lehet” - mondta a német szakember.

“Szerencsére a játékosaim bírták a munkát, sőt akartak is dolgozni, így nem volt megerőltető, hogy rengeteg időt töltöttünk a pályán. Annak, hogy folyamatosan edzettünk, két pozitív hatása is volt. Az egyik, hogy egyre jobban játszottuk azt a nyomásgyakorlós játékot, amit szerettem volna meghonosítani."

 "A másik, hogy olyan kiváló erőnléte lett a játékosoknak, hogy - ha jól számolom - nyolc olyan mérkőzésünk is volt, ahol az utolsó percekben szerzett góllal nyertünk, vagy mentettünk pontot. Nem volt véletlen, hogy a hajrában szinte minden ellenfelünkkel szemben mi tűntünk a fittebb csapatnak” - tette hozzá egy mosoly kíséretében Hyballa.

Tavasszal még szebb álmok voltak

A DAC úgy kezdett neki a tavaszi szezonnak, hogy mindössze ötpontos hátrányban volt a Slovan Bratislavával szemben, és az első fordulóban pont a pozsonyiakkal találkozott. A dunaszerdahelyi mérkőzésen hiába várt a csodára a telt házas MOL Aréna közönsége, a Slovan nyert, és végül brutális fölénnyel, 17 ponttal nyerte meg a bajnokságot.

 
Fotó: FC DAC
 
“Én továbbra sem tartozom azok közé, akik szerint nem volt esély a bajnoki címre. Kiegyenlített meccset játszottunk a Slovannal, akár le is győzhettük volna őket, de egy döntetlenre feltétlenül rászolgáltunk. Sajnos kikaptunk, de ennél sokkal jobban zavart a következő fordulóban, Nagyszombaton elszenvedett vereség, mert akkor kimondottan rosszul is játszottunk.”

A Slovan elleni meccsen nem kapott meg egy elég egyértelmű büntetőt a DAC, és ahogy Marco Rossi korábban, úgy a játékosai is sokat emlegették a játékvezetőket, akiknek valahogy nem akaródzott a DAC javára megítélni a kétes szituációkat. Hyballa ezt is másképp látja.

 
Fotó: FC DAC
 
“Bírózni mindig a legkönnyebb, de én azt mondom, először mindig a tükörbe kell nézni. 17 ponttal gyűjtöttünk kevesebbet a Slovannál, nem hiszem, hogy ezt a játékvezetők alakították így” - szögezte le határozottan Hyballa.

Egy időre elengedték a gegenpressinget

A tavasz tehát nem kezdődött jól, és amikor a csapat magyar támadójával, Vida Kristopherrel beszélgettünk, kiderült, hogy az ellenfelek talán kiismerték a csapat játékát. Vida elmondta, többször találkoztak azzal, hogy az ellenfelek nem akartak játszani ellenük, csak átívelgették a labdát azon a zónán, ahol a DAC nyomást gyakorolt volna, így több meccsből is sárdagasztás kerekedett.

 
Fotó: FC DAC
 
“Tudtuk, hogy amit akarunk, az jó, csak nem tudtuk elég jól megvalósítani, ezért egy kicsit változtattunk a játékunkon. Azt mondtuk a meccsek elején, hogy oké, akkor a tiétek a labda, kezdjetek vele valamit. Türelmesebben játszottunk, kivártuk a lehetőséget, és lecsaptunk, amikor eljött.”

“De közben nem bújtunk ki a saját bőrünkből sem, a bajnokság vége felé már mindenkinek nekimentünk az első percekben, mert az volt a célunk, hogy gyorsan előnybe kerüljünk. Ez hol sikerült, hol nem, de nagyon sok energiát fektettünk bele, hogy többféle szisztémában és harcmodorral is ütőképesek tudjunk lenni."Nem ez a mi játékunk, de ebben is jónak kellett lennünk. Az ezüstérem azt mutatja, nem voltunk rosszak” - tette hozzá a német szakember.

Melyik volt a mester kedvenc meccse?

A DAC aratott néhány nagy győzelmet idén, és a végén még a habot is ráfújta a tortára azzal, hogy csak elvette a Slovan veretlenségét, bár ez utóbbi inkább csak szépségtapasznak volt jó. Hyballának is kellett néhány perc, mire elkezdte sorolni a kedvenceit.

 
Fotó: FC DAC
 
“Tudom, mit jelent a helyieknek a Slovan legyőzése, de nekem azért vannak annál kellemesebb emlékeim. Nem is egy! Ott van például a Nyitra elleni 3-2-es siker, amikor az utolsó pillanatokban fordítottuk a saját javunkra a meccset, vagy a Zilina legyőzése, amikor elképesztően domináns teljesítményt nyújtottunk idegenben” - idézte fel kedvenc meccseit az edző.

“Nagyon fontos volt számomra, hogy sokszor idegenben is jól tudtunk játszani. Úgy gondolom, Dunaszerdahelyen bárkit képesek vagyunk legyőzni fantasztikus szurkolótáborunknak köszönhetően, de idegenben néha döcögött a játékunk. Örömmel mondhatom, hogy ebben is sikerült előrelépnünk.”

A DAC-ra az ezüstéremmel egy újabb európai kupakaland is vár, de Hyballa szerint nem lesz könnyű dolguk, hiszen négy kört is mennie kellene a dunaszerdahelyi csapatnak az Európa Liga főtáblájára kerüléshez.

“Tavaly sok tapasztalatot szerzett a csapat, és elég erősek vagyunk ahhoz, hogy idén is menjünk legalább egy kört. De ehhez kell szerencse is, hiszen a sorsolás lehet kegyes, vagy kegyetlen is. "A Dinamo Minszk költségvetése például a többszöröse volt a miénknek, ezért csak helytállásra futotta ellenük. Bízom benne, hogy szerencsések leszünk a sorsolásnál, és sok örömet szerzünk a szurkolóinknak már nyáron is” - tette hozzá Hyballa.

MOL Sportágak
MOL Csapat