Álomszerű ez a történet és még nem tettük le a tollat

2022. szeptember 22. csütörtök 12:14

Szalai Attila jó formában van a klubjában, és készen áll a válogatott megmérettetésre is. A védő elmondta, innen már iszonyú csalódás lenne kiesni az A csoportból.

“Álomszerű történet ez, de nem az ölünkbe pottyant, hanem nagyon keményen megdolgoztunk érte” - mondta Szalai Attila a MOL Csapatnak, amikor azzal a kérdéssel nyitottunk, mit mondott volna, ha a Nemzetek Ligája sorsolása után azt mondjuk neki, két fordulóval a zárás előtt a magyar válogatott fogja vezetni a csoportot Németország, Olaszország és Anglia előtt.

 
Fotó: MLSZ
 

“Szívünk-lelkünk benne van ebben az eredményben, és nemcsak a Nemzetek Ligája, hanem már az Európa-bajnokság hasonlóan brutális csoportjában elért eredmények is azt bizonyítják, hogy akarattal, hittel és szervezettséggel bármire képesek lehetünk.”

Jólesik a németek dicsérete

Marco Rossi csapata négy forduló után vezeti az A divízió hármas számú csoportját, Angliát oda-vissza legyőzte, Németország ellen hazai pályán döntetlent ért el, Olaszországban pedig szoros meccsen egy góllal kikapott. Ha a tabella nem lenne elég hízelgő, a pénteki ellenfél egyik sztárja, Joshu Kimmich azt nyilatkozta, ritkán játszik olyan szervezett ellenféllel, mint a magyar.

“Mindig jó érzés ilyen dicséretet kapni, de már számtalanszor elmondtuk, hogy mivel nekünk nincs két csapatnyi világsztárunk, csak akkor tudunk eredményesen szerepelni, ha szervezettek, élesek és kompaktak vagyunk, a taktikai utasításokat tökéletesen betartjuk, és mindig készen állunk rá, hogy kisegítsük a társunkat a pályán.”

“Jó meccset játszottunk a németekkel hazai pályán, de még annál is jobbat az Európa-bajnokságon” - idézte fel Szalai (az öltözőben: Sancho) a müncheni mérkőzést, ahol a hajrában 2-1-re vezető magyar válogatott kezében volt a továbbjutás, ám sajnos Németország kiegyenlített.

 
Fotó: MLSZ
 

“Nekünk, játékosoknak azért más élmény volt az a müncheni meccs. A szurkolók a jó teljesítmény látva gyorsabban napirendre tértek afölött, hogy nem sikerült a bravúr, mint mi. Emlékszem, olyan összetörten ültünk az öltözőben a meccs után, mintha kikaptunk volna. Szóval jólesik, hogy a szurkolók értékelik a teljesítményt, de számunkra az a meccs egy jó nagy tüske a körmünk alatt” - mondta kesernyés mosollyal a védő.

Melyik a legerősebb ellenfél?

A magyar válogatott káprázatosan szerepel a Nemzetek Ligájában, holott a pénteki ellenfél mellett a tavaly nyári Európa-bajnokság két döntőse is ott van. Megkérdeztük a védőt, a három ellenfél közül melyik ellen a legnehezebb játszani.

“Lehetne elemezgetni a három ellenfél játékerejét, formációját és stratégiáját, de a mi szempontunkból ennek semmi jelentősége nincs. "Olyan futballisták ellen szereplünk, akik a posztjukon a világ legjobbjai, a legnagyobb célokért küzdő klubok játékosai. Teljesen mindegy, hogy melyik erősebb egy hajszállal a másiknál, nekünk mindegyik ellen csak akkor van esélyünk, ha magunkra koncentrálunk és mindent kiadunk, ami bennünk van.”

 
Fotó: MLSZ
 

“Arra viszont büszkék lehetünk, hogy egy ilyen erős mezőnyben az élen állunk. Négy fantasztikus meccs van mögöttünk… igen, ide sorolom az olaszországi vereséget is, mert nem adtuk fel, végig harcoltunk és 2-0 után is volt tartásunk szépíteni és szorossá tenni a meccset. Annyit leszögezhetek, hogy most már iszonyú csalódás lenne kiesni az A divízióból, még ha tudjuk is, hogy két nagyon nehéz meccsünk van hátra” - magyarázta a Fenerbahce védője.

