A Konferencia Ligáért küzdenek a MOL Csapat tagjai

2022. május 03. kedd 13:53

A magyar, illetve a diaszpóra magyar kötődésű csapatai, azaz a MOL Fehérvár mellett a DAC, a Sepsi és a Topolya is odaérhet még az európai selejtezőkre, pedig nem volt könnyű szezonjuk.

Az utóbbi években elkényeztettek minket a MOL Csapat futballklubjai, hiszen a magyar bajnokságban érdekelt MOL Fehérvár mellett a diaszpóra többi csapata is erőn felül teljesítve harcolta ki a nemzetközi kupaindulás lehetőségét. A legutóbbi szezonban nemcsak a Vidi, de a felvidéki DAC, a székelyföldi Sepsi OSK és a vajdasági Topolyai SC is rajthoz állt az európai selejtezőkben.

Ez a szezon azonban nem indult jól egyik csapatnak sem, és nemcsak azért, mert az európai kaland mindegyik klubnak elég gyorsan véget ért. Az ősz nagy részében mind a négy csapat csak szenvedett, hárman közülük edzőt is váltottak ebben az időszakban, és úgy nézett ki, a nagyszerűen sikerült tavalyi szezon után idén egyikük sem lesz ott az európai kupaporondon.

 
Az európai kupameccsek legjobbja volt a Topolya-FCSB meccs
 

A bajnokság hajrájához közeledve a szerencse is a MOL Csapatra kacsintott, ki a bajnokság furcsa kiírása, ki a kupadöntő párosítása miatt, de mind a négy csapatnak megvan még az esélye, hogy ott legyen Európában. Sőt, akad, aki már be is biztosította ezt.

A Fradinak drukkol a MOL Fehérvár

A MOL Csapat zászlóshajójának nincs a saját kezében a sorsa, hiszen a dobogóra már nem érhet oda Michael Boris csapata, mégis azt lehet mondani, hogy biztató a fehérváriak helyzete. Ez már önmagában nagy szó, hiszen a rettenetes tavaszi rajt után egy ideig még a kiesés szele is legyezgette a Vidit, ehhez képest a negyedik hely - ahol most áll a csapat - kifejezett bravúrnak mondható.

 
Jó úton jár a Vidi (Fotó: MOL Fehérvár)
 

A MOL Fehérvár helyzete roppant egyszerű: mindenképpen meg kell tartania a bajnokság negyedik helyét (a Paks 2, az Újpest 3 ponttal van lemaradva a fehérváriaktól), és ha ez sikerül, már csak ki kell szurkolnia, hogy a kupadöntőt a már bajnok Ferencváros nyerje meg a Paks ellen, és máris európai kupainduló.

Dunaszerdahelyen is hasonló a helyzet

A szlovák bajnokságabn szinte pontosan ugyanilyen helyzetben van a DAC, sőt további hasonlóság, hogy Dunaszerdahelyen is nagyon elrontották az őszt, de az edzőváltás óta már hellyel-közzel a tudásának megfelelően teljesít a csapat. Ennek köszönhető, hogy az európai helyekért zajló küzdelemben szinte már be is biztosította a helyét, méghozzá hasonló okból, mint a Vidi.

 
Fotó: FC DAC
 

Szlovákiában ugyanúgy csak akkor ér európai kupaindulást a negyedik hely, ha a kupadöntőt a dobogós csapatok egyike nyeri, és mivel a Slovan és a Trnava jutott a fináléba, ez a kitétel teljesült. Mivel a legutóbbi fordulóban a DAC elhozott egy pontot a negyedik helyére egyedüliként veszélyt jelentő Sered otthonából, már az is eldőlt, hogy a dunaszerdahelyieké lesz a negyedik hely.

A Sepsire még nagy meccsek várnak

A székelyföldi csapat az egyetlen, amelynek még a saját kezében van a sorsa az európai kupaindulást illetően, ami azért furcsa kijelentés, mert a Sepsi OSK rendkívül gyenge szezont futott, és csak a román bajnokság alsóházi rájátszásában érdekelt. Mégis az a helyzet, hogy akár duplán is kiharcolhatja az európai szereplést a háromszéki klub.

Először is ott van a Román Kupa, amelyben nemcsak elődöntős a Sepsi, de az első meccsen hazai pályán legyőzte a Craiovát 2-1-re. Ez már önmagában bravúr, hiszen a címvédő craiovaiak még a bajnoki címért is harcban állnak, és ha sikerülne kiejteni őket, a döntőben sem a bukaresti és kolozsvári óriásokkal kellene meccselnie a Sepsinek, hiszen a másik ágon Arges-Voluntari elődöntőt rendeznek.

Ha nem jönne össze a kupadöntő, még mindig nem kellene temetni az európai esélyeket, ugyanis a román bajnokság rájátszásának lebonyolítása egy alsóházi csapatnak is lehetőséget biztosít a Konferencia Liga-selejtezőre. Az alsóház első helyezettje a felsőház negyedik helyén végző csapatával játszik playoffmeccset a selejtezőért, tavaly a Sepsi pont ezt a meccset megnyerve indult el története során először európai kupában. Igaz, akkor a negyedik helyezett jogán játszhatott, most pedig még az alsóházi helyért is nagyot kell küzdenie.

Topolyán is meglehet a selejtező

A kupadöntőnek a topolyaiak szempontjából is nagy jelentősége lehet, de itt egyelőre nehéz megmondani, mi lenne a jó a TSC-nek, mert a bajnoki versenyfutás is nagyban tart a két belgrádi gigász, a Crvena Zvezda és a Partizan között. Mindkét csapat elődöntős a kupában, ha a bajnok nyeri a kupát, a negyedik hellyel is oda lehet érni Európába, és ez lehet a Topolya esélye.

 
Fotó: FK TSC
 

A vajdasági csapat jelenleg csak a hatodik, de egy győzelmen belül van a negyedik hely, és az előtte álló csapatok még találkoznak az élen kéz a kézben loholó belgrádi csapatokkal, a Topolya viszont már letudta ezeket a meccseit. Igaz, a legutóbbi fordulóban nagyon kellett volna a Vozdovac legyőzése, de a hajrában a vendégek kiegyenlítettek. Nem lesz könnyű, de nem is lehetetlen a TSC előtt álló feladat.

MOL Sportágak
MOL Csapat