A parádézó Vidi-kapus szerint megéri szélesíteni a repertoárt

2019. szeptember 18. szerda 09:52

Káprázatosan rajtolt a bajnokságban a MOL Fehérvár, amelynek a kapujában remek teljesítmény nyújt Kovácsik Ádám. A kapussal megváltozott játékról és felszabaduló energiákról beszélgettünk.

Honvéd-MOL Fehérvár, 0-1-es állás, 93. perc. A kétségbeesetten rohamozó kispestiek beszorítják a fehérváriakat, Kovácsik Ádámnak nagyot kell védenie lábbal, de a labda szögletre kerül, és erre még lesz idő. A beadás után Batik nagyszerű mozdulattal amolyan hulló falevél-szerű fejest küld a kapura, amit a MOL Fehérvár kapusa látványos légi út végén símogat újra szögletre. A rutinos belső védő, Juhász Roland extázisban ünnepli a kapus bravúrját.

“Nem vagyok elégedetlen azzal a védéssel, mert technikailag is nehezen kivitelezhető bravúr volt, de azt azért hozzátenném, hogy ha a meccs ötödik percében születik, most nem erről beszélgetnénk” - mondta nevetve a kapus a MOL Csapatnak.

hétvégi fordulóban lezajlott eseménysor egyáltalán nem ritkaság mostanában, Kovácsik Ádám elképesztően nagy formába lendült, sorra szállítja a nagyszerű teljesítményeket, így nem kis részben neki köszönhető, hogy a MOL Fehérvár veretlenül, száz százalékos teljesítménnyel vezeti a bajnoki tabellát.

Felszabaduló energiák

“Tény, hogy sikerült elkapnom a fonalat, szerencsére jól megy a védés, de azt azért nem mondanám, hogy nekem köszönhetjük a remek bajnoki rajtot” - hárította el a dicséretet szerényen a fehérvári kapus. “Önmagában mit sem érne egy-egy bravúr, ha nem menne ilyen jól az egész csapatnak, úgyhogy ahogy minden csapatsportban, a futballban sem csinál egy fecske nyarat.”

 
Fotó: MOL Fehérvár
 
“Tíz tétmeccset játszottunk idén, ebből hat volt bajnoki, amiket egytől egyig meg is nyertünk. Sajnos a Vaduz ellen kiestünk az Európa Ligából, és ez amolyan “csakazértis” hangulatot generált a csapaton belül."Mindenki érzi, hogy extrát kell hoznia, mert roppant csalódottak voltunk az európai kudarc után, és most szeretnénk megmutatni, hogy a kiesés csak egy kisiklás volt, semmi több.”

A fehérváriak az első fordulóban ugyan két gólt is kaptak, azóta azonban öt meccsen mindössze egyszer kellett kiszednie a kapujából a labdát Kovácsiknak, és az is egy 5-1-es győzelemmel zárult meccsen történt. A legutóbbi három meccsén gólt sem kapott a Fehérvár, amely természetesen vezeti az NBI-et.

Változott a csapat játéka is

A MOL Fehérvár játéka Marko Nikolic edző érkezése óta inkább az erősebb csapatok elleni küzdelemre volt kiélezve, ami azt jelentette, hogy biztonságos, stabil védekezésből indulva támadták a megnyíló területeket. Ez azonban idénre megváltozott, illetve Kovácsik szerint bekerült repertoárba egy proaktívabb, látványosabb játékfelfogás is.

 
Fotó: MOL Fehérvár
 
“Változott a játékunk, próbálunk jobban dominálni, mint az utóbbi években, és a letámadásokat próbáljuk erőltetni. Ez kétféleképpen is megjelenik a statisztikákban, hiszen míg mi is jóval többet lövünk kapura, mint korábban, értelemszerűen a mi kapunkra is több lövés érkezik. Szerencsére ebből eddig jól jövünk ki, mert a rúgott gólokon sokkal jobban látszik a különbség, mint a kapottak számában” - tette hozzá nevetve a kapus.

“A mi csapatunk minőségét tekintve jobb játékosokból áll, mint a legtöbb hazai ellenfél (sőt, szerintem mindegyiknél jobbak vagyunk), ezért próbálunk nyomást gyakorolni az ellenfelekre, mert így jön ki legjobban a különbség. "Egyre többször állunk fel két csatárral, és már saját térfelén nyomás alá helyezzük az ellenfeleket, így látványosabbak is a mérkőzéseink, nemcsak eredményesebbek.”

A Vaduz-hatás, vagy inkább sokk

A fehérváriak európai kupaszereplése is talán azon csúszott el, hogy Marko Nikolic inkább az erősebb csapatok ellen sikert ígérő taktikára hegyezte ki a csapatát, ezért hiányzott a kreativitás, egy-egy váratlan megoldás a Vaduz elleni kiesés során.

“A stabil védekezésből építkező játék hasznos, ha az ellenfél is focizni akar, hiszen a labdaszerzések után sok terület van, amit be lehet játszani. A Vaduz ellen viszont az volt a gond, hogy nekünk kellett volna kezdeményeznünk, de csak járattuk a labdát, és a meddő mezőnyfölényből semmi nem jött ki.”

“A legnagyobb gond talán az volt, hogy lassúak voltunk, az utóbbi hetekben viszont érezhetően sokat gyorsult a játékunk." Ellenünk sok kiscsapat úgy áll fel, hogy nem is akar focizni, csak beáll bekkelni, ezért megoldást kellett találnunk az ilyen csapatok elleni meccsekre. Úgy gondolom, eddig ez sikerült.”

“Nem arról van szó, hogy mást kér tőlünk az edző, vagy megváltozott volna az edzések hangsúlya, inkább csak színesíteni akarjuk a játékunkat azzal, hogy képesek vagyunk offenzívabb stílusban futballozni. Sokoldalúbb lett idén a MOL Fehérvár, ezért is gondolom úgy, hogy mi vagyunk a legjobb csapat az országban” - szögezte le Kovácsik.

MOL Sportágak
MOL Csapat