A pályán és azon kívül is tiszteletet követel a DAC

2023. május 25. csütörtök 08:38

Jan Van Daele sportigazgatóval beszélgettünk a bajnokság keserű befutójáról, magyarellenes hangulatról és arról, hogy mindig lehet többet tenni a siker érdekében.

“Masszív 7-es” - válaszolta némi morfondírozás után Jan Van Daele arra a kérdésre, hányas osztályzatot ad a DAC szezonjára. A dunaszerdahelyiek belga sportigazgatója ezzel azt a kérdést is megválaszolta, hogy erősebb-e a DAC nagyszerű szezonja fölött érzett büszkeség, vagy ő is ugyanúgy búnak eresztette a fejét, mint mi mindannyian, akik elhittük, idén összejöhet a bajnoki cím.

“Ahogy minden szurkolónknak, úgy nekem is vegyesek az érzéseim. Nyilvánvalóan erős most a frusztráció, és nemcsak az elbukott bajnoki cím, hanem annak mikéntje miatt is, de nem szabad elfelejtenünk, hogy nem mi voltunk az esélyesek, és komoly bravúr lett volna, ha az esélyek ellenére odaérünk.”

A csalás határát súroló eset

Bár a fiatal sportvezető előre jelezte, nem nagyon szeretne a bajnoki döntőnek is beillő DAC-Slovan meccs játékvezetőjével foglalkozni, mi is előre jeleztük, hogy ezt a kérdést egy ilyen helyzetben semmiképpen nem tudjuk ignorálni. Ami a mérkőzés 1-1-es állásánál történt, amellett nemcsak azért lehetetlen elmenni szó nélkül, mert az egész bajnoki szezonra döntő hatása volt, hanem azért is, mert a jövőt is érinti.

“Írtunk egy nyílt levelet, abban leírtunk mindent, amit az esetről, illetve a DAC szlovák futballban betöltött szerepéről gondolunk. Természetesen mi is felháborítónak tartjuk azt a bizonyos ítéletet, és nem vagyunk hajlandóak elfogadni, hogy ilyesmi megtörténhet, de az igazság az, hogy utólag nem sokat tehetünk."Leszámítva, hogy jelezzük: több tiszteletet követelünk úgy a média, mint a játékvezetők részéről” - mondta kissé feldúltan Van Daele.

A DAC-nál nemcsak azon háborodtak fel, hogy a labdarúgás szabályait semmibe vevő játékvezető nem adta meg a teljesen egyértelmű büntetőt a hazai csapat javára, de azon is, hogy a játékvezetői bizottság első embere azzal próbálta relativizálni az esetet, hogy a Slovan első félidőben esett gólját sem biztos, hogy jogosan érvénytelenítette a játékvezető. Ez azonban csúsztatásnak tűnik, hiszen míg utóbbi ítéleten el lehet vitatkozni, addig előbbi vitán felül 11-es még VAR nélkül is.

 
Fotó: FC DAC
 

“Helyezhetünk nyomást akár a játékvezetői bizottságra, akár az ellenséges hangulatot generáló szlovák sportsajtóra, a bajnoki reményeinket nem hozza vissza egyik sem. De a jövőre nézve mindenképpen fontosnak tartottuk leszögezni, hogy ilyesmi még egyszer nem fordulhat elő.”

Miért ilyen nehéz egy felvidéki magyar klub sorsa?

Természetesen nem ez volt az első eset, hogy vitatható játékvezetői ítéletekkel nehezítették meg a DAC dolgát a Fortuna Ligában, az idei utolsó “játékvezetői hiba” csak azért volt látványosabb, mert most a bajnoki címért csapott össze a két csapat. De miért kell, hogy ilyen nehéz legyen az élete egy magyar identitású csapatnak Szlovákiában?

“Ha csak bizonyos sportlapokat olvas az ember, azt hiheti, hogy Dunaszerdahelyen egy Szlovákia egységét fenyegető partizáncsoport él."A DAC elleni hangulatkeltés abszolút tévút, hiszen bár felvállaltan a városunk, illetve egész Szlovákia magyar kisebbségének klubja vagyunk, soha nem volt célunk szélsőséges eszmék propagálása.”

