Hihetetlen utat járt be Sallai Roli második családja

2023. szeptember 06. szerda 10:12

A szerbek elleni Eb-selejtező előtt Marco Rossi egyik legfontosabb alapemberével arról az útról beszélgettünk, amit a csapat bejárt az olasz kapitány érkezése óta.

“Hosszú és nehéz út volt, mire eljutottunk odáig, hogy most nemcsak csoportrangadót játszunk Szerbiával, de őszintén azt mondhatom a csoportkör legfontosabb meccs előtt, hogy nem lennék elégedett egy döntetlennel” - mondta a MOL Csapatnak Sallai Roland az Európa-bajnoki selejtezőcsoport rangadója előtt.

A Freiburg csatára nem a levegőbe beszél, sőt tényekkel is alá tudja támasztani a mondanivalóját: a magyar válogatott veretlenül vezeti a csoportját, még gólt sem kapott az Eb-selejtezőkben, Szerbiát pedig a két csapat legutóbbi meccsén (2020-ban, a Nemzetek Ligájában) Belgrádban is legyőzte.

 
A legutóbbi szerbiai meccs győztes gólja (Fotó: MLSZ)

“Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy könnyű dolgunk lesz, sőt azt sem állítom, hogy mi lennénk az esélyesek, hiszen Szerbia kizárólag top játékosokból álló csapat. Csak azt mondom, hogy mi mindenki ellen a maximumra törekszünk. Még a sztárcsapatok ellen is.”

Az első perctől Rossi embere

Bár Sallai már a 2016-os Európa-bajnokság előtt bemutatkozott a nemzeti csapatban - alig 18 évesen -, a csatár válogatott pályafutása ezer szállal kötődik Marco Rossihoz. Az olasz szövetségi kapitány alatt látványosan fejlődött együtt a magyar csapattal, miközben abszolút alapembere lett a válogatott csatársorának.

“A fejlődés, amin a csapat átment, leginkább annak köszönhető, hogy míg a kezdetekben a csapategység és a szervezettség volt a legnagyobb erényünk, mostanra már egyéni képességekben is jóval előrébb tartunk, elég csak megnézni, hol játszanak most a válogatott tagjai. De közben megtartottuk a korábbi erényeinket is. “

“Nagy utat jártunk be, az egyetlen dolog, ami nem változott, hogy mindig mindenki nagy örömmel jön a válogatottba. Korábban is többször elmondtam: nekem olyan ez, mintha a második családomhoz jönnék haza.”

 
Családi játék (Fotó: MLSZ)

Mivel Sallai a kapitány első meccsétől kezdve meghatározó szereplő, talán a freiburgi csatár a leghitelesebb krónikása a Rossi-csapat fejlődésének, amit a finnek ellen 1-0-ra elveszített bemutatkozó mérkőzéstől az Eb-selejtezőcsoport első helyéig tartó utazás során járt be.

“Hogy miben fejlődtünk a legtöbbet? "A leglátványosabb mindenkinképpen az, hogy bár korábban nem volt az erősségünk, ha gyengébb ellenfelekkel szemben nekünk kellett irányítanunk a játékot, most már nemcsak tudunk dominálni, de az esélyesség terhét is el tudjuk viselni. Ez nagyon fontos készség, és részben ennek is köszönhetjük, hogy az első helyről várjuk a csoport rangadóját.”

 
Litvánia ellen sem volt gond a dominanciával (Fotó: MLSZ)

“A szerbek ellen viszont nem vesszük hasznát, mert szó sincs arról, hogy mi lennénk a mérkőzés esélyesei Belgrádban” - tette hozzá nevetve.

Felső kategóriás ellenfél

Szerbia abszolút elitcsapat, a mieink következő ellenfele gyakorlatilag kizárólag légiósokkal áll fel, legtöbbjük topligákban, azon belül is élcsapatokban szerepel. Bár mostanra a mieink sem állnak rosszul topligás játékosok tekintetében, azért a szerbek ebben a tekintetben még előttünk járnak.

“Az utóbbi évek eredményei miatt megnőtt a magyar válogatott respektje, de hogy a szerbek nekünk esnek az első perctől kezdve, abban egészen biztos vagyok."Ha eredményt akarunk elérni, csúsznunk-másznunk kell, mindent bele kell adnunk és nem inoghatunk meg egy pillanatra sem, mert az ellenfél azonnal kihasználja.”

 
Zorro-maszkban is ment a góllövőés (Fotó: MLSZ)

“Ennek ellenére azt mondom, előre semmiképpen nem írnék alá egy döntetlent még akkor sem, ha ezzel megőriznénk a csoport első helyét. Győzni szeretnénk, mert ezzel már a kijutás felé is óriási lépést tennénk, ami nem azt jelenti, hogy nem tudnék békét kötni egy döntetlennel adott esetben."De azt leszögezem, hogy a három pontért megyünk” - mondta elszántan Sallai.

“Legutóbb a pandémia miatt nem voltak nézők a lelátókon, most pedig a szerbek büntetése miatt csak gyerekek várnak majd minket. Tudom, hogy a szerb szurkolók milyen hangulatot tudnak teremteni, de én így is azt mondom, hogy jobb lenne nézők előtt játszani, mert az azt is jelentené, hogy a világ legjobb szurkolótábora, a magyar is ott van a lelátón” - tette hozzá mosolyogva.

Rugalmas mindenes

Sallai többé-kevésbé az állandóságot képviseli a csapatban, de körülötte komoly jövés-menés van a csapatban. Sokáig Szalai Ádám volt a kilences, mostanában Varga Barnabás és Ádám Martin osztozik a középcsatár posztján, de feltűnt már a csatársorban Sallai mellett Gazdag Dániel, sőt sokszor Szoboszlai Dominik is, akivel kiválóan érzi az összjátékot a Freiburg csatára.

 
Az összes támadóposzton bevethető mindenes (Fotó: MLSZ)

“Játszottam már a szélen, voltam második csatár, hamis kilences és előretolt ék is, szóval elég rugalmas játékosnak tartom magam. Szerencsére gyorsan tudok alkalmazkodni egy új helyzethez, akár egy becserélt játékostárs, akár egy formációváltás miatt változik meg a szerepköröm."A lényeg nálunk amúgy sem az egyén, hanem csakis a csapat, illetve az abban elfoglalt szerep betöltése.”

“Mostanra sokkal tudatosabb is a magyar válogatott, mindenki tisztában van a saját szerepével és valahogy belenőttünk ebbe a mostani helyzetbe. Már nemcsak hisszük, tudjuk is, hogy képesek vagyunk a legjobbakkal is felvenni a harcot, és nem éljük meg nyomásnak, hogy elvárás lett velünk szemben az Európa-bajnoki szereplés.”

 
Így kezdődött az angliai 0-4 (Fotó: MLSZ)

“Gondoljunk csak bele, mekkora szó ez: zsinórban harmadszor lehetnénk ott az Eb-n, pedig néhány éve még ott tartottunk, hogy az 1986-os világbajnokság óta nem járt nagy nemzetközi tornán a magyar válogatott."

Bevallom, jó érzés ezt kimondani, mert azt mutatja, nagyon sokat fejlődtünk.”

A Szerbia-Magyarország Európa-bajnoki selejtezőt augusztus 7-én, 20.45-ös kezdéssel rendezik. A belgrádi mérkőzés zárt kapus lesz, az M4 Sport élőben közvetíti. A G csoportot Magyarország vezeti, Marco Rossi csapata jobb gólkülönbségével (5:0) előzi meg a szintén 7 ponttal álló szerbeket (5:1). 

MOL Sportágak
MOL Csapat