Bernd Storck: A DAC-nál BL-színvonalúak a körülmények

2020. június 10. szerda 11:34

Az egykori magyar szövetségi kapitány, Bernd Storck lett a DAC edzője. A német szakember örül neki, hogy újra nagy célokért küzdhet, és nem tart a felelősséggel járó nyomástól.

“Megérkezni mindig strapás” - mondta nevetve Bernd Storck, az FC DAC frissen kinevezett edzője, amikor a MOL Csapat azzal a kérdéssel fordult hozzá, hogy teltek az első napjai Dunaszerdahelyen. “Élvezem, hogy itt lehetek, lelkesen vetettem magam a munkába, de az első napok mindig nehezek, hiszen az ember nem ismeri a várost, a stadiont, az edzőközpontot és persze a munkatársai egy részét sem. Annyit mondhatok, az első benyomásaim abszolút pozitívak.”

Bernd Storck: A DAC legfontosabb célja a Szlovák Kupa

Bár már egy hete bejelentették az érkezését, hivatalosan csak a Cercle Bruges-zsel fennálló szerződése lejártakor, azaz június elsején lett az FC DAC edzője Bernd Storck. A dunaszerdahelyiek új edzőjét nem kell bemutatni a magyar szurkolóknak, Herr Storck az utóbbi évtizedek legnagyobb sikerét elérve vitte ki a magyar válogatottat a 2016-os Európa-bajnokságra.

Bernd Storck előbb a magyar U20-as válogatottal, majd a felnőtt csapatunkkal is nagyszerű eredményeket ért el a 2010-es évek közepén, legnagyobb sikere természetesen az volt, hogy Dárdai Pál munkáját befejezve kijuttatta a magyar válogatottat a 2016-os Európa-bajnokságra, ahol a csoportkör élén végzett, és nyolcaddöntőt játszhatott. Az Eb utáni időszak már kevésbé volt sikeres, a kényszerből jött fiatalítás után látszott, hogy sok játékos még nem áll készen a feladatra, így 2017-ben távozott a válogatott éléről.

Mások a célok, mint Belgiumban

A magyar válogatott után Storck két belga klubcsapatot vezetett, és mindkét csapatánál csodát tett: sem a Mouscronná, sem a Cercle Bruges-nél nem tűnt esélyesnek, hogy sikerük kiharcolni a bennmaradást, de mindkét csapatnál sikerülrel járt. A DAC-nál azonban mások a célok, hiszen az elmúlt két évben nemzetközi kupaindulást jelentő helyen végzett a csapat.

 
“Ilyen messzire egyelőre nem tekintek, hiba is lenne a részemről. A legfontosabb most a csonka szezon befejezése, ezen belül is mindig a következő meccs. Tisztában vagyok a helyzettel, tudom, hogy november óta nem nyert a bajnokságban a DAC, ami akkor is rossz hír, ha közben hónapokra leállt a futball a koronavírus miatt. Az elsődleges célunk, hogy a bajnokság rájátszásában, illetve a Szlovák Kupában ütőképes, jó focit játszó csapattal vegyük fel a harcot” - szögezte le Storck.

“Természetesen egészen másfajta kihívás a dunaszerdahelyi, mint a belga csapatok esetében, de az edzőn lévő nyomás ugyanaz, bármi is a cél. Tudom, hogy büszke, a csapatuk játékára igényes szurkolók közé kerültem, és a klubnak is nagy céljai vannak, de megmondom őszintén, én nagyon élvezem ezt a fajta nyomást. "Pozitív energiát merítek belőle, segít fókuszálni, és kihozni magamból a legjobbat, hogy aztán én is elérjem ugyanezt a játékosaimnál.”

Felmérés, értékelés, tesztelés, edzés

Storck egyelőre az ismerkedés időszakában van, és az első benyomásai minden tekintetben pozitívak. Aki ismeri a német szakembert - aki a válogatott telki edzőközpontjában is azonnal eszközölt néhány változást az érkezése után -, nem lepődött meg rajta, hogy a DAC edzőközpontjának alapos körbejárásával kezdte a munkát Dunaszerdahelyen.

 
“A MOL Aréna egy fantasztikus létesítmény, és ha tele van szurkolókkal, egészen elképesztő az atmoszférája. Ennyit az is tud, aki csak néha látogat ide, vagy a tévében nézi a csapat meccseit."Én azonban hozzáteszem, hogy a MOL Academy, vagyis a csapat edzőközpontja is az a szint, amit a futballon belül úgy nevezünk, Bajnokok Ligája-színvonalú. "Itt tényleg minden adott, nemcsak nagyszerű minőségű edzőpályáink vannak, de a rekreációs helyiségek, az edzőtermek és úgy általában az egész edzközpont hangulata is tökéletes. Csak rajtunk múlik, mit hozunk ki belőle!”

