Csak a győzelem érdekli az otthonról hazatérő Negót

2023. november 16. csütörtök 08:27

Bár itthon is otthon érzi magát Nego Loic, a francia születésű szárnyvédő játékának óriási lökést adott, hogy újra szülőföldjén, a Ligue 1-ben szerepelhet. A fehérváriak egykori Lajosával beszélgettünk a sorsdöntő Eb-selejtező előtt.

“Kizártam mindent, egy percig sem foglalkoztam a pályán kívüli eseményekkel” - mondta a MOL Csapatnak Nego Loic, amikor kezdésnek arról kérdeztük, mit szól a bolgár szövetség kavarásához a Bulgária-Magyarország Eb-selejtező helyszínének ügyében. A francia születésű játékos annyira nem követte az eseményeket, hogy tőlünk tudta meg, milyen kalandos utat járt be a meccs, mire visszatért az eredeti helyszínére, Szófiába.

“Persze hallottam, hogy még a meccs elmaradása is benne van a pakliban, de én egyetlen ellenfélnek sem teszem meg azt a szívességet, hogy nem teljes erőbedobással készülök egy meccsre."Ez most sem volt másként, nem érdekelt, hogy Szófiában vagy Plovdivban lépünk pályára, csak az, hogy péntek reggel Eb-résztvevőként ébredjek” - mondta elszántan.

Nem ígérkezik könnyűnek

Marco Rossi csapata nemcsak a bolgár szövetség zavaró manőverei miatt készül nehéz meccsre, hanem a rengeteg hiányzó miatt is. A pálya két végén két kulcsember, a védelemből Orbán Willi, a támadósorból Varga Barnabás dőlt ki, de nem lesz a kiváló formában játszó Sallai Roland, illetve a régebb óta sérült kulcsemberek, Schäfer András és Kleinheisler László sem, többen pedig játékhiánnyal küzdenek a keretből.

 
Egy nagy család (Fotó: MLSZ)

“Mi egy nagy család vagyunk a válogatottnál, és egy család minden problémára közösen keres megoldást. Ha végignézünk az utóbbi éveken, szinte mindig voltak komoly hiányzóink, valahogy mégis megoldottuk a feladatokat. Biztos sokan már elfelejtették, hogy például a remekül sikerült Európa-bajnokságra elfogytak a támadó középpályásaink, nem volt sem Szoboszlai Dominik, sem Kalmár Zsolt, mégis egész jól megoldottuk a dolgot” - mondta széles mosollyal Nego.

“Sokat gondolunk azokra, akik most nem lehetnek velünk, de a keretet, illetve a csapat edzésmunkáját elnézve én egyáltalán nem aggódom. Erősek vagyunk, egységesek és elszántak."Tudjuk, mit akarunk és ha a hiányzók miatt taktikailag is bele kell nyúlni a játékunkba, azt is meg fogjuk oldani. Most nem számít semmi, csak az Európa-bajnoki jegyünk megszerzése, és bárki lép pályára, biztos vagyok benne, hogy mindent bele fog adni.”

Tanulni kell a litvániai félidőből

Marco Rossi csapata már az előző fordulóban, Litvániában kiharcolhatta volna az Eb-szereplést, ám - talán az egész Rossi-korszak legrosszabb első félidejét bemutatva - csak döntetlent játszott Kaunasban. Nego sem tagadja, a litvániai meccs összességében nem volt egy zászlósmenet, de igyekszik a pozitívumokra koncentrálni.

 
Egy rossz félidőt egy jó követett Litvániában (Fotó: MLSZ)

“Egy borzasztó félidőt egy nagyon jó követett, és bár nem tudtuk teljes egészében jóvá tenni az első 45 percet, én arra koncentrálok, hogy 0-2-ről visszajöttünk a meccsbe és a végén akár győzhettünk is volna. Nehéz mérkőzés volt, sajnos nem játszottunk jól, de azóta többször is végignéztük, videón kielemeztük a hibákat, és tanultunk az esetből.”

