A kapitánynak nem tetszett minden, de az újoncok igen

2022. április 01. péntek 09:43

Két felkészülési meccs tanulságairól beszélgettünk Marco Rossival, aki szerint nemcsak különleges érzés, de különleges feladat is magyar szövetségi kapitánynak lenni.

Egészen különleges helyzetben van Marco Rossi, amikor a magyar válogatott két márciusi selejtezőjét kell értékelnie. A helyzet ugyanis úgy áll, hogy míg az első meccsen, a szerbek elleni budapesti összecsapáson a csapata jól játszva kikapott, addig Észak-Írországban meglehetősen visszafogott teljesítménnyel ugyan, de győzni tudott.

“Összességében úgy fogalmaznék, a két meccs jól szolgálta a felkészülésünket. Természetesen láttam problémákat, és láttam sok olyan dolgot is, ami tetszett a játékunkban, de az ilyen meccsek pont erre valók: megnézzük, mi nem működik, ami pedig működik, azt megpróbáljuk még jobbá tenni” - mondta a MOL Csapatnak a kapitány.

“A szerbek és az észak-írek elleni meccsen ehhez még hozzájött egy fontos dolog: újoncokat avattunk. Meg akartam nézni, hogy teljesítenek, illetve hogy mennyire illenek bele a csapatba a kiválasztott játékosok, és meg kell mondjam, ebből a szempontból abszolút elégedett vagyok a két meccsünkkel.”

Budapest és Belfast tanulságai

“Szerbia ellen nem játszottunk rosszul csapatként, de a meghatározó egyéni teljesítmények ezúttal sok játékosnál elmaradtak. Egy szerencsétlen öngóllal kikaptunk ugyan, de a játékunk egészen a támadóharmadig rendben volt. Ott azonban elbuktunk, nem tudtunk komoly ziccereket kialakítani, és bár érzésem szerint egy döntetlenre rászolgáltunk volna, kikaptunk, és ez mindig rossz érzés” - mondta a kapitány a budapesti mérkőzésről.

 
Fotó: MLSZ
 

Szerbia ellen a döntetlen tényleg bennünk volt, ám az utolsó percben Szoboszlai Dominik ordító ziccert hibázott. A lipcsei légiósnak nem ez a két meccs volt élete legjobbja, és Rossi szerint nem volt egyedül azzal, hogy a megoldásai nem igazán jöttek be.

“A csapatjátékunk rendben volt, mindenki tette a dolgát, de ha az egyéni teljesítményeket elemezzük, sem Szalai Ádámnak, sőt a gólja ellenére Sallai Rolandnak sem volt igazán jó meccse."Sallai és Szoboszlai esetében mondhatjuk hogy a játékhiány látszott rajtuk, de közben ott volt a pályán Schäfer András, aki szintén nem teljesít teljes meccseket az Union Berlinben, de kiválóan játszott a válogatottban.”

 
Fotó: MLSZ
 

“Belfastban sokkal több bajom volt a csapatommal. Elfogadom, hogy kellemetlen stílusú, fizikális játékot erőltető ellenféllel szemben egy rossz minőségű pályán nem könnyű villogni, de vannak dolgok, amiket nem engedhetünk meg magunknak."Ilyen például az, ha elrontjuk a távolságokat a csapatrészek között, és ami még fontosabb: nem eshetünk úgy szét, mint a belfasti meccs utolsó tíz percében, amikor csak [Dibusz] Dénesnek köszönhettük, hogy nem kaptunk gólt.”

“Az azt megelőző nyolcvan perc sok szempontból elfogadható volt, de le kellett volna zárnunk az összecsapást már korábban. Lehet, hogy én is ludas voltam a dologban azzal, hogy a sok újonc mellett még sokat is cseréltem, de a végén az ellenfél pontosan olyan helyzetekből került gólhelyzetbe, amikre készültünk. Ez nem megengedhető” - szögezte le a kapitány.

Az újoncok és a válogatási krédó

“Talán sokan meglepődtek, hogy behívtam Callum Stylest és Ádám Martint, pedig abban bíztam, hogy van már annyi bizalmi tőkém, hogy a szurkolók is tudják: ha behívok valakit a csapatba, annak oka van. És ugyanez a helyzet azzal is, ha valakit nem hívok be.”

 
Fotó: MLSZ
 

“Tisztázzunk egy félreértést: mióta a magyar válogatott szövetségi kapitánya vagyok, a szövetségben soha senki nem helyezett rám nyomást. hogy valakit válogassak be. A közös munka elején tisztáztuk, hogy ha a csapat az én felelősségem, akkor a keret összeállításáról is csak én döntök. Nem vagyok egy akarnok, de ehhez a szabályhoz pályafutásom során mindig tartottam magam, a Honvédtől is emiatt távoztam, pedig bajnokságot nyertünk a csapattal.”

“Ezt csak azért tartottam fontosnak elmondani, mert úgy érzem,hogy míg a szövetség részéről továbbra is ugyanazt a bizalmat érzem, addig jelenleg az a benyomásom, hogy a szurkolók nem annyira bíznak a döntéseimben, mint korábban. "Ez azonban engem nem változtat meg, továbbra is a legjobb tudásom szerint készítem fel a csapatot, és azokra a játékosokra fogok építeni, akiket szakmai indokok alapján megfelelőnek tartok” - szögezte le a kapitány.

 
Fotó: MLSZ
 

“Visszatérve az újoncokra, Callum [Styles] nagyon jó benyomást tett rám, ezért is próbáltuk ki több poszton is. Jól játszott a bal oldalon, illetve hatos pozícióban is, pontosan ezt vártam tőle, amikor a meghívása mellett döntöttem."Ádám Martinra ugyanez igaz, őt nem ismertem korábban, de nagyon tetszett, amit kaptam tőle, még ha nem is tudta igazán megmutatni magát, mert kevés labda jutott el hozzá. "Nem is azt vártam tőle, hogy eldönti a meccset, csak kíváncsi voltam, milyen karakter, és egyáltalán nem csalódtam. Alázatos, a csapatért küzdő játékost ismertem meg a személyében, biztos vagyok benne, hogy sokat fog segíteni nekünk” - mondta elégedetten Rossi.

A képesség önmagában nem elég

A kapitánnyal korábban többször beszéltünk arról, mire gondol, amikor azt mondja, “mi nem a német vagy az olasz válogatott vagyunk”. Ez elsősorban a csapat taktikáját és harcmodorát befolyásoló képességekre vonatkozik, de azt is jelenti, hogy a mindenkori magyar kapitánynak olyan tényezőkkel is foglalkoznia kell, amiket például Roberto Mancini figyelmen kívül hagyhat.

 
Fotó: MLSZ
 

“Nem mondok nagy újdonságot azzal, hogy eleve a merítés problémát okoz, mert nincs 3-4 csapatnyi magyar futballista, akik fizikai paramétereik alapján helytállhatnak egy nemzetközi meccsen. Ha meghatároztuk ezt a csoportot, a válogatásnál olyan tényezőket kell figyelembe vennünk, mint a mentális erő, a motiváció vagy az, hogy a játékos mennyi időt tölt a pályán a klubjában. És arról még nem is beszéltünk, hogy előfordulhat, hogy egy játékos egyszerűen nem illik bele egy közösségbe.”

“Ezeket a tényezőket mind számba kell venni, amikor a válogatott összeállításáról beszélünk."Mondok egy példát: Nagy Zsolt fizikailag az egyik legjobb játékosom, gyors, robbanékony, erőszakos és jó százalékban nyeri a párharcait, de sajnos ezen a két meccsen túlságosan sokat hibázott, volt, amiből majdnem gólt is kaptunk. Aztán ott van Nego és Fiola, akik egy borzasztó szezont futó MOL Fehérvárból jöttek, érthetően nem volt a helyén az önbizalmuk, de a válogatott közegében magukra találtak, és megbízhatóan látták el a feladatukat. Sőt, Nego az egyik legjobbunk volt Belfastban.”

 
Fotó: MLSZ
 

“Amikor tehát a keret, vagy a kezdőcsapat kijelölése a feladat, minden hasonló tényezőt át kell rágnunk. Persze amellett, hogy az ellenfél játékához is alkalmazkodnunk kell, mert szépen halad előre a magyar válogatott, de ott még nem tart, hogy ráerőltesse az akaratát az olyan erős ellenfelekre, amilyenek ránk várnak a Nemzetek Ligájában.”

“Ott viszont már tartunk, hogy akár az olaszok, akár az angolok érkeznek hozzánk, a respektjükre feltétlenül számíthatunk. 2018 szeptembere óta több olyan sztárcsapatot is legyőztük, amely nem kellő tisztelettel fordult felénk."Ezen az úton kell tovább haladnunk, két lábbal a földön állva, de mindig többre és többre vágyva kell dolgoznunk, és meglesz az eredménye” - zárta a gondolatait a kapitány.

MOL Sportágak
MOL Csapat