Grzelak báty, apuka és pszichiáter is lesz, ha kell

2023. március 20. hétfő 14:07

A MOL Fehérvár svéd edzője győzelemmel mutatkozott be a Vidinél, még a Honvéd elleni mérkőzés előtt beszélgettünk Bartosz Grzelakkal.

Ennél jobban nem is sikerülhetett volna Bartosz Grzelak bemutatkozása a MOL Fehérvár élén: a svéd szakember első meccsén a Vidi kapott gól nélkül győzte le a Honvédot, és nagyot ugrott előre a tabellán. Grzelak már a mérkőzés előtt elmondta a MOL Csapatnak, hogy nem varázsló, aki egyet suhint a varázspálcájával, és már rendben is van minden, de tudja kezelni az ilyen helyzeteket.

“Voltam már hasonló helyzetben, mint amilyenben most a MOL Fehérvárral vagyok, és tudom, hogy érzik magukat a játékosok. Úgy tekintek magamra, mint egy viharba került gép pilótájára, márpedig az utolsó dolog, amit az utasok látni akarnak egy ilyen helyzetben, az a pánikoló pilóta” - mondta nevetve a Vidi új vezetőedzője.

Ha a vezér magabiztos

Grzelak elmondta, egyértelműen támadó felfogású edzőnek vallja magát, de a legfontosabb tulajdonsága, amit a MOL Fehérvár szolgálatába állít, a győzni akarása és a magabiztossága.

“Azt akarom, hogy a játékosok egy emberként sorakozzanak fel mögém, ez pedig csak úgy lehetséges, ha mindig őszintén kommunikálok velük, és egyértelműen megfogalmazom az elvárásokat. "Ezen kívül azt is látniuk kell, hogy én dolgozom a legkeményebben a győzelemért.”

 
Fotó: MOL Fehérvár
 

“Támadó felfogású edző vagyok, mindig azt keresem, hol tudom megsebezni az ellenfelet” - magyarázta Grzelak, aki egyelőre nem változtatott a Vidi formációján, az utóbbi időben látott 4-2-3-1-es felállásban küldte a pályára a csapatát. “Mindig azt kérem a fiúktól, hogy támadják a labdát, helyezzék nyomás alá az ellenfelet és próbáljanak minél több helyzetet kialakítani.”

“A legnagyobb baj, ami történhet, ha egy játékos elveszíti az önbizalmát. Ezt visszaépíteni az egyik legnehezebb feladat, de szerencsére megvan rá az ellenszer: győzni kell.”

Apuka, bátyó és pszichiáter

Ahogy a stockholmi AIK-nál, úgy a Vidinél is az az elvárás a szakemberrel szemben, hogy a kiesés elől menekülő csapatot elindítson felfelé a tabellán. Svédországban sikerrel járt, de elmondta, nincs két ugyanolyan helyzet, így univerzális recept sincs, ám mégis magabiztosan vág bele a feladatba.

 
Fotó: MOL Fehérvár
 

“Van játékos, akinek a bátyja, másoknak az apja, megint másoknak a pszichiátere leszek, mert az első edzéseken az volt a benyomásom, hogy többen is önbizalom nélkül játszanak, és ez nem megengedhető. A legnagyobb feladatom, hogy elérjem, a fiúk újra hinni kezdjenek magukban, ám ez nem megy egyik pillanatról a másikra. Apró lépésekben fogjuk felépíteni magunkat, és ehhez minden segítséget megadok a játékosoknak.”

“Nem szabad semmit túlkomplikálni, először egyszerűen, de célratörően kell futballoznunk. Kisebb, elérhető célokat kell magunk elé tűznünk, és ahogy épül a közös ház szintről-szintre, úgy lehet új dolgokat beépíteni. "A kiesés elleni harc mindig könyörtelen, összeszorított foggal, egymásért küzdve lehetünk csak sikeresek” - magyarázta a lengyel születésű szakember, aki azt is elmondta, az öltöző nyelve egyelőre az angol lesz.

 
Fotó: MOL Fehérvár
 

“Úgy látom, nem lesznek kommunikációs problémák, bár azt nem ígérhetem, hogy a bajnokság végére magyarul fogok motivációs beszédeket tartani” - mondta nevetve. “Egyébként lenyűgözött az a kedvesség és nyitottság, amivel a klubnál fogadtak. Hihetetlenül profi a stáb, és mindenki azon volt, hogy már az első napomon otthon érezzem magam Székesfehérváron.”

“Tudom, hogy nagy munkába kezdtünk bele, és nem lesz egyszerű elérni a céljainkat. De ha hiszünk magunkban és mindenki teszi a dolgát, biztos vagyok benne, hogy hamar talpra állunk, és eljutunk oda, ahol ennek a nagy klubnak a helye van” - zárta a gondolatait bizakodva Grzelak.

MOL Sportágak
MOL Csapat