A KL-ben válik valóra a székelyföldiek évtizedes álma

2021. július 29. csütörtök 13:20

Csütörtök este a Konferencia Ligában pályára lép hazai pályán a Sepsi OSK, ezzel a tulajdonos Diószegi László egy évtizede megfogalmazott (és megmosolygott) álma válik valóra.

Amikor Diószegi László, a Sepsi OSK tulajdonosa megvette a futballcsapatot, egy olyan álmot tűzött ki maga elé célként, amiért annak idején sokan megmosolyogták a sikeres sütőipari vállalatot irányító üzletembert. Diószegi maga is a klub szurkolója volt, így - a csodálatos Esterházy Péter szerint - bocsánatos bűn volt, hogy egyáltalán nem érdekelték a realitások.

Egy évtizeddel ezelőtt a Sepsi OSK a román bajnokság ötödik vonalában szerepelt, innen kezdett el felfele ugrálni az osztályok között. Amikor Diószegit arról kérdezték, hol látja az út végét, a tulajdonos mindig azt válaszolta, szeretné eljuttatni a háromszéki csapatot a nemzetközi kupákig. Ez az álom idén teljesült.

A székely sport fellegvára

Bár a székelyföldi sportolók közül sokan a román színeknek szereztek dicsőséget, az utóbbi évtizedekben már megindult az átjárás, és sok erdélyi magyar sportoló öltözött piros-fehér-zöldbe. Mátéfi Eszter a női kézilabda-válogatott oszlopos tagja (és később szövetségi kapitánya) lett, Miklós Edit feltette a térképre a magyar sísportot, arról nem is beszélve, hogy a csíkszeredai hokiutánpótlás legjobbjai közül sokan kerültek Magyarországra, később pedig a magyar válogatottba.

De a székelyföldi, bevallottan és vállaltan magyar gyökerű sportklubok sikereihez hosszú időnek kellett eltelnie. Kivéve persze a csíki hokisokat, akik magától értetődően uralták a román jégkorongligát. Ahhoz azonban, hogy igazán nagyot dobjanak a székely klubok, források kellettek.

Hogy a kolozsvári CFR mennyire számít magyar csapatnak, az viták tárgya - a tulajdonos magyar, és a helyi magyarok is a csapatnak szurkolnak, de az első magyar többségű település által elért sikereket Sepsiszentgyörgy szállította. Ez furcsa lehet, hiszen a székelyföldi városok között sem számít a legnagyobbnak Szentgyörgy, de a Sepsi SIC női kosárcsapata megmutatta, hogy nem ez számít.

 

A háromszéki kosárcsapat egész Románia egyik legszebb csarnokában rendezheti a meccseit (a Sepsi Aréna mellett épül a Sepsi OSK új stadionja is), és az eredmények önmagukért beszélnek: a Sepsi SIC ötszörös kupagyőztes és négyszeres román bajnok.

Jöhet a történelmi pillanat

Hadnagy Attila, a szentgyörgyiek legendás játékosa - jelenlegi sportigazgatója - jelen volt volt a székely csapat történelmének legjelentősebb eseményeinél, és a Maszol.ro-nak adott interjújában jelezte, még nincs vége a menetelésnek. „A majdnem egy évtized alatt a csapat csak felfele ment a ranglétrán, minden évben történelmet írunk, hiszen a negyedik éve vagyunk az első ligában. Ez nem is volt cél, mivel csak a második ligába akartunk bejutni, és ott maradni egy pár évet.

Ehhez képest a szentgyörgyiek már debütánsként a román bajnokság felsőházi rájátszásába verekedték magukat, amit aztán idén is megismételtek úgy, hogy a tavalyi szezonban már Európa szele is megérintette a Sepsi OSK-t, hiszen a csapat bejutott a Román Kupa döntőjébe, ám ott kikapott a bukaresti Steaua utódcsapatától, a FCSB-től. A májusban véget ért bajnokságban azonban már összejött a bravúr, a negyedik helyezett székely csapat elindulhatott az Európai Konferencia Ligában.

 
Fotó: Sepsi OSK
 

Diószegi már a párharc előtt magabiztosan nyilatkozott, a szlovák Trnava elleni párharcban nemcsak hogy nem tartotta esélytelennek az európai debütánsként érkező Sepsit, de kijelentette, hogy nagyon is reális esélye van a csapatnak a továbbjutásra. Az első meccs nem cáfolt rá az elnökre, a háromszékiek 0-0-s döntetlennel kezdtek Nagyszombaton.

Csütörtök délután, 18:30-as kezdettel megtörténik, amire Diószegi László egy évtizede készül: a Sepsi OSK hazai pályán - tehát nem a brassói albérletben, igaz, még nem is a saját stadionjában - nemzetközi kupamérkőzést hoz a háromszéki városba. Tovább íródik az elképesztő történet.

MOL Sportágak
MOL Csapat