De honnan jött a Nélküled a dunaszerdahelyieknek?

2020. április 08. szerda 10:53

Két hétvégén énekelték át a lezárt határokat a szurkolók a DAC kezdeményezésére, a #velednélküled kezdeményezés frenetikus sikert hozott a szervezők szerint.

"Aki velünk énekel, nincs egyedül" - foglalta össze az FC DAC kezdeményezésének lényegét Világi Oszkár, a dunaszerdahelyi csapat tulajdonosa. A Nélküled a futballszurkolóknak egyet jelent a csallóközi csapattal, de a dalban megénekelt összetartozás érzésének köszönhetően a magyar klubok, sőt a válogatott tábora is átvette, és lelkesen énekli az Ismerős Arcok számát. Innen jött az ötlet a közös énekléshez.

Mi egy vérből valók vagyunk: #veledNÉLKÜLED

Az FC DAC kezdeményezése azzal a felütéssel kezdődik, hogy nincsen DAC-meccs a Nélküled nélkül, de van Nélküled DAC-meccs nélkül. A klub arra kéri nemcsak a felvidéki, hanem a magyarországi, illetve határon túli magyarokat, hogy álljanak a kezdeményezés mögé, és március 28-én, szombaton, pontosan 16:50-kor énekeljék el a klub nemhivatalos himnuszát, a Nélküledet.

"Az, hogy a mi kezdeményezésünkre énekli át a lezárt határokat a Kárpát-medence magyarsága, nagy büszkeséggel tölt el minket."Boldogok vagyunk, hogy sokan mutatták ki úgy az összefogás erejét, hogy elénekelték a Nélküledet a megadott időpontban."Nem is tudom megmondani, hányan küldtek nekünk videókat, mindenesetre nem volt nehéz összevágni a honlapunkra kikerült videót" - mondta büszkén Nagy Krisztián, a DAC sajtófőnöke.

A kommunikációs vezető a MOL Csapatnak elmondta, a kezdeményezés kedvéért létrehoztak a klub hivatalos honlapján egy aloldalt, ahol nemcsak egy térkép található a földrajzi helyekkel, ahol a Nélküledet énekelték, hanem az összes montázs, illetve a beküldött videók közül is jó néhány. Az aloldal itt található.

Hogy jött a Nélküled?

Kevesen tudják, hogy az Ismerős Arcok dala tulajdonképpen egy véletlennek köszönhetően lett nem hivatalos dunaszerdahelyi himnusz. A "klub hangja", a hangosbeszét kezelő bemondó 1985 óta az a Bíró Tamás, akinek a hangját biztosan felismeri minden DAC-szurkoló. Bíró egy Új Szónak adott interjúban elmondta, csak úgy feltette a Nélküledet az egyik meccs előtt, de a szurkolóknak annyira megtetszett, hogy legközelebb már kifejezetten kérték a dalt.

"Ebből egyébként úgy lett szurkolói himnusz 2014-ben, hogy először csak simán leengedtem az Aranyosmarót elleni mérkőzés előtt felvételről, és rengeteg üzenetet kaptam, hogy nagyon jó dal, szívesen hallanák máskor is. Leültünk Horváth Zoltánka akkori vezérszurkolóval és Valasko Ferenc énekessel, majd a Nyitra ellen zuhogó esőben már ő énekelte élőben."Az eredeti előadó, Nyerges Attila is elismeri, hogy a DAC-nak köszönhetően lett a Nélküled újra sláger, egyébként már rég egy elfelejtett dal lenne" - mondta Bíró.

A dal egy idő után már nem csak Dunaszerdahelyen csendült fel, hanem egyre több szurkoló érezte át, hogy a Nélküled a nemzeti összetartozásról szóló nóta, így szép lassan a magyar lelátókat is meghódította. Nem véletlen, hogy a Puskás Aréna nyitómeccsén is megszólalt a Nélküled (méghozzá a Dunaszerdahelyről ismert, csallóközi gyerekek előadásában), és nem kellett kiosztani a dal szövegét, a telt házas aréna egy emberként énekelte.

"Hogy lesz-e folytatás, azt nem tudom megmondani. Semmiképpen nem szeretnénk elcsépelni a dalt, bár az elmúlt két hét azt mutatta, hogy a szurkolók szívesen vettek részt a kezdeményezésben" - tette hozzá Nagy Krisztián.

MOL Sportágak
MOL Csapat