A törökök legyőzésével kezdte az évet a válogatott

2024. március 22. péntek 23:03

A válogatott Szoboszlai Dominik góljával legyőzte Törökországot, ezzel már 13 mérkőzés óta veretlen, csak az Aranycsapatnak volt ennél hosszabb sorozata.

Barátságos mérkőzés:
Magyarország-Törökország 1-0 (0-0)
Puskás Aréna, 60 ezer néző, v.: Bartosz Frankowski (lengyel)
gólszerző: Szoboszlai (48., 11-esből)
sárga lap: Nagy Zs. (87.), illetve Akaydin (57.)

Magyarország: Gulácsi - Balogh (Dárdai M., 67.), Lang, Szalai A. - Nego (Bolla, a szünetben), Schäfer, Nagy Á. (Styles, 60.), Kerkez (Nagy Zs., 60.) - Sallai (Kleinheisler, 80.), Szoboszlai - Varga B. (Ádám, 80.)
Törökország: Günok - Celik (Aktürkoglu, 77.), Kabak, Akaydin, R. Yilmaz (Müldür, 28.) - Yüksek, Kökcü (Güler, 61.) - Akgün (B. A. Yilmaz, 77.), Calhanoglu, Yildiz (Uzun, 77.) - Ünal (Yazici, 61.)

A mérkőzés elején mezőnyben kiegyenlített küzdelem zajlott, az első lövési kísérletre hat percet kellett várni, akkor Kökcü lőtt nem sokkal a jobb alsó sarok mellé. A magyarok elsősorban a bal oldalon vezették a támadásaikat, de a kapura egyáltalán nem jelentettek veszélyt.

 
Inkább mezőnyjáték folyt a pályán a meccsen (Fotó: MLSZ)

Többnyire a két 16-os között folyt a játék, a rivális viszont elvétve kapura lövéssel is próbálkozott, így először Gulácsinak kellett védenie. Az első hazai próbálkozásra közel félórát kellett várni, de Sallai lövése nem jelentett problémát a török kapusnak. Nem sokkal később viszont Günoknak már bravúrra volt szüksége, hogy hárítsa Sallai közeli kísérletét Szoboszlai beívelése után. A szünet előtti percekben ismét a törököknek volt egy-egy bal és jobb oldali lövése, Gulácsi mindkét hosszú sarokba tartó labdát biztosan védte.

Szoboszlai könyörtelen volt a 11-espontról

Térfélcserét követően azonnal büntetőt kaptak a magyarok, akik Szoboszlai pontos lövésével így vezetéshez jutottak. A góltól valamelyest élénkebb lett a mérkőzés, a vendégek nagyobb erőket mozgósítottak, de ahogy jobban kinyíltak, a magyaroknak is esélyt kínáltak a gyors ellentámadásokra. Bár Gulácsinak is volt dolga, a hazaiak veszélyesebbek voltak, egy tetszetős és ziccerig játszott kontra végén Varga középre lőtt, így a török kapus védeni tudott.

Bő negyedórával a vége előtt aztán az RB Leipzig magyar kapusa is hatalmasat mentett az újonc Dárdai Márton mellől kiugratott Yildiz kísérleténél. A hajrában nem tudtak újítani a törökök, így a magyar csapat különösebb erőfeszítés nélkül tudta megőrizni a minimális előnyét a lefújásig, sőt, a hosszabbításban Schäfer András góllal koronázhatta volna meg visszatérését a válogatottba, azonban találatát les miatt érvénytelenítették.

 
Nem a csatárainkról szólt a mérkőzés (Fotó: MLSZ) 

Marco Rossi tanítványai immár 13 találkozó óta veretlenek, ilyen hosszú sorozatra legutóbb a legendás Aranycsapat volt képes az 1954-ben elveszített berni világbajnoki döntő után. Puskásék akkor 18 összecsapáson nem találtak legyőzőre.

MOL Sportágak
MOL Csapat