A MOL Vidi EL-céljai messze túlmutatnak a tisztes helytálláson

2018. szeptember 20. csütörtök 10:58

Erős csapattal, jó szellemben, alaposan felkészítve vág neki az Európa Ligának a MOL Vidi, Kovács Zoltán sportigazgató pedig sokkal többet vár, mint a szimpla rutinszerzés.

A nyár elején kezdődött a MOL Vidi FC európai kalandja, és bár a luxemburgi Dudelange elleni, kiszenvedett továbbjutás után talán kevesen gondolták, de a magyar bajnok úgy készülhet az Európa Liga-főtábla nyitányára, hogy a Bajnokok Ligája csoportkörétől is csak egy hajszál választotta el.

“Nagyon boldog vagyok, sőt bevallom, egy kicsit elégedett is, de utóbbit gyorsan vissza is vonom, mert az én pozíciómban soha nem lehet elégedett egy vezető” - mondta széles mosollyal Kovács Zoltán, a MOL Vidi sportigazgatója.

 
Fotó: vidi.hu
 
“Egyébként ugyanezt látom a stábon, illetve a játékosokon is: mindenki nagyon örül, hogy sikerült ilyen messzire eljutnunk, de az elégedettségnek, illetve a jóllakottságnak nyomát sem látni senkin. Tudjuk, hogy mik a céljaink, és még csak az elsőt értük el közülük” - tette hozzá eltökélten Kovács.

Az elvégzett munka gyümölcse

A MOL Vidi olyan bravúrokat mutatott be a selejtezőben, amiket elég ritkán látunk magyar csapattól (bár tavaly pont a Vidi villantott egy komolyat a Girondins Bordeaux kiejtésével), és valóban nem hiányzott sok, hogy egészen a Bajnokok Ligájáig meneteljen. A BL-forduló előtt egy nappal megkérdeztük Kovácsot, eszébe jut-e még, hogy akár az Ajax ellen is készülhetnének, ha kicsit szerencsésebbek.

Nego: Az NBI. az étkezőnk, az EL lesz a cukrászdánk

"Loic Nego, jobboldali mindenes" - mondta nyitásként széles mosollyal a MOL Vidi FC francia játékosa, amikor azt kérdeztük tőle, mi is az ő pozíciója valójában. Nego kulcsszereplője volt a fehérváriak káprázatos nyári menetelésének, és a jobbhátvédtől a jobboldali középpályáson át a csatárposztig mindenhol feltűnt, és mindenhol nagyszerű teljesítményt nyújtott.

“Tudom, hogy a játékosoknak még sokáig fájni fog az elszalasztott lehetőség, de én nem tehetem meg, hogy visszafelé nézegessek."Egyébként is, szerintem a vesztesek foglalkoznak a múlttal, a győztesek mindig az előttük álló feladattal foglalkoznak. "Az AEK elleni párharc már történelem, és be kell valljam, fura érzés lesz látni őket a BL-ben, de engem csak a Vidi sorsa érdekel.”

 
Fotó: vidi.hu
 
“Az az eufória, ami most a csapatot körülveszi, nem a levegőből pottyant közénk, hanem a rengeteg elvégzett munka eredménye. Élvezzük a helyzetet, amiben most vagyunk, hiszen magyar klubcsapattól az Európa Liga csoportköre is hatalmas eredménynek számít, de nem turistának jöttünk el idáig, hanem igenis meg akarjuk mutatni magunkat az európai mezőny ellen is” - tette hozzá Kovács.

Jól dolgoztak a nyáron

Egy sportigazgató számára a nyár a csúcsszezon, és Kovácsék stábja nagy erőket mozgósított annak érdekében, hogy a MOL Vidi most ott tarthasson, hogy az Európa Liga rajtjára készül.

“Ahogy egy sportigazgató, úgy egy edző sem lesz soha elégedett, mindketten mindig erősebb és erősebb keretet akarnak, de úgy gondolom, a Vidinek azért elég komoly játékosállomány áll rendelkezésére. "Ez a keret nyerte meg a magyar bajnokságot, és ez a keret harcolta ki az Európa Liga-főtáblát, így elégedetlenkedésre nincs okunk.”

 
Fotó: vidi.hu
 
“A keret folyamatosan változik, mi pedig igyekszünk mindig olyan játékosokat szerződtetni Marko Nikolic számára, akik erősítést jelentenek a csapatnak. Úgy gondolom, összességében kijelenthető, hogy erősebb Vidi kezdi meg az idei szezont, mint amelyik bajnoki címet szerzett az előzőben” - szögezte le Kovács.

Dzsudzsák, Lazovics, Kovácsik?

A rajt előtt azonban történt néhány kellemetlen incidens, amik miatt nem a legkönnyebb helyzetből indul neki az európai kaland legfontosabb szakaszának a magyar bajnok. Kovácsik Ádám súlyosnak tűnő sérülést szenvedett a Puskás Akadémia elleni bajnokin, Danko Lazovic pedig hirtelen bejelentette, hogy visszavonul a labdarúgástól.

“Ádám sérülése nagyon rosszkor jött, ráadásul véleményem szerint az ország legjobb kapusát leszünk kénytelenek nélkülözni, aki a selejtezőkben is bizonyította, hogy kivételes képességű kapus. Gyors felépülést kívánunk neki. "Szerencsére kiváló helyettes áll Marko Nikolic rendelkezésére Tomás Tujvel személyében, és biztos vagyok benne, hogy a kapus nem fog csalódást okozni.”

