A MOL Akadémia a felvidéki magyarok központja lesz

2018. január 31. szerda 09:23

A MOL támogatásával felépült dunaszerdahelyi akadémia szakmai vezetőjével, Németh Krisztiánnal beszélgettünk célokról, tervekről és törekvésekről.

Nemcsak Szlovákiában, de szinte az egész régióban egyedülálló labdarúgó akadémiát épített a MOL Dunaszerdahelyen. A szlovákiai magyarok csallóközi központjában már most 350, zömében magyar gyerek tanulja a játék alapjait, pedig a már most is impozáns komplexum még nincs is teljesen készen.

“Amikor fogadunk egy szlovák csapatot, a vendégek vagy húsz percig mást sem csinálnak az érkezésük után, csak szájtátva sétálnak a komplexumban, és fotózzák a MOL Football Academyt” - mondta a MOL-csapatnak Németh Krisztián ifjúsági igazgató.

Az akadémia szakmai igazgatója szerint Szlovákiában nincs még egy ehhez fogható létesítmény: “Ami az infrastruktúrát illeti, senki nem ér a nyomunkba sem. Pedig még nincs is teljesen kész az akadémia, akad még néhány fejlesztés, amit a következő időszakban lezárul, és még 2018-ban az összes munkálat befejeződik” - tette hozzá Németh.

Már most gyönyörű a MOL Akadémia

Az ifjúsági igazgató nem titkolt büszkeséggel mesélt a már most is rendelkezésre álló, elkészült fejlesztésekről. “Jelenleg hét nagy pályánk van, ebből három műfüves, és van három speciális pályánk is. Utóbbiak közül az egyik a kapusok felkészítésére lett kialakítva, a második egy palánkos, amolyan dühöngő féle (ezt még idén befedjük, hogy télen is használható legyen), a harmadik pedig egy atlétikai akadálypálya, ahol erőnléti edzősekre, és különböző készségfejlesztő gyakorlatokra nyílik lehetőség.”

Németh hozzátette, a munkálatok még nem fejeződtek be, de ha minden a terveknek megfelelően alakul, idén az utolsó fejlesztési fázis is lezárul. “Lesz még három füves pályánk, abból egy fűthető lesz. Ezen kívül felépül egy központi blokk az akadémia számára, ahol az ifjúsági csapat öltözői lesznek, és hogy az első csapatról se felejtkezzünk el, elkészül a felnőtt csapat főhadiszállása is, amiben az edző irodája, étterem, és szálláshelyek is helyet kapnak. Terveink szerint mindez 2018 végéig elkészül.”

A csallóközi magyarok futballközpontja

Elsőre talán kicsit nagynak is tűnik egy ekkora létesítmény egy alig 23 ezres város számára, de Németh szerint fontos, hogy ne álljanak meg a városhatárnál. “A csallóközi magyarság futballközpontját akarjuk létrehozni, szó sincs arról, hogy csak Dunaszerdahely számára épült fel a MOL Akadémia. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a környező járásokban működő futballklubokkal, képzéseket tartunk az edzőknek, és a távolabbról érkező gyerekeket is el tudjuk helyezni az akadémián. Nem titok, szeretnénk az egész régió utánpótlásnevelésében komoly szerepet vállalni.”

 
Forrás: fcdac.sk
 
“Az már most sem kérdés, hogy ki tudjuk-e használni a már meglévőkhöz csatlakozó további pályákat, hiszen több, mint 350 gyermek futballozik jelenleg a DAC-nál. Tizenhárom csapatunk van, és ebben nincs benne az oviprogramunk, ahol a legkisebbek ismerkednek meg szakemberek irányítása alatt a játékkal. A legfiatalabb korosztály, akik szervezett keretek között készülnek, az U7-esek, az U9-esek pedig már országos bajnokságban lépnek pályára.”

Németh elmondta, minden csapatuk a legmagasabb osztályban szerepel, sőt a felnőttkor küszöbén toporgó fiatalok kimondottan jól szerepelnek. “Az U17-es csapatunk jelenleg vezeti a szlovák első osztályú bajnokságot” - mondta büszkén az akadémia szakmai vezetője.

 
Forrás: fcdac.sk
 

Prioritás a környékbeli magyarok összegyűjtése

Németh szerint a legfontosabb feladat, hogy a DAC első csapatát egy idő után saját nevelésű játékosok alkossák. “Nehéz feladat ez, hiszen a felnőtt csapat komoly célokért küzd a szlovák bajnokságban, de a MOL olyan lehetőségeket teremtett számunkra, amik egyben köteleznek is minket a minőségi munkára. A gyerekek legfontosabb céljának annak kell lennie, hogy a gyönyörű MOL Arénában 10 ezer néző előtt pályára lépjenek!”

“Utánpótlás-központként célunk továbbá, hogy a Dunaszerdahelyen már szinte állandónak tekinthető focilázat kiterjesszük a teljes régióra. Azt szeretnénk, hogy mindenki szívesen járjon meccsre, és jó körülményeket találjon a szurkoláshoz. Ha a környező településekről is járnak hozzánk szurkolók, és a magukénak érzik a csapatot, a célunk egy fontos részét már elértük” - tette hozzá Németh.

80 százalék a magyarok aránya

Az akadémián tanuló gyerekek között nagyon sok a magyar fiatal, és Németh nem tagadja, hogy kifejezett törekvésük a szlovákiai magyarság futballközpontjává válni. “Amíg a legkisebbeknél 80 százalék körüli a magyar gyerekek aránya, addig az idősebbeknél, ahol már nagyobb a verseny a csapatba kerülésért, egy kicsit alacsonyabb, de ott is masszívan többségben vannak a magyar gyerekek.”

 
Forrás: fcdac.sk
 
Ennek ellenére Németh szerint korai arról beszélni, hogy a magyar válogatott gerincét csallóközi fiatalok alkotják. “Sokszor játszunk magyar csapatokkal, és folyamatosan érezzük, hogy fejlődnek az ellenfelek. Az otthoni körülmények lehetővé teszik, hogy sok tehetséges futballistát neveljen ki az utánpótlás, és látszik is, hogy sokat javultak a magyar ifjúsági csapatok. Ami minket illet, úgy gondoljuk, magyarként is büszkének kell tudnunk lenni arra, ha egy általunk felnevelt futballista a magyarnál jelenleg erősebb szlovák válogatottban bizonyítani tud. Mi is büszkék vagyunk rá, hogy 10 játékosunk vitte az akadémia jó hírét a különféle korosztályos szlovák válogatottakba.”

“A céljaink azonban így is több szálon kötődnek az óhazához. A felvidéki magyarságnak nagyon fontos a DAC, és mi is mindent megteszünk, hogy megfeleljünk az elvárásoknak. Nem csak a gyerekek, az edzők jelentős része is magyar, így nem is kérdés, hogy jó helyre kerül az óhazából származó vállalat, a MOL támogatása.”  

MOL Sportágak
MOL Csapat