“Kaunasban nyernünk kellett volna, Szófiában viszont elég lenne egy döntetlen is, hogy kiharcoljuk az Eb-részvételt. De hiába lenne elég az egy pont, mi sosem csak egy célt nézünk."Meg akarjuk nyerni a csoportot és a ranglista szempontjából sem mindegy, hány ponttal, hányadik helyen végzünk. Őszintén mondom, engem kifejezetten bántana, ha úgy jutnánk ki, hogy oda-vissza legyőztük Szerbiát, mégsem nyerjük meg a csoportot.”

 
Szerbia ellen a mezőny egyik legjobbja volt Nego (Fotó: MLSZ)

Felvetettük a játékosnak, hogy az előző Eb-re való kijutásban kulcsszerepe volt, hiszen a kiesés felé robogó magyar csapatot a francia szélső rántotta vissza a szakadék széléről az Izland elleni playoffban. Megkérdeztük, készen áll-e, hogy megint ő legyen a mieink szerencsegyümölcse.

“Mindenre készen állok a csapatért” - szögezte le Nego. “Őszintén szólva eszembe sem jutott, hogy Izland ellen sikerült gólt szereznem, és biztos vagyok benne, hogy a szurkolókban sem az én gólom maradt meg. Onnan tudom, hogy nekem is egyből az ugrik be, ahogy Szobó középre tör és tökéletesen lövi ki a bal alsót. Még mindig a hideg futkos a hátamon, ha felidézem.”

Otthonról haza

Nego már magyar állampolgár, ennek ellenére otthonról hazaigazolt, és most már szülőföldjéről, Franciaországból tért vissza a válogatottba. A szárnyvédő hosszú idő után intett búcsút Fehérvárnak, hogy a Ligue 1-ben szereplő Le Havre-ban folytassa pályafutását.

 
Mióta hazatért a Ligue 1-be, szárnyal a szélső (Fotó: MLSZ)

“Hét éven át volt az otthonom Fehérvár, sok kellemes emléket, jó barátokat köszönhetek ennek az időszaknak, de az igazság az, hogy az utolsó két évem a Vidinél szörnyű volt. Nem éreztem jól magam, a játék sem ment úgy, ahogy szerettem volna, és rossz érzés volt, hogy nem tudom úgy segíteni a csapatot, ahogy azt elvárták tőlem - és én is magamtól.”

“Kicsit olyan, mintha újjászülettem volna Le Havre-ban, újra élvezem a játékot és szerencsére jól is megy."Az edző bízik bennem, gyorsan beleszoktam a csapatba és minden könnyebb, ha jönnek a pozitív megerősítések: a hetedik helyen állunk, mindössze egyetlen pontra az európai kupaszerepléstől.”

 
A válogatottba is átmentette jó formáját (Fotó: MLSZ)

“Persze nemcsak a Le Havre miatt mosolygok! A válogatottal egy lépésre vagyunk az Eb-től, ami történelmi siker, mert ha jól tudom, szűk negyven éve nem jutott ki sehova a csapat egyenes ágon. Ezen kívül ébredezik a Vidi is, követem a csapatot, látom, hogy egyre jobb eredményeket érnek el, aminek őszintén nagyon örülök. Csak jót kívánok a fehérvári barátaimnak!" - mondta Loic, avagy ahogy Fehérváron ismerik: Lajos. 

A magyar válogatott november 16-án (csütörtök) 18 órakor lép pályára Bulgáriában, egy döntetlennel már biztossá válik az Európa-bajnoki szereplésünk. A csoport első helyét pedig 19-én (vasárnap) 15 órától biztosíthatja be Marco Rossi csapata, amely Montenegrót fogadja a Puskás Arénában. Jegyeket itt lehetne kapni, ha nem kapkodták volna el őket szűk két óra leforgása alatt. Hajrá, magyarok! 

MOL Sportágak
MOL Csapat