A papírforma szerint a magyar-skót győztese továbbjut

2024. június 23. vasárnap 09:59

Három csoport is van, ahol ha az utolsó fordulóban érvényesül a papírforma, nem lesz három pontja a harmadik helyezettnek. De nekünk is csak akkor, ha legyőzzük Skóciát.

"Két meccsen nulla pontot szereztünk, ezek után nincs más alternatíva, csak a győzelem. Ez egy ki-ki meccs lesz, amelyen mindkét csapatra ugyanolyan nyomás nehezedik. Nekik és nekünk is kell a három pont, egy cipőben járunk."Ha megvan, azzal továbbjuthatunk, de ha mégsem, akkor is úgy távozunk, hogy három pontot bezsebeltünk - mondta a kapitány.

 
Mindkét csapaton megvan a nyomás (Fotó: MLSZ)

A helyzet úgy áll, hogy a papírforma szerint a magyar-skót mérkőzés győztese továbbjut, ha a csoportkör zárófordulójában nem születnek komoly meglepetések, a három pont önmagában elég lehet a továbbjutáshoz, a gólkülönbségnek nem is lenne szerepe.

Három csoport van, ahol könnyen előfordulhat, hogy nem lesz három pontja a harmadik helyezettnek, és elég közülük kettőt megelőzni a legjobb 16-ba jutáshoz. A B, ahol a két egypontos közül a horvátok az olaszokkal, az albánok a spanyolokkal játszanak. A C, ahol a kétpontos szlovénok Angliával, az egypontos szerbek Dániával találkoznak az utolsó fordulóban, illetve az F, ahol az egyaránt egy ponttal álló csehekre a törökök, a grúzokra Portugália vár. A két fennmaradó csoportban, a D-ben és az E-ben már két kör után három pontja van a harmadiknak.

De minden számolgatásnak az az alapja, hogy a magyarok legyőzik Skóciát, a döntetlennel a csoport utolsó helyén végeznénk. És ahogy a kapitány is említette, a skótok is pontosan ugyanazzal a céllal várják a mérkőzést, ám nekik számolgatniuk sem kellene, győzelmükkel biztosan továbbjutnának a legjobb tizenhat közé.

Styles Callum már játékra kész

Rossi közölte, fizikálisan rendben van az együttese, de az utolsó pillanatig várnak az értékelésekkel, hogy ki milyen állapotban van. Hozzátette, kifogásokat nem keres, mert az ellenfélnek ugyanúgy ez lesz a harmadik összecsapása. A csapatkapitány Szoboszlai Dominik miatt pedig nem aggódik, az elmúlt három napban elsősorban a regenerációjára koncentráltak.

 
Styles Izrael ellen még a kezdőben volt (Fotó: MLSZ)

Másik újságírói kérdésre elárulta, hogy az Eb előtti utolsó felkészülési mérkőzésen megsérült Styles Callum már négy napja együtt edz a társaival, így készen áll a játékra. A kezdőcsapatot illetően pedig úgy fogalmazott, lesz néhány változtatás, viszont ezt most nem a rossz játék, hanem a csapat frissítése indokolja.

Skócia mindig agresszív futballt játszik, az első két meccsen is ezt próbálta. Az első, németek elleni találkozót nehéz értékelni, mert korán tíz emberre fogyatkozott, ami rémálom bármelyik csapat számára ilyen erős riválissal szemben."Ismerjük a skótok küzdőszellemét, amit megmutattak Svájc ellen, még ha volt is szerencséjük" - beszélt a soron következő ellenfélről Rossi, aki a legveszélyesebb játékosok között John McGinnt és Scott McTominayt említette.

 
Kellenek a gólok! (Fotó: MLSZ)

Az előző fordulót követően a játékvezetőt kritizáló Rossi a bíráskodást illetően azt az elvárást fogalmazta meg, hogy a következetesség jellemezze, mert a németek elleni 2-0-s vereség alkalmával a holland Danny Makkelie nem így járt el.

"Nem keresek kifogásokat, hogy nem fújta be az első gól előtti szabálytalanságot, anélkül is nyertek volna a németek, akik rúgtak még egy gólt. Nem ez volt a döntő. De a videobíró korában nem kell hogy számítson, melyik csapat mennyire erős, ugyanolyan védelmet kell jelentsen Georgia és Magyarország, vagy mint Németország és Olaszország számára" - mondta Rossi.

 
Joggal pipa a bíróra a kapitány (Fotó: MLSZ)

A csaknem 55 ezer néző befogadására alkalmas stuttgarti MHP Arénában az argentin Facundo Tello sípjelére vasárnap 21 órakor kezdődik a magyar-skót összecsapás, melyet az M4 Sport, a Kossuth Rádió és a Nemzeti Sportrádió élőben közvetít.

A magyar labdarúgó-válogatott várható kezdőcsapata az MTI szerint:
Gulácsi - Botka, Orbán, Dárdai - Fiola, Styles, Nagy Á., Kerkez - Sallai, Szoboszlai - Varga

MOL Sportágak
MOL Csapat