 
Fotó: vidi.hu
 
“Lazovic ügyével kapcsolatban nem sokat tudok mondani. Ahogy a közleményünkben is olvasható, a játék jelezte felénk, hogy vissza akar vonulni, így most a szerződésének a felbontásával kapcsolatban egyeztetünk” - zárta le a kérdést Kovács.

A nyár egyik nagy szenzációja lehetett volna, ha Dzsudzsák Balázs hazatér, és a Vidi játékosa lesz. A pletykák szerint közel voltak a felek a megegyezéshez, de amikor a fehérváriak leadták a nevezésüket az EL-re, és nem szerepelt a névsorban a válogatott balszélső neve, már biztos volt, hogy eredménytelenül zárultak a tárgyalások.

 
Fotó: vidi.hu
 
“Dzsudzsák Balázs ügyében annyit meg tudok erősíteni, hogy voltak tárgyalások, ám mivel ezek nem zárultak szerződéskötéssel, csak annyit mondhatok, hogy nem sikerült megegyeznünk a játékossal. Balázsnak természetesen további sok sikert kívánunk a pályafutásához” - zárta rövidre a témát Kovács.

Rossz főpróba, kiváló premier?

A MOL Vidinél nemcsak Kovácsik sérülése, illetve a Lazovic-ügy, hanem az utolsó bajnoki mérkőzés eredménye is okozott néhány kellemetlen pillanatot, hiszen a magyar bajnok meglepetésre kikapott a forduló előtt kieső helyen álló Puskás Akadémiától.

“Úgy néz ki, nekünk néha szükségünk van egy-egy méretes pofonra, hogy visszatereljen minket a helyes útra. Nem játszottunk jól, bár vereséget sem érdemeltünk, de mindenképpen bízom benne, hogy a bajnoki vereség pozitív energiákat hoz a felszínre az Európa Liga első fordulójában.”

Kovács azonban nem tart attól, hogy a MOL Vidi esetleg gödörbe került volna a vereséggel. “Általában jól reagálunk az ilyen helyzetekre, úgyhogy most sem aggódom, ráadásul testközelből láttam, milyen kiválóan térképezte fel az ellenfelet Marko Nikolic és a szakmai stáb. Amit edző megtehet a sikerért, azt a munkát belefektette a stáb, és biztos vagyok benne, hogy ennek meglesz az eredménye a pályán is” - tette hozzá Kovács.

Több kell a tisztes helytállásnál

A MOL Vidi az Európa Ligában akár az összes általa kiejtett csapatot is visszakaphatta volna, hiszen a Ludogorec, a Malmö és a Dudelange is bejutott az Európa Liga csoportkörébe. A magyar bajnok a fehérorosz BATE, a görög PAOk és az angol Chelsea ellen készülhet.

 
Fotó: vidi.hu
 
“Nyilván nagyon nehéz a csoportunk, de szeretném leszögezni, hogy nem kerülhettünk volna olyan csoportba, ahol csak a helytállás lenne a célunk." Nagyon komoly terveink vannak, amiket nem szeretnék számszerűsíteni, de annyit mondhatok, hogy a tisztes helytálláson messze túlmutatnak” - mondta eltökélten Kovács.

“Persze szeretnénk kiélvezni minden percét az Európa Ligának, hiszen óriási meccsek várnak ránk. Nem mellékes, hogy hat meccsnyi nemzetközi rutint biztosan bezsebelünk, és ez nagyon fontos lesz majd a jövőben, hiszen az a tervünk, hogy ezt az élményt minél gyakrabban átélhessük.

Mit várunk a BATE ellen?

“Nagyon komoly megmérettetés vár ránk, és azt kell mondjam, a BATE semmivel nem gyengébb csapat, mint mondjuk a Ludogorec vagy a Malmö” - mondta a csütörtöki ellenféllel kapcsolatban Kovács.

“Hazai pályán természetesen nem is lehet más a célunk, mint a győzelem. "Ugyanazzal az attitűddel, azzal a szervezettséggel kell pályára lépnünk, mint az eddigi mérkőzéseken, és meglesz az eredmény. Végignéztem a csapat felkészülését, és azt kell mondjam, készen állunk a csütörtöki összecsapásra.”

 
Fotó: vidi.hu
 
Kovács elmondta, nagy öröm számukra, hogy sok néző előtt játszhatnak fontos tétmeccseket. “Boldog vagyok, hogy jól fogynak a jegyek a mérkőzéseinkre, és egy kicsit úgy érzem, a Vidi játékának ugyanúgy szól a kiemelt figyelem, mint az ellenfeleknek, illetve a meccsek tétjének. Van egyfajta futballáz most, és örülök, hogy ezt mi váltottuk ki, hiszen az egyértelmű, hogy nem csak Vidi-szurkolók veszik a jegyeket, hanem olyanok is, akik egyébként nem a csapatunk szurkolói, most viszont nekünk fognak szorítani. Megdolgoztunk az ő figyelmükért, és most méltónak szeretnénk bizonyulni rá” - tette hozzá Kovács.

A MOL Vidi FC szeptember 20-án, csütörtökön 18:55-től a BATE Boriszov ellen kezdi meg a szereplését az Európa Ligában. A Chelsea elleni mérkőzés kivételével még mindkét EL-meccsre állnak rendelkezésre jegyek, ezekről bővebben itt találhat információt.

MOL Sportágak
MOL Csapat