Az Újpest új edzője felébresztené az alvó óriást

2024. július 05. péntek 09:46

Bartosz Grzelak örül, hogy felerészt magyar lesz az újpesti keret, nem ígéri, hogy már idén megverik a Fradit, de azt igen, hogy mindent megtesznek majd érte.

“Szükségem van rá, hogy büszke legyek a munkámra. Ez az, ami hajt előre, és ezt várom a játékosoktól is: dolgozzanak meg érte, hogy olyan futballt tudjanak mutatni a szurkolóinknak, amire mindenki büszke lehet, aki az Újpestnek szurkol” - foglalta össze a krédóját Bartosz Grzelak, a lilák svéd edzője, aki a Fehérvár FC-től érkezett, és lett a 0. kilométerkő az újpesti projektben.

 
Az új Újpest vezetői (Fotó: Újpest FC)

“Több olyan tényező is volt, ami miatt igent mondtam az Újpest megtisztelő felkérésére. Ezek közül a legfontosabb az volt, hogy mindenkin éreztem a motivációt, hogy valami nagy dolgot hozzon létre, és most, hogy megismertem a klubért dolgozók nagy részét, meggyőződtem róla, hogy ez nemcsak a menedzsmentre igaz. Itt tényleg mindenki egy irányba húz!” - szögezte le a szakember. 

A holtak feltámasztója 

Grzelak még Svédországban építette fel a reputációját, mint olyan edző, aki bármelyik csapatot képes kivezetni a gödörből, és mostanra Magyarországon is bizonyította a rátermettségét. A Fehérvárt tavaly benntartotta az NB I-ben, idén pedig kivezette a csapatot Európába úgy, hogy hajszál - ez itt egy igencsak megkérdőjelezhető játékvezetői ítéletet jelent - híján a dobogón végzett a Vidivel. 

“Tudom magamról, hogy képes vagyok új energiákat hozni, de azzal is tisztában vagyok, hogy egyedül semmire nem megyek. Szükségem van egy elhivatott és hozzáértő stábra, valamint természetesen olyan játékosokra, akik vevők a gondolataimra, hajlandóak dolgozni és ki tudok velük építeni egy olyan bizalmi kapcsolatot, ami nagyon megkönnyíti a közös munkát.” 

“Az első találkozáskor elmondtam a játékosoknak, mindig és mindenben számíthatnak rám. Ha éjszaka leáll az autójuk az M1-esen, csak hívniuk kell, és már megyek is értük!""De tudniuk kell, hogy cserébe ugyanezt az elhivatottságot követelem meg, mert ennek muszáj kétirányú dolognak lennie. Bíznunk kell egymásban, hinnünk kell a másikban, és akkor elérjük a céljainkat” - magyarázta az újpesti stadion lelátóján a 45 éves szakember.

 
A bizalom kétirányú utca (Fotó: Újpest FC)

“Van hasonlóság a fehérvári és az újpesti kezdet között, hiszen a várakozások alatt teljesítő csapatot vettem át mindkét esetben, ugyanakkor van egy nagyon nagy különbség is: Fehérváron egy önbizalmát vesztett, morálisan igen mélyen lévő játékosállományt kellett felráznom, Újpesten viszont egy hittel és reménnyel felvértezett csapat várt rám.”

Ébresztő, Újpest! 

Grzelak elmondta, sokat olvasott, tájékozódott a klubról, mióta elfogadta az újpesti felkérést, és úgy gondolja, játékban és filozófiában is meg kell felelnie a csapatának a helyi szurkolók elvárásainak. 

“Úgy tekintek az Újpestre, mint egy alvó óriásra, akinek legfőbb ideje felébrednie! "Az egyik legrégebbi magyar sportegyesület futballszakosztályát vezetni óriási felelősség, de egyben nagy megtiszteltetés is. Bevallom, nagyon szimpatikus számomra az elképzelés, hogy a csapat legalább felét magyar játékosok alkossák, aki figyelte az itteni munkásságomat, láthatta, hogy Fehérváron is cél volt egy erős magyar mag kialakítása.” 

 
Ébresztő!! (Fotó: Újpest FC)

“De nemcsak az számít, ki honnan jött, hanem az is, hogy mit képvisel. Nemrég költöztünk Budapestre a családommal, és az a meglátásom, hogy egy munkásnegyed csapatának képviselnie kell az itt lakókat. A helyi szurkolók pedig azt várják tőlünk, hogy munkás csapat legyünk: dolgozzunk keményen, megalkuvás nélkül! És én pontosan ezt ígérem nekik: 4-0-nál és 0-4-nél is ugyanazzal az intenzitással fogunk menni előre” - mondta elszántan Grzelak. 

Az obligát kérdés: mikor jön a Fradiverés?

Nem volt a klub történetében olyan edző a liláknál, akinek nem szegezték neki csípőből a kérdést: mikor fogja megverni a Ferencvárost. Ez a kérdés most abszolút aktuális, hiszen az Újpest meglehetősen régen győzte le az ősi riválist, és szemmel láthatóan jóval előrébb tartanak a zöld-fehérek. 

“Nem vagyok az a fajta edző, aki ábrándokat kerget, de ha a szurkolóinknak ez a legfontosabb, akkor nekünk is ennek kell lennie a legfontosabbnak. "Egy közösség vagyunk, közös célokért küzdünk, és azt vallom, mindig a legmagasabbra kell tenni a lécet. A felhőket kell megcéloznunk, és ha mindent megteszünk érte, a szurkolóink is el fogják fogadni, ha csak a fák koronájáig jutunk” - mondta a svéd szakember, aki tavaly a Vidivel győzni tudott a Groupama Arénában.

