Akit elriaszt a verseny, annak nincs helye a Vidiben

2023. január 27. péntek 10:58

Huszti Szabolcs jól kihasználta a hosszú szünetet, és reményei szerint már az ő elképzelései szerint futballozó MOL Fehérvárt fogunk látni a tavaszi rajton.

Azt szokták mondani, egy edző akkor érezheti a magáénak a csapatát, ha végigcsinált vele egy felkészülési időszakot. Huszti Szabolcs még az őszi szezonban vette át a MOL Fehérvár irányítását, és bár emelt egy szintet a Vidi néhol igencsak akadozó játékán, az első közös edzőtáborra egészen télig kellett várnia. Jött is az obligát kérdés: mennyire lesz Huszti Szabi csapata a fehérvári gárda, ami január 29-én megkezdi a tavaszi szezont?

“Én attól a pillanattól kezdve a magaménak éreztem, hogy átvettem a csapat irányítását” - válaszolta az egykori klasszis játékos, azzal viszont abszolút egyetértett, hogy nagyon jól jött a Vidinek a szokatlanul hosszú szünet.

 
Fotó: MOL Fehérvár
 

“Jól sikerült a felkészülésünk, elvégeztük a munkát, pedig nagyon sok volt. Azért örültem neki, hogy ilyen hosszú szünet állt rendelkezésemre, mert úgy gondoltam, ahhoz, hogy a csapat úgy játsszon, ahogy én szeretném, mélyre kell ásnom. Taktikai, fizikai, sőt technikai és mentális jellegű munkát is végeztünk, és ez nem lett volna lehetséges egy rövidke edzőtábor alatt.”

Az első lépés az őszinteség

A Vidi az átigazolási szezonban bejelentett néhány új játékost, másoknak pedig a biztosra vehető távozását hozta nyilvánosságra, azaz továbbra is gőzerővel halad a MOL Fehérvár újragondolása. Van is min gondolkodni, hiszen a csapat rendkívül gyenge őszt produkált, aminek köszönhetően három pontra van a jobbik kiesőtől, a Honvédtól.

“Nemcsak a 12 csapatos bajnokság sajátosságai, hanem a Vidi helyzete miatt is azonnal bevethető játékosokat keresünk, de ez nem könnyű feladat. Lefektettük a profilokat, hogy milyen típusú futballistákra van szükségünk, de a lehetőségek korlátain belül kell maradnunk úgy, hogy komoly verseny van a klubok között. Ráadásul mi a teljesítményorientált bérezésre állunk rá, azaz csak azok fognak jól keresni, akik sokat és jól játszanak. Olyan játékosra, akit elriaszt a verseny, nincs szükségünk.”

“Sőt, olyanokra sincs, akik kiváló futballisták, de ilyen-olyan okokból nem tudják kihozni magukból a legjobbat. A távozó futballistákkal sem köntörfalaztam, időben elmondtam mindenkinek, hogy szerepel-e a terveimben, hogy legyen ideje csapatot keresni magának. Az őszinteség nagyon fontos számomra, és nemcsak a futballistákkal, a szurkolókkal szemben is.”

 
Fotó: MOL Fehérvár
 

“Ankétot tartottunk, és persze sok szurkoló azt akarta tudni, hogy dobogósok leszünk-e, meg hogy kiket igazolunk. Nem köntörfalaztam, elmondtam nekik is, hogy jól dolgoztak a fiúk, lelkes volt mindenki, de nincs garancia arra, hogy ez már elég lesz ahhoz, hogy minden meccset megnyerjünk. Viszont abban biztosak lehetnek, hogy minden meccsen ez lesz a célunk.”

Mentális gondok és megoldásuk

Az utóbbi szezonok hoztak ugyan fellángolásokat, de összességében nem tudott kiegyensúlyozott és eredményes teljesítményt mutatni a MOL Fehérvár. Abban konszenzus volt, hogy nem a futballisták játéktudásával van a gond, sokkal inkább mentális jellegűek a problémák. Ezeket vajon sikerült megoldani a horvátországi edzőtáborban?

“Nem vagyok pszichológus, és nem is szeretném a játékosaim lelkét pátyolgatni, mert mindannyian profik vagyunk. A csapat mentális erejére utaló kérdést viszont nem akarom kikerülni, annál is inkább, mert egy elég összetett kérdésről beszélünk.”

