Juhász Roland: A berögződéseket kell levetkőzni tavasszal

2020. január 24. péntek 11:58

A MOL Fehérvár csapatkapitánya arra készül, hogy pályafutása utolsó félszezonjában sokat játszik, és szép sikerekkel köszön el a labdarúgástól. Interjú.

Hazatért a téli edzőtáborból a MOL Fehérvár, a marbellai táborban nagyszerű körülmények között készülhetett a tavaszi rajtra a Magyar Kupa-győztes. Az eredmények nem a legjobban alakultak, hiszen a Vidi négy meccséből hármat elveszített, de ezeken az edzőmeccseken sok minden fontosabb az eredménynél.

“Most az volt a legfontosabb, hogy sokat készülhettünk együtt, és foglalkozhattunk azokkal a tényezőkkel, amiken a legtöbbet kell dolgoznunk. Az eredmények másodlagosak, és hiszünk benne, hogy tavasszal kamatozik majd a Spanyolországban elvégzett munka” - mondta a MOL Csapatnak Juhász Roland.

Nagy váltás az új edző, főleg fejben

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a MOL Fehérvárt ősszel edző Marko Nikolic, illetve az őt váltó Joan Carrillo a futballfilozófiai spektrum két ellentétes végéből érkezett a csapathoz. Míg a szerbnél a szervezettség, a hátulról építkező kontrajáték volt a fókuszban, addig Carrillo a proaktív támadójáték híve. Felmerült a kérdés, hogy megy az átállás a csapatnak.

Joan Carrillo: Nem kifogást, hanem megoldást keresek!

"Ne a szállodába, a stadionba gyertek. Gyakorlatilag itt lakik a mester" - mondta nevetve Gressó Gergely, a MOL Fehérvár sajtófőnöke, amikor a megbeszélt időpontban Fehérvárra érkezett a MOL Csapat stábja. Késedi Gábor videóelemző fáradtan, de jókedvűen fogadott minket a stadionban, és elmondta, az elmúlt napokban jobbára éjszaka jártak haza, annyit dolgozott a stábjával a MOL Fehérvár régi/új edzője, Joan Carrillo.

“Joan [Carrillo] más hangsúlyt ad a játékunknak, és nem tagadom, hogy az átálláshoz egy kis időre biztosan szüksége lesz a csapatnak. Ennek elsősorban az az oka, hogy bizonyos berögződéseket kell megváltoztatni, ami nem megy egyik napról a másikra, hiszen Marko Nikolic két és fél éven át sok játékhelyzetben mást kért a játékosoktól, mint Carrillo.”

“Nem jobb, vagy rosszabb egyik a másiknál, csak különbözőek. Ez a különbség azonban játékhelyzetekben is megnyilvánul, például ha egy középpályás elveszít egy labdát, akkor az egyik edző azt kérte tőle, hogy azonnal zárjon vissza, a másik pedig azt, hogy támadjon vissza, és próbálja megszerezni a labdát. Ezek nyilván rögzülnek a játékosokban, egy idő után automatizmussá válnak, és ezeken nem könnyű változtatni. De azon dolgozunk, hogy jól menjen” - tette hozzá Juhász mosolyogva.

 
Fotó: MOL Fehérvár
 
“Mivel az edzőtábor legfontosabb része az volt, hogy alaposan megismerje egymást az edző és a csapata, azt gondolom, sikeres volt a marbellai gyakorlás. Egyre inkább kezdünk ráérezni az edző követelményeire, és sok játékosban most törnek át azok a gátak, amik a két edző futballfilozófiájának különbségéből épültek fel. Egyre joban meg az előre védekezés, és úgy érzem, jó folyamatok zajlanak most a csapaton belül.”

Így azért könnyebb, mint fordítva

Ezek a változások nem mennek végbe könnyen, de Juhász szerint a folyamat megkezdődött, és végbe is fog menni. “Tegyük hozzá, sokkal könnyebb így váltani, mintha fordítva kellene. Ha egy ízig-vérig támadófutballt játszó csapatnak kellene hirtelen óvatos, hátulról építkező védekező játékot játszania, az sokkal nehezebb lenne.”

 
Fontos kérdés, hogy vajon a keret mennyire alkalmas egy ekkora váltásra, annál is inkább, mert tél van, és a nyári átigazolási idényben az előző vezetőedző, Marko Nikolic szája íze, illetve játékfilozófiája alapján lett összeállítva a MOL Fehérvár kerete.

“Nem gondolom, hogy ez a fajta játék a mostani kerettől olyan nagyon távol állna."Tele vagyunk egészen kiváló támadókkal, és bár Carrillo rendszere sok szempontból más játékot követel meg tőlük is, de minőségben abszolút megvagyunk, és nincs kétségem, hogy ez hamarosan a pályán is megmutatkozik” - tette hozzá Juhász.

Az utolsó tangó

A hétvégén, a Honvéd ellen elrajtoló tavaszi szezon az utolsó lesz Juhász Roland számára, a csapatkapitány ugyanis - miután az elmúlt 2-3 évben folyamatosan kacérkodott vele - az idény végén visszavonul. A védő azonban ennyire még nem tekint előre.

 
“Őszintén szólva nagyon várom már, hogy játsszunk. Utáltam a nagyon hosszú téli szüneteket, úgyhogy örülök, hogy ilyen korán elkezdődik a tavasz. A MOL Fehérvárnak nagyon komoly céljai vannak még idén, ezekért szeretnénk minden beleadni, én pedig szeretném, ha elkerülnének a sérülések, és tényleg a pályáról vonulhatnék vissza.”

“Aki hisz a számmisztikában, annak biztosan tetszeni fog, amit most mondok: 2000 május 20-án mutatkoztam be az NBI-ben, és ha sikerülne bejutnunk idén a kupadöntőbe, napra pontosan 20 évvel a bemutatkozásom után játszhatnám le az utolsó meccsemet. Az nem lenne egy utolsó sztori” - tette hozzá nevetve Juhász.

 
A MOL Fehérvár január 25-én (szombat) 17 órakor kezdi meg a tavaszi szereplését, az ellenfél a tabella 6. helyén álló Honvéd lesz. A MOL Aréna Sóstó várja a szurkolókat, információk és jegyértékesítés itt.
MOL Sportágak
MOL Csapat