Akár egy könnyed 1-0 is elég lehet a skótok ellen

2024. június 20. csütörtök 13:02

A skót-svájcin eldőlt, hogy másodikak már biztosan nem lehetünk, de a legjobb harmadikként való továbbjutásunkhoz a skótok legyőzésén kívül nem kellene nagy csoda.

A számolgatás nemzeti sport Magyarországon, valahogy mindig ide menekülnek a magyar szurkolók, ha nem állnak jól a dolgok. Ma csütörtök van, és szerdán több ütés is érte a mieink továbbjutási esélyeit. Közülük természetesen a legnagyobb az volt, hogy bár az első fordulóban mutatottnál sokkal jobb játékkal, de abszolút jogos vereséget szenvedtünk a házigazda németektől.

A 2-0-s vereség önmagában súlyos helyzetbe sodorta a csapatunkat, hiszen mínusz 4-es gólkülönbséggel állunk a csoport utolsó helyén. Azon még túl tudtuk tenni magunkat, hogy Szoboszlai Dominik kiváló szabadrúgását nagy bravúrral védte Manuel Neuer, azon viszont már nehezebben, hogy a 90. percben Emre Can teljesen egyértelmű kezezéséért nem kapott büntető a magyar válogatott. Pedig már a mínusz hármas gólkülönbség is sokkal jobban hangozna…

 
Nem volt szerencsénk a németek ellen (Fotó: MLSZ)

Maradt még estére is egy számunkra kellemetlen esemény: Skócia 1-1-es döntetlent játszott Svájccal, pedig ha a skótok nyertek volna, felcsillant volna egy második helyen kiharcolható továbbjutás lehetősége is. Ebben az esetben az utolsó körben - magyar és német győzelem esetén - akár egy hármas holtverseny is előállhatott volna, és a három hárompontos csapat között az egymás közti gólkülönbség döntött volna. Ebben az esetben egy 2-0-s magyar győzelem Skócia ellen második helyet érhetett volna. De ez a kávé már lefőtt, a második helyünk odalett vele.

Már nincs teljesen a kezünkben a sorsunk

A feladat innentől kezdve egyszerű: az utolsó körben minél nagyobb különbséggel le kell győznünk Skóciát, és akkor talán reménykedhetünk, hogy beférünk a négy legjobb csoportharmadik közé. Másként fordítva: két csoportharmadiknál kell jobbnak lennünk vagy pontszámban, vagy gólkülönbségben.

Nekünk már maximum három pontunk lehet, és egyelőre a gólkülönbségünk sem valami fényes, ám a helyzetünk egyáltalán nem reménytelen, hiszen könnyen előfordulhat, hogy a gólkülönbségnek nem is lesz szerepe. A B csoport (ezt nevezte halálcsoportnak a sajtó) harmadik helyezettjét például jó eséllyel megelőznénk a három pontunkkal, hiszen a horvát-albán párosnak 1-1 pontja van, és az utolsó körben a spanyolokkal és az olaszokkal találkoznak, mindketten szerény győzelmi esélyekkel.

 
Egyáltalán nem kell feladni a reményt (Fotó: MLSZ)

Meg kellene azonban előznünk még egy harmadik helyezett csapatot, és ez innentől abszolút vakrepülés, hiszen a legtöbben még csak egy meccsen vannak túl, és az első fordulóból próbálunk messzemenő következtetéseket levonni. Nem tudhatjuk, ki rázza meg magát, vagy derül ki róla, hogy az első körben csak kijött neki a lépés, ezért nem esélyeket latolgatunk, inkább a mieink számára megfelelő szcenáriót próbálunk találni alább.

Jöhetnek a döntetlenek

A B csoporthoz hasonló lehet a helyzet a D-ben is, hiszen a két esélyes (Hollandia és Franciaország) legyőzte a két outsidert (Lengyelország, Ausztria), bár azért rezgett a léc rendesen a franciáknak. A következő körben azért kell drukkolnunk, hogy a lengyel-osztrák meccs döntetlennel záruljon, és hogy az utolsó fordulóban ne boruljon a papírforma a két sztárcsapat ellen, így itt is 1 pontja lenne a harmadiknak (mint a B-ben, ahol persze még szintén nem biztos, hogy így is lesz).

Úgy néz ki tehát, hogy a B és a D csoport lehet az, ahol pontszámban meg tudjuk előzni a harmadik helyezetteket, amennyiben legyőzzük Skóciát. A többi csoportban teljesen lehetetlen tippelni is, hiszen például győztek az angolok és a portugálok, de előbbi botrányosan gyengén játszott, utóbbinak pedig egy lefújás előtt szerzett gól kellett a sikeréhez. De azért van, amiért érdemes drukkolnunk.

 
Csak az számít, hogy Skóciát legyőzzük (Fotó: MLSZ)

Azokat a csapatok érdemes nézni, akiket jól elvertek az első fordulóban, ezért gyenge a gólkülönbségük. Ilyen Ukrajna, amelyet váratlanul simán vert Románia, és ha meg is táltosodik az egyébként jó erőkből álló csapat, akkor sem lesz sokkal jobb a gólkülönbség a miénknél. Ez a csoport egyébként is megtippelhetetlen, csak a második kör után fogunk valamennyire tisztán látni.

Összességében elmondható, hogy azoknak kell drukkolnunk, akik az első fordulóban is nyertek, mert akinek már három pontja (és értelemszerűen pozitív gólkülönbsége) van, azokkal már nehezen fogjuk állni a versenyt.

Egy dolgot azonban nem szabad elfelejteni: Skócia nagyon is hasonló gondolatokat forgatva várja az utolsó fordulót, csak azzal nem elhanyagolható különbséggel, hogy nekik már van egy pontjuk, és ha minket legyőznek, négy ponttal szinte biztosan továbbjutnak. Senki ne gondolja, hogy könnyű dolga lesz a mieinknek az utolsó fordulóban!

MOL Sportágak
MOL Csapat