“Álomszerű az a történet, amit az utóbbi időben ír a magyar válogatott, és még nem tettük le a tollat. "Nem akarok rangsorolni a bravúrok között, mindenesetre a bennmaradás nemcsak erkölcsileg lenne fontos eredmény, hanem azért is, mert akkor továbbra is a legjobbakkal szemben csiszolhatnánk a játékunkat, és erre nagy szüksége van a csapatnak.”

Éli az álmot a Fenernél is

Szalai nemcsak a válogatottban, hanem a klubcsapatában is remek időszakot tudhat maga mögött. A Fenerbahce két forduló után vezeti a csoportját az Európa Ligában, a bajnokságban pedig vesztett pontokat tekintve holtversenyben az élen áll. A védőnek nincs könnyű dolga, hiszen a Fenerrel szemben elvárás, hogy több formációban is hatékonyan tudjon játszani, így Sancho is kénytelen több poszton villogni.

 
Fotó: Fenerbahce/Facebook
 

“Az edzőnk hitvallása szerint muszáj kiismerhetetlennek lennünk, ennek köszönhetően valóban több poszton is megfordultam már idén. Négyvédős rendszerben játszottam már bal oldali belső védőt, háromvédősben pedig középhátvédet és balhátvédet is. Ezek a posztok persze más követelményeket támasztanak, de örülök, hogy fejlődhetek” - mondta a játékos, akire Marco Rossi a háromvédős rendszer bal oldalán számít.

Szalai egyébként igen komoly meccsterheléssel hozza az ősz elejét, csapata hazai és nemzetközi porondon is küzd, szeptember végén jön gyors egymásutánban a két válogatott meccs, majd egy gyors levegővétel után már következik is a Besiktas elleni szuperrangadó, majd az AEK elleni Európa Liga-csata.

“Én, bevallom, ezt szeretem. Imádom, hogy heti két meccset játszunk, márpedig a szezon kezdete óta ez folyamatosan így van. Úgy látom, hogy a csapatra és egyénileg a játékosokra nézve is pozitív hatása van, ahogy a Fener, úgy én magam is jó formában várom az ősz hátralévő részét” - mondta büszkén Sancho.

Rapidos baloldal?

És ha már a bal oldal szóba került: a Szalai előtt szolgálatot teljesítő bal szárnyvédő posztjára évek óta keresi a megfelelő megoldást a kapitány, és bár úgy néz ki, Nagy Zsolt személyében megtalálta az emberét, a Puskás Akadémia játékosa sérülés miatt most nem tarthat a csapattal Lipcsébe.

“Nem szeretnék előre elárulni semmit, de az edzéseken nagyon jól mozgott mindenki, aki erre a posztra került” - válaszolta Sancho, amikor arról faggattuk, ki lehet előtte a csapat szélsője, sőt arra is rákérdeztünk, milyen az összhang a rendkívül fiatal, de Hollandiában nagyszerű szezont produkáló Kerkez Milossal.

 
Fotó: MLSZ
 

“Nagy jó srác Milos, ráadásul korábban nem is tudtam, hogy van kapcsolódási pontunk, hiszen ő is a Rapid Wien akadémiájáról került ki. Ahogy a csapat többi újoncával, úgy Milossal is gyorsan megtaláltuk a közös hangot, tényleg az érződik mindenkin, hogy kitüntetésnek éli meg a válogatott meghívót. Ez a mi erősségünk, erre fogunk építeni a németek és az olaszok ellen is” - zárta a gondolatait Szalai.

A magyar válogatott szeptember 23-án, pénteken 20.45-kor találkozik Németországgal, majd 26-án, hétfőn ugyanebben az időben Olaszországot látja vendégül a Puskás Arénában. Mindkét mérkőzést élőben közvetíti az M4 Sport.

MOL Sportágak
MOL Csapat