“Amit sokan elintéznek annyival, hogy fejben nem elég erős a csapat, az legtöbbször nem más, mint önbizalomhiány. Márpedig erre a legjobb gyógymód, ha sorra nyered a meccseket. Ha viszont belekerülsz egy vereségspirálba, és egyre lejjebb csúszol a tabellán, könnyen oda lesz az önbizalom, főleg ha a lelátóról sem az a támogatás érkezik, amire szükség van.”

 
Fotó: MOL Fehérvár
 

“Elmondtam az ankéton a szurkolóknak, hogy nagyon fontos szerepük van. Azt kértem tőlük, teremtsenek olyan pozitív légkört, mint a Fradi elleni meccsen, ahol véleményem szerint a tábornak is köszönhetően jött össze az egyenlítés. Azt is kértem, hogy legyenek kritikusak velünk, nyugodtan osszák meg a gondolataikat a játékosokkal is, de közben legyenek tisztában azzal is, mit tesz egy futballista önbizalmával, ha a huszadik percben azt hallja a lelátóról, hogy menjen el dolgozni.”

Milyen a Huszti-féle foci?

Igen kevés ideje volt ősszel saját elképzeléseit a gyakorlatba ültetni, de az egykori válogatott játékosról tudják a futballistái, milyen játékot szeretne látni a csapatától. A hosszúra nyúlt téli szünetben ebbe az irányba indult el a Vidi, így muszáj volt megkérdeznünk, milyen csapatot fogunk látni az idény nyitányán.

 
Fotó: MOL Fehérvár
 

“Először is el kell mondanom, hogy az én focim a sprintekről szól. Nem csak azt várom a játékosoktól, hogy sokat fussanak, inkább a játék intenzitása van a fókuszban, és mivel ősszel többször is éreztem úgy, hogy a hatvanadik perc környékén elfogyott a csapat, a felkészülési tervet is úgy állítottam össze, hogy képesek legyünk magas intenzitású futballt játszani” - magyarázta a szakember.

“Ezen kívül rengeteget foglalkoztunk olyan fontos játékelemekkel, amiknek a megoldását másképp képzelem el, mint az elődöm. Legyen szó akár átmeneti játékról, akár pontrúgásokról, most volt időnk olyan mélyre ásni, ahol már erős alapokat lehet letenni. Számomra erről szólt a téli felkészülés: lefektettük az alapokat, és mivel a játékosokkal már tudjuk, mit várhatunk egymástól, a munka is gördülékenyebben ment.”

Sűrű napok következnek

Huszti elmondta, az átigazolási szezon végéig valószínűleg még érkezik új játékos és talán távozó is lesz még. “Ha veszünk egy csatárt, az nem azért van, mert elégedetlenek vagyunk a mostani csatárainkkal. Azért vesszük meg őket, mert egy sérülés vagy eltiltás mindig benne van a játékban, és minden helyzetre szeretnék felkészülni. Arról nem is beszélve, hogy számomra kulcsfontosságú, hogy versenyhelyzet legyen minden poszton.”

 
Fotó: MOL Fehérvár
 

A Vidire igencsak nehéz feladat vár az első fordulóban, hiszen a mezőny meglepetéscsapatához, a második helyen telelő Kecskeméthez utazik Huszti Szabolcs csapata. Nem kérdés, hogy egy bravúros rajt nagy lendületet adhatna, egy vereség ugyanakkor mentálisan megviselné a Vidit. Akkor most jó a lilák ellen kezdeni, vagy nem?

“A meccs után megmondom” - válaszolta nevetve Huszti, aki szerint nem biztos, hogy bármelyik pályán szemkápráztató futballra kell számítani a bajnoki rajton. “Így, hogy nem lehet fűteni a pályákat, várhatóan nem sok helyen várja majd billiárdasztal a csapatokat, így a látványos, gyors passzos játékot előfordulhat, hogy kicsit óvatosabban közelítik meg a csapatok.”

“Izgatott vagyok, de nem aggódom. Jó munkát végeztek a fiúk, nemcsak azt látom, hogy értik, amit kérek tőlük, hanem azt is, hogy nagyon is tudnak egymásért, a klubért és a szurkolókért is küzdeni."Erre a tulajdonságukra nagy szükségünk lesz tavasszal” - zárta a gondolatait a MOL Fehérvár edzője.

MOL Sportágak
MOL Csapat