 
Fotó: FC DAC
 

“A DAC nemcsak Szlovákia bajnokságában szerepel, de a szlovák labdarúgást képviseli a nemzetközi porondon, sőt az ország legjobb akadémiáját is mi üzemeltetjük, ami a helyi válogatottnak neveli a játékosokat. Sokszínű öltözőnkben a világ minden tájáról szerepelnek játékosok, természetesen szlovákok és magyarok is, így nálunk természetes, hogy egységesek vagyunk és nem hagyjuk magunkat megosztani holmi szélsőséges eszmékkel.”

“Úgy gondolom, jogosan követeljük a nekünk kijáró tiszteletet a szlovák sportmédiától, illetve a játékvezetőktől is. Tudomásul kell venni, hogy egy hajóban ülünk, még ha sokan nem is látnak minket szívesen a fedélzeten” - tette hozzá Van Daele.

Mit lehet még tenni?

Rákérdeztünk a sportigazgatónál, hogyan tud erőt meríteni, illetve a csapat felé erőt mutatni a vezetőség, ha közben folyamatosan az az ember érzése, hogy bármit tesz is a DAC, nem fogják hagyni, hogy szlovák bajnok legyen.

 
Fotó: FC DAC
 

“Az visz előre, ha az ember először mindig magában keresi a hibát, és megpróbálja kitalálni, hogyan tehet még többet a siker érdekében. Bátorságot és erőt nem a külső körülményekből merít az ember, hanem a saját munkájába fektetett bizalomból, és én úgy gondolom, bár kiválóan dolgozott idén a klub minden alkalmazottja, mindig lehet és kell is többet követelni magunktól.”

“Hogy ebben az esetben mit lehetett volna másként csinálni? Nos, a Podbrezová elleni meccs jut először eszembe, hiszen bár több hiányzó kulcsjátékos nélkül léptünk pályára, ha ott jobban koncentrálunk, úgy fogadhattuk volna a Slovant, hogy még mi vezetjük a tabellát. De ez csak egy kiragadott példa, mindenkinek magának kell megtalálnia, miben tud még többet, még hatékonyabban hozzátenni a közös munkához.”

 
Fotó: FC DAC
 

Kicsit kötekedtünk a belga sportigazgatóval, amikor nekiszegeztük a kérdést: a Slovan gyengébb szezonja, vagy a DAC javuló teljesítménye volt-e az oka, hogy soha nem látott közelségbe került a bajnoki cím. Van Daele szerint nem lehet szétválasztani az ilyen körülményeket, mert együtt adják ki egy-egy bajnoki szezon végeredményét.

“Úgy számoltunk, meccsenként 2,2 pontot kell átlagolni a bajnoki címhez, azaz hozzávetőlegesen 71 pontot kell szerezni annak, aki az élen akar végezni. Végül úgy alakult, hogy a Slovan 69 ponttal lett bajnok, azaz 2,15 pontot szerzett, míg mi csak 2,1-et, de egy szezon soha nem egy matekpélda."Számtalan körülmény van, ami nem írható le számokkal, mégis döntő jelentőségű lehet, különösen egy olyan szoros befutóban, mint amilyen az idei volt.”

“A Slovan sokkal rutinosabb és mélyebb kerettel rendelkezik nálunk, ők háromfrontos harcra készülnek minden szezon elején, és idén is csak büntetőkkel estek ki a Konferencia Liga nyolcaddöntőjében. Az a rutin, amit a nemzetközi porondon összeszed a csapat, nem kifejezhető számokkal, de döntő jelentősége van az olyan pillanatokban, amikor egy mindenről döntő meccsen kell pályára lépni idegenben.”

“Jövőre újra megpróbáljuk - mondta bizakodva Van Daele. “Lesznek változások a keretünkben, de összességében nem lehetünk elégedetlenek. Adrian Gula edző kiváló munkát végzett, egységes, jó csapatunk van, amely látványos futballt játszik, és Szlovákia legjobb szurkolótábora áll mögöttünk. Nincs okunk beletörődni, hogy nem tudjuk legyőzni a Slovant, és bár még frissek a sebek, annyit leszögezhetek, hogy nem is fogunk.”

MOL Sportágak
MOL Csapat