 
Mindenki azt kérdezi, mikor veri meg a Fradit (Fotó: Újpest FC)

“Nem szeretek ígérgetni, két lábbal a földön kell állnom, az álmodozás nem visz előre. A fejlődésben, a pozitív energiákban hiszek, és abban, hogy ha keményen dolgozunk a céljainkért, akkor sikerrel járunk. Ha nem is fogjuk az első meccsen legyőzni a Ferencvárost, abban mindenki biztos lehet, hogy mindent meg fogunk tenni érte” - szögezte le. 

Milyen foci és kivel? 

Épphogy elkezdődött az átigazolási szezon, Grzelak máris Újpestre költöztette két egykori fehérvári játékosát, az egykori válogatott Bese Barnabást, illetve az NB I egyik legjobb védőjét, Gergényi Bencét. 

“Nem célom, hogy kiürítsem a fehérvári öltözőt” - mondta nevetve az edző. “Karaktereket keresek, és mindkét játékos olyan személyiség, aki az általam elképzelt futballba, illetve az öltözőbe is tökéletesen illik. Természetesen lesznek még érkezők, egyelőre nem tudom megmondani, hogy hazai játékosok vagy légiósok jönnek, de számomra nemcsak a játéktudás számít, hanem az is, hogy a közösséghez mit ad hozzá egy érkező.” 

“Olyan futballt akarok játszani az Újpesttel, amire mindannyian büszkék vagyunk. Támadni akarok, kapura lőni, gólokat szerezni, dominálni a mérkőzéseket."Felismerhető, beazonosítható arculattal fog rendelkezni az Újpest, amely a támadójáték mellett tesz hitet. Futunk, ütközünk, visszatámadunk és nyomás alatt tartjuk majd az ellenfelet.” 

 
Mindenkinek büszkének kell lennie a munkájára (Fotó: Újpest FC)

“Ilyenkor szokták azt mondani az edzők, hogy ez nem megy egyik napról a másikra, és valóban tény, hogy szükségünk lesz egy kis időre, mire ezt megvalósítjuk, de az a célom, hogy a törekvés az első tétmeccstől fogva látható legyen. Mindenkit meg akarunk verni, nem lesz egy olyan meccs sem, amíg én leszek az Újpest edzője, amit nem úgy kezdünk, hogy győzni akarunk” - mondta elszántan. 

“Egy edző munkájának megvannak a korlátai, de amit a vonal mellől meg lehet tenni a csapatért, arra készen állok!'Egy motor leszek, ami az energiájával folyamatosan hajtja előre a csapatot, és ahogy én nem állok le soha, úgy a játékosoktól is ugyanezt várom. A szurkolóktól pedig azt kérem, legyenek az üzemanyagunk, mert nélkülük nem jutunk semmire.”

Nem kérdés: a MOL kulcsszereplő 

Amikor Grzelak Fehérvárra került, még a MOL volt a csapat főszponzora, most pedig annak az Újpestnek lett az edzője, ahol már nem mecénásként, hanem tulajdonosként lép fel a legnagyobb magyar vállalat. A szakember elmondta, az ő útja sem független a MOL szerepvállalásától. 

“Tavaly nyáron, miután sikerült benntartanom a Vidit, a szerződésem értelmében elmehettem volna Fehérvárról. De úgy voltam vele, elkezdtem felépíteni valamit, és még nem tartok ott, ahol szeretnék, félbehagyni pedig semmit nem szeretek. Jól éreztem magam a városban, szerettem a csapatot, a játékosokkal és a szurkolókkal is jó kapcsolatom volt, ezért úgy éreztem, maradnom kell.” 

 
Még nem végleges az újpesti keret sem (Fotó: Újpest FC)

“A vezetőség jelezte felém, hogy bár a főszponzor máshol képzelte el a jövőt, lesz lehetőség erősíteni, és nagyobb célokért küzdeni, ám szép lassan kiderült, hogy még sem lesz. Ennek ellenére szépen lépegettünk előre a csapattal, kezdett beérni a közös munka, ám tavasztól kezdve, amikor arról kellett volna beszélgetnünk a vezetőséggel, nyáron hol és hogyan erősítjük meg a Vidit, egyszerűen megszűnt a kommunikáció. Ennél egyértelműbb jelzés nekem nem kellett.” 

“A MOL-nál már ismerhették a munkámat, és rendkívül büszke vagyok rá, hogy amikor a vállalat tulajdonos lett Újpesten, úgy gondolták, érdemes vagyok a feladatra, hogy elkezdjem felépíteni azt a három-ötéves projektet, amit az elnök úr a sajtóban is felvázolt."Szerettem Székesfehérvárt és a Vidit, de örömmel mondtam igent a felkérésre, és pár napnyi tapasztalattal a hátam mögött kijelenthetem, hogy jól döntöttem.” 

 
Közösséget is épít az új edző (Fotó: Újpest FC)

De mi történhet alig néhány nap alatt, egy csonka, a legkevésbé sem végleges kerettel, a felkészülési időszak legelején, ami máris meggyőzte Grzelakot, hogy jól döntött? Amikor ezt a kérdést feszegettük, éppen a Szusza Ferenc Stadion étkezője mellett sétáltunk el. 

“Fehérváron megszűntek például a közös reggelik. Az is bosszant, amikor a játékosom csokis croissant-t majszolva jön be reggel az öltözőbe, de ennél is fontosabb, hogy a közös étkezésnek számomra rendkívül nagy jelentősége van a csapatépítés, illetve csapategység tekintetében.”

MOL Sportágak
MOL Csapat