Kalmár: Nekünk nincs olyan, hogy tét nélküli meccs

2023. március 23. csütörtök 10:44

Kalmár Zsoltta, a DAC csapatkapitányával nemcsak az észtek elleni barátságos meccsről, de már az Eb-selejtezőkről is beszélgettünk.

A válogatott játékosai mindig elmondják, milyen jó a csapategység és milyen szuper a közösség az öltözőben, illetve hogy mindenki örömmel érkezik Marco Rossi hívó szavára. Talán az összes játékosok közül most Kalmