Javuló játék, de sima vereség az Eb-házigazdától

2024. június 19. szerda 19:52

A futballválogatott kikapott a házigazda németektől az Európa-bajnokság A csoportjában, Stuttgartban, így nehéz helyzetbe került a továbbjutás szempontjából.

Európa-bajnokság, A csoport, 2. forduló:
Németország-Magyarország 2-0 (1-0)
Stuttgart, MHP Aréna, 54 000 néző, v.: Danny Makkelie (holland)
gólszerzők: Musiala (22.), Gündogan (67.)
sárga lap: Rüdiger (27.), Mittelstädt (89.), illetve Varga B. (22.), Szoboszlai (93.)

Németország: Neuer - Kimmich, Rüdiger, Tah, Mittelstädt - Andrich (Can, 72.), Kroos - Musiala (Führich, 72.), Gündogan (Undav, 84.), Wirtz (Sané, 58.) - Havertz (Füllkrug, 58.)

Magyarország: Gulácsi - Fiola, Orbán, Dárdai - Bolla (Ádám, 75.), Nagy Á. (Kleinheisler, 64.), Schäfer, Kerkez (Nagy Zs., 75.) - Sallai (Csoboth, 87.), Szoboszlai - Varga B. (Gazdag, 87.)

 himnuszok idejére a B közép feletti részen egy hatalmas méretű "Jó kedvvel, bőséggel" feliratú molinót feszítettek ki a magyar drukkerek, a kapuk mögött elhelyezkedő szurkolók mindegyike pedig nemzeti zászló lobogtatott.

 
A szurkolókon semmi nem múlt (Fotó: #retiphoto)

Alig telt el húsz másodperc a találkozóból, Sallai máris helyzetbe került, de Neuer előbb érte el a labdát az ötös környékén. Rossi láthatóan egy jóval védekezőbb, a hátsó stabilitásra törekvő alakzatot képzelt el csapata számára, amikor ugyanis a németek támadtak, akkor a magyarok mélyen visszahúzódtak saját térfelükön.

 

Furcsa góllal vezettek a németek

Támadásban is kreatívabbnak tűnt a válogatott, mint az első, Svájc elleni meccsen, ugyanakkor a lendületesebb német akcióknál elő-előfordult némi bizonytalanság a magyar védők részéről. A 20. perc környékén érezhetően nőtt a német nyomás, majd egy szerencsésnek mondható találattal előnybe került a házigazda. A magyarok azonnal reagáltak és aktívabb támadójátékba kezdtek, melynek eredményeként Szoboszlainak szabadrúgásból és akcióból is volt veszélyes kapura lövése, előbbit Neuer védte nagy bravúrral, utóbbit pedig az egyik védő blokkolta.

A félidő vége ismét a németeké volt, majd a ráadásban Szoboszlai szabadrúgása után Sallai fejelte a kapuba a Neuer által kiütött labdát, ezt viszont les miatt - videobírós ellenőrzés után - a játékvezető nem adta meg.

 
Nem volt velünk a VAR (Fotó: MLSZ)

Fordulás után is többet volt a labda a németeknél, hamarosan Kroos lövését kellett védenie Gulácsinak, kisvártatva viszont Sallai remek bal oldali beadása találta meg az ötösön Varga Barnabást, de a Ferencváros csatára kicsivel fölé fejelt. A félidő derekához érve a németek könyörtelenül kihasználták a magyar védelem helyezkedési hibáját: egy szépen kijátszott akció végén Gündogan lőhetett gólt ziccerből.

Nagyon nehéz helyzetben vagyunk

A második bekapott gól kibillentette az addig szépen koncentráló magyar játékosokat, így néhány perc leforgása alatt Gulácsinak többször is nagyot kellett védenie. Marco Rossi kettős cserét hajtott végre, a válogatott pedig támadóbb felfogásra váltott, igaz, ezzel megbontotta az addigi stabilitását.

 
Egy gólt megérdemeltünk volna (Fotó: MLSZ)

A német kapu előtt végül a hajrában már nem sikerült kialakítania igazán gólveszélyes helyzeteket a magyaroknak, akik ezen a mérkőzésen sokkal kevésbé érdemeltek vereséget, mint múlt szombaton Svájc ellen, de így a nyolcaddöntőbe kerülésük a skótok legyőzése mellett azon is múlhat, hogy a többi csoportban milyen mérleggel és gólkülönbséggel zárnak a harmadik helyezettek. Mi -4-ről indulunk, az nem sok jót ígér. 

MOL Sportágak
MOL Csapat