A DAC új edzője a támadófutball megingathatatlan híve

2018. augusztus 10. péntek 18:01

Peter Hyballa vérbeli "development coach"-nak tartja magát, és pont ezért tökéletes kihívás neki a csallóközi csapat: fiatal, ambíciózus csapatával nagy célokra tör.

Peter Hyballa egyszerre hálás, és roppant hálátlan feladatot is kapott azzal, hogy a DAC 1904 vezetőedzője lett. A német szakember egy alaposan túlteljesítő, bravúros szezon után vette át a dunaszerdahelyieket, ahol - a szurkoló már csak ilyen - már csalódásként élnék meg, ha a tavalyi remeklés után idén nem sikerülne hasonló sikereket elérni. A 42 éves szakember azonban nem ijedős fajta.

Az edzői szakmával együtt jár a nyomás, aki nem tudja elviselni, az keressen más elfoglaltságot - mondta vidáman Hyballa a MOL-csapatnak. "Nekem egyelőre nem a tavalyi harmadik hely jár a fejemben, szép is lenne, ha már most ilyesmivel stresszelném magam. Egy nagyszerű, fiatal csapathoz kerültem, ahol egy izgalmas projekt vezetésére kértek fel, és én örömmel mondtam igent" - tette hozzá a korábban Németországban, Hollandiában és Ausztriában is dolgozó edző.

Egyből a lecsóba csapott

Hyballának nem volt könnyű dolga, hiszen az Európa Liga első körében sikerrel megvívott párharc után kellett átvennie a csapatot, méghozzá közvetlenül az első bajnoki forduló előtt. A rajt több veszélyt is rejtett magában, hiszen a csapatnak és az edzőnek össze kellett szoknia, ráadásul Hyballa új felállást is hozott magával.

 
"Nem hiszem, hogy olyan nagyon sokban különbözne a futballfilozófiám Marco Rossiétől. A legfontosabb dologban például teljesen egyetértünk: mindketten imádunk győzni" - mondta nevetve Hyballa. "Oké, az igaz, hogy Rossi jobbára háromvédős rendszerben küldte pályára a csapatát, én pedig a négyvédős rendszerekben hiszek inkább, de ha a helyzet úgy hozza, fogunk három védővel is játszani. Én ebben is csak a pozitívumot látom: van egy a csapat számára ismerős formáció, amit bármik előhúzhatunk a kalapból.

"Ugyanakkor minden edző más. Más a napi rutinja, más az edzésfelfogása, a taktikai meglátásai, ezért amikor új edző jön a csapathoz, annak mindig van egy kis kockázata. Az egyik edző ezeket, a másik azokat a játékosok tartja fontosabbnak, így előfordulhat, hogy egy korábbi epizódszereplőből kulcsember lesz. Ezek a váltás természetes következményei."

Repülőrajt a Fortuna Ligában

Hyballa gyorsan túlesett a kötelező körökön, és remek rajtot vett a csapatával a szlovák bajnokságban. A DAC három forduló után hibátlan mérleggel áll, és csak rosszabb gólkülönbsége miatt szorul a második helyre az ősi rivális pozsonyi Slovan mögött.

"Bárcsak azt ígérhetném, hogy egész szezonban ilyen eredményeket fogunk szállítani. Az viszont megígérhetem, hogy ez lesz a célunk" - mondta vidáman a német szakember.

 
Forrás: fcdac.sk
 
"A bajnokságban jól rajtoltunk, a három győzelem azt mutatja, hogy nagy potenciál van a csapatban, az Európa Ligából azonban kiestünk. A Dinamo Minszk még túl erős volt, pedig azt gondolom, amíg teljes létszámmal voltunk a pályán, meg tudtuk volna verni őket, emberhátrányban azonban már nem volt esélyünk. Egyébként ha összejött volna a győzelem, annak az értékét most éreztük volna igazán, hiszen a következő körben a Dinamo 4-0-ra mosta le a Zenitet."

A DAC a szezon elején szereti a végére hagyni a döntést, több meccset is a 90. perc környékén nyert meg. Ez általában azt jelenti, hogy a játékosok mentálisan és fizikálisan is rendben vannak.

Nem állunk rosszul, de engem inkább a problémák foglalkoztatnak. A pontrúgásokkal, a szögletekkel alaposan meggyűlt a bajunk, és a gólszerzés is okozott gondot néhány meccsen, amit sokkal korábban le kellett volna zárnunk. "Fiatal csapatunk van, amely egy igen erős mezőnyben edződik, és fordulóról fordulóra fejlődik. Remélem, töretlenül."

Fejlesztő edző, azaz Development coach

Hyballa többször is dolgozott a pályafutása során utánpótláscsapatoknál, és most is fejlődésorientált edzőnek tartja magát. "Azt szeretem, ha sok fiatal játékos van a keretben, akik képesek a csapattal együtt fejlődni. A DAC-nál egy ilyen projekt vezetésére kértek fel, ráadásul az én futballfilozófiámhoz hasonló elveket vallanak a klub vezetői is, így nem sokat kellett gondolkodnom. Ahogy a vezetők, én is a támadófoci elkötelezett híve vagyok, számomra a presszing, az ellenfelek folyamatos nyomás alatt tartása, illetve a gólszerzés jelenti a játék lényegét.

 
Forrás: fcdac.sk
 
"Dunaszerdahelyen nemcsak fiatal, de nagyon lelkes csapatot találtam. Számomra fontos, hogy a játékosok akarjanak dolgozni a fejlődés érdekében, és az első tapasztalataim nagyon pozitívak. A fiúk olyan pozitívan állnak a közös munkához, ahogy azt elvárom tőlük, és tudják ők is, hogy csak rengeteg munka árán tudjuk elérni a céljainkat."

A csallóközi vagányok élén 

Hyballa tisztában van a DAC speciális helyzetével, a helyi magyarság csapatának vezetése azonban semmiféle extra nyomást nem helyez rá. "Én amúgy is elég nemzetközi fickó vagyok" - mondta nevetve a német edző, aki jó néhány évet töltött külföldön. "A labdarúgást nem lehet határok közé szorítani, és a közösségi médiának köszönhetően egyébként is szinte mindenki kozmopolita lett."

 
Forrás: fcdac.sk
 
"Természetesen tisztában vagyok a klub speciális helyzetével, de én egyelőre csak annyit érzékelek a környezetből, hogy nemcsak hazai pályán, hanem idegenben is nekünk van az egyik legjobb szurkolótáborunk. Ha ezt a nagyszerű tábort boldoggá tudjuk tenni, az már azt jelenti, hogy én is jól végeztem a munkámat. Még az elején járunk, de egyelőre csupa pozitívumot látok magam körül. Örülök, hogy itt lehetek!" - tette hozzá Hyballa.
MOL Sportágak
MOL Csapat