Juhász Roland: Mentálisan mi bírtuk jobban a nyomást

2018. május 29. kedd 12:13

A Videoton veterán védője szerint a csapata április elején tette meg a legfontosabb lépést a bajnoki cím felé. Juhász Rolival a szezonról beszélgettünk.

Idén a Videoton már nem hagyta, hogy a Honvéd kiénekelje a sajtot a szájából: a fehérváriak napra pontosan egy évvel azután, hogy Kispesten elveszítették a bajnoki címet, a Honvéd legyőzésével megszerezték történetük harmadik magyar bajnoki címét.

“Kellően megünnepeltük a címet” - mondta a MOL-csapatnak vidáman Juhász Roland, a Vidi csapatkapitánya, aki elmondta, a roppant hosszú szezon minden fáradtsága és feszültsége kiszállt a játékosokból, amikor lefújták a Honvéd elleni meccset.

“Hosszú volt, nehéz volt, de mindent megért. Bárkivel beszéltem, mindenki elismerte, hogy megérdemelten nyertük meg a bajnokságot, és én is úgy gondolom, hogy mi voltunk a legjobb csapat.”

Mi döntött a Vidi javára?

Ahogy tavaly a Honvéddal, úgy idén a Ferencvárossal vívott öldöklő küzdelmet tavasszal a Videoton, ám ezúttal a fehérváriak jöttek ki jobban a kiélezett harcból. Juhász szerint elsősorban azért, mert fejben jobbak bírták a nyomást.

A címvédő legyőzésével magyar bajnok a Videoton

OTP Bank Liga, 32. forduló: Videoton FC - Budapest Honvéd FC 2-0 (1-0)Felcsút, 3228 néző, v.: Andó-Szabó gólszerzők: S. Scepovic (27.), Nikolov (79.) sárga lap: Pátkai M. (8.), Hadzic (58.), Kovács I. (66.), Nikolov (81.) illetve Heffler T. (26.), Lanzafame (91.) Videoton: Kovácsik - Nego, Juhász R., Vinícius , Stopira - Pátkai, Hadzic, Nikolov - Kovács I.

“Fizikailag is rendben voltunk, de hát ez nem olyan nagy szó, hiszen heti egy meccset mindenkinek bírnia kell. Persze fontos volt, hogy nagyon jól sikerült a téli edzőtábor, de úgy gondolom, Magyarországon olyan hosszú a téli szünet, hogy minden csapat fel tud töltődni a tavaszi folytatásra. Fontosabbak voltak a mentális tényezők.”

“Ha egy tényezőt kell kiemelnem, amivel a Fradi fölé nőttünk, az az volt, hogy a kiélezett helyzetekben nyugodtabbak tudtunk maradni. Fejben nagyon erős volt a Videoton, főleg tavasszal lehetett érezni, hogy amikor nagyon kellett, mindig erősek tudtunk maradni. Mentálisan jól bírtuk azt is, amikor a Fradi vezetett, és azt hiszem, őket jobban megviselte fejben, amikor azt látták, hogy nem botlunk, és ha kell, gyengébb játékkal is hozzuk az eredményeket” - mondta Juhász.

Jó csapategység, profi stáb

Az elmúlt évtized legjobb magyar védője szerint fontos volt, hogy már a szezon elején nagyon egymásra talált a csapat, a szurkolótábor és az edzői stáb, és ennek az egységnek kézzel fogható eredménye is volt.

 
Fotó: vidi.hu
 
“Míg ha tavaly volt hetven jó, és húsz rossz percünk egy meccsen, akkor gyakran még a döntetlennek is örülnünk kellett, idén viszont az ilyen helyzetekből is jól tudtunk kijönni. Nagyon profin kezelte a csapatot az edzői stáb, ennek köszönhetően még a vereségekből is megerősödve tudtunk kijönni. Kikaptunk Pakson, bementünk az öltözőbe, mindenki kiöntötte a szívét, átbeszéltük a dolgokat, és mentünk tovább előre. Nem tört meg minket a vereség, pedig sok csapatot megroppantott volna pont a szezon legfontosabb meccse előtt” - magyarázta a védő.

“Márpedig az nagyon fontos tényező, hogyan dolgozza fel a kudarcokat egy csapat. Bennünk nem hagyott mély nyomokat, pedig emberből vagyunk mi is. A helyzet az, hogy nagyon profin álltunk mindenhez. Például ahogy a Fradi elleni meccs előtt, úgy a Honvéd elleni rangadót megelőző időszakban sem láttam edzéseken a fiúkon, hogy nagyon stresszelnének. Ugyanúgy készültünk, mint bármelyik másik bajnokira. Szerintem ez nagyon fontos tényező volt.”

 
Fotó: vidi.hu
 
“A sikereket is a helyükön kezeltük, nem szálltunk el, ezért tudtunk végig koncentráltak maradni. Ez már egyébként a szezon elején is megmutatkozott, hiszen például Debrecenben a 96. percben szerzett góllal tudtunk nyerni, és szerintem elég demoralizálóan hatott az ellenfeleinkre, hogy látták, mi akkor is tudunk nyerni, amikor esetleg nem úgy megy a játék.”

Csatát a támadás, háborút a védelem nyer

A Videoton egészen kiváló védekezésének nagyon nagy szerepe volt a csapat bajnoki címében, a bajnok az egész szezonban csak 26 gólt kapott, hazai pályán pedig mindössze nyolcat. Szembetűnő, hogy pont a szezon végére állt össze legjobban a védekezés, hiszen az utolsó négy meccsen gólt sem kapott a Vidi.

Nekiszegeztük a kérdést Juhásznak, hogy tudja-e, mikor kapott utoljára hazai pályán gólt a csapata. “Huhh, talán a Vasas ellen… Nem, várjál csak! A Diósgyőr ellen! És az ráadásul milyen bosszantó volt, mert egy perccel korábban Kovácsik Ádi kivédett egy 11-est. De értem, amit mondasz, természetesen elégedettek vagyunk, hogy ilyen kevés gólt kaptunk, ám ezért nem csak a védőket illeti dicséret.”

 
Fotó: vidi.hu
 
“Marko Nikolic kétcsatáros szisztémája komoly követelményeket támaszt a támadókkal szemben is, ami a védekezést illeti. Mindenkinek megvan a feladata labdavesztés után, és a kevés kapott gól azt bizonyítja, hogy a csatáraink is fegyelmezetten kivették a részüket a védekezésből. Szó sincs tehát arról, hogy emiatt csak minket, védőket kellene dicsérni.”

Azt mondják, minden mérkőzés eredményét legalább 40 százalékban a vakszerencse irányítja, de Juhász szerint sokszor előfordul, hogy a közvélemény a szerencsének tud be olyan eseményeket, amiket rengeteg gyakorlás eredményez.

“Mi nagyon erősen támaszkodtunk a pontrúgásainkra, sok gólt is szereztünk belőlük, és ha ezekről sokan azt is gondolják, hogy szerencsések voltak, mi tudjuk, hogy mennyi munka és gyakorlás van mögöttük.

Több csúcspontja is volt a szezonnak

Juhász szerint nehéz egy pillanatot megnevezni a hosszú és fáradtságos szezon csúcspontjaként, és a védő szerint nem is egy momentum, sőt nem is egy meccs volt, amit igazán érdemes kiemelni.

“Április elején volt egy bajnoki forduló, amikor a Fradi - nálunk előbb pályára lépve - hat ponttal vezetett. Készültünk az öltözőben az Újpest elleni meccsre, és bár lehetett azt mondani, hogy vesztett pontokat tekintve ugyanúgy álltunk, csakhogy előttünk még volt két meccs, amit meg kellett nyerni, hiszen hét közben kellett pótolnunk a Honvéd ellen elmaradt idegenbeli meccsünket.”

 
Fotó: vidi.hu
 
“Az ősz nagy részében vezettünk, áprilisban mégis úgy futottunk ki az Újpest ellen, hogy hat ponttal vezetett a Fradi. Ezek azok a pillanatok, amikor megmutatkozik, mennyire erős egy csapat fejben, és ezért mondom azt, hogy az a pár nap volt a szezonunk esszenciája. 3-0-ra vertük az Újpestet, aztán 4-1-re legyőztük a Honvédot a Bozsikban, és ezzel a két meccsel szerintem sokkal többet nyertünk, illetve többet vettünk el a Fraditól hat pontnál” - tette hozzá Juhász, aki természetesen szívesen emlékezett vissza a Ferencváros elleni 3-1-es győzelemre is.

Van hiányérzete, de már csak előre néz

A védő a szezon negatívumai közül a Partizan elleni visszavágót, illetve a Magyar Kupa-kiesést nevezte meg elsőre, de itt is inkább egy időszakot idézett fel, amire nem szívesen emlékszik vissza.

“November végére egy kicsit elfáradtunk, ami nem is csoda, hiszen nagyon korán kezdődött a szezon. Akkoriban néhány játékos sorsa is bizonytalan volt, ami hatott a csapat teljesítményére is, és be kell vallanom, nagyon jókor jött a téli szünet. Kiestünk a kupából, és egymás után két vereséget is elszenvedtünk, aminek köszönhetően a Fradi telelt a tabella élén.”

“A téli felkészülés viszont nagyon összerázta a csapatot, és ahogy említettem, a tavasznak már fejben és fizikálisan is erős csapattal vágtunk neki” - tette hozzá Juhász, aki szerint az utolsó fordulóban felszabadult örömjáték várható a csapattól.

“Nem lesz hosszú a szünet, alig 10 napunk jut pihenni, aztán már kezdődik is a nyári felkészülés. Nincs ezzel gond, aki Magyarországon futballozik, az már hozzászokhatott. Természetesen izgatottan várom az európai selejtezőket, hiszen ahogy korábban is mondtam, a pályafutásom akkor lenne teljes, ha egy magyar csapattal is sikerülne a csoportkörbe jutnom egy európai kupában. Ennél szebb búcsúszezonról nem is álmodhatnék” - tette hozzá reménykedve a védő.

MOL Sportágak
MOL Csapat