A német szakember elmondta, az első napok legfontosabb célja a csapat játékosállományának felmérése, fizikai és technikai tesztek elvégzése, hogy legyen egy általános képe a keretről, illetve a csapat felépítéséről.

 

“Az első benyomásom az volt, hogy minden játékos nagyon akar. Figyelték minden szavamat, és fegyelmezetten próbálták betartani, amit kértem. Ez egy nagyon fontos első lépés, hiszen ez az az alap, amire építkezni szeretnénk. Hozzáteszem, a játékosaim elég jó állapotban vannak fizikailag, technikailag sincs gond, és a passzjáték is egészen jól működött, holott hosszú idő után kezdett el együtt edzeni a társaság. Ahogy a dunaszerdahelyi infrastruktúra, úgy a játékosaim is kiváló első benyomást tettek rám” - vallotta be széles mosollyal Storck.

“Minden edző számára fontos, hogy saját futballfilozófiáját viszontlássa a csapata játékán. Ez természetesen nem megy egyik pillanatról a másikra, de egy edzőmeccs és jó néhány edzés után már látom a jeleit, hogy a csapat megértette, mit szeretnék, és törekszik is rá. "Mindenkinek tartottam egyéni felkészítést, sokat beszélgettem a fiúkkal, és bár még rengeteg munka vár rám, úgy érzem, jó helyzetből indulunk, mert megvan a fogadókészség a fiúkban. A jó atmoszféra a minőségi munka alapvető feltétele, és ebből a szempontból sincs okom panaszra.”

 
“Nem azt várom el a fiúktól, hogy az első meccs első percétől tökéletesen a pályára tegyék, amit látni szeretnék a csapatomtól, csak azt, hogy a változások egyből érezhetőek legyenek. Nem szabad túlbonyolítatnunk a játékunkat, nem kell semmit túlgondolni, csak tenni kell a dolgunkat. A legfontosabb az önbizalom, és a hit a csapat játékában. Ha ezt elérjük, már nagyon sokat léptünk előre” - merengett a német szakember.

“Könnyed játékot szeretnék látni a fiúktól, és talán nem meglepő, ha azt mondom, dominálni akarunk a pályán. Erre készülünk most az edzéseken, és ezt szeretnénk megvalósítani a csonka szezonból hátralevő meccseken.”

Kemény hetek várnak a DAC-ra

A hétvégén a Fortuna Liga is elrajtol, a DAC a rájátszás első fordulójában a Michalovcével találkozik hazai pályán, majd jövő hét közepén jön a Szlovák Kupa elődöntőjének első meccse a Ruzomberok ellen. A kulcsmeccsek, amik sok mindent meghatároznak majd, a hónap végén egymás után következnek: június 24-én jön a Ruzomberok elleni visszavágó, ahol már a döntő a tét (1995 óta nem játszott kupadöntőt a csapat), majd négy nappal később következik a Slovan elleni rangadó a bajnokságban.

“Mielőtt megkérdezné: pontosan tudom, mit jelent a helyieknek a Slovan elleni mérkőzés” - ment a kérdés elé Storck. “Elég komoly a hátrányunk a pozsonyiakkal szemben, fontos célunk, hogy csökkentsük a különbséget, de még fontosabb számunkra a Szlovák Kupa. De talán egyszerűbb, ha azt mondom, minden meccset meg akarunk nyerni” - tette hozzá nevetve.

“Megnéztem a Slovan legutóbbi meccseinek a felvételét, láttam a DAC elleni találkozókat is, és tudom, hogy nagyszerű csapat, sok minőségi játékossal és a kellő önbizalommal felvértezve. Nem kis feladat legyőzni őket, de most annyira speciális helyzetben van a labdarúgás, hogy tényleg bármi megtörténhet."Minden csapat ugyanonnan indul, hiszen senki nem játszott tétmeccset hónapok óta, és egyelőre nehéz megmondani, hogy teljesítenek majd a játékosok egy ennyire hosszú kihagyás után.”

A nagy feladatok előtt kifejezetten rosszul jött, hogy a csapat télen igazolt sztárcsatára, Németh Krisztián megsérült, rá biztosan nem számíthat Storck ebben a szezonban. Ez azért is probléma, mert Németh a válogatottnál is a játékosa volt, jól ismeri a német edző játékstílusát és filozófiáját.

 
“Természetesen nagyon fog hiányozni Némó, de nem szeretném, ha a hiányát kibúvónak tekintené bárki is. Szerencsére rajta kívül is vannak nagyszerű csatáraink, megoldjuk a feladatot addig is, míg újra számíthatunk Némóra."Az pedig, hogy jól ismerjük egymást, nemcsak rá igaz, hiszen Kalmár Zsolt és Vida Máté is volt korábban a játékosom. Az mindenképpen segít, hogy ők gyorsabban megértik a filozófiámat, és a tudást át tudják adni a csapattársaiknak” - tette hozzá Storck.

MOL Sportágak
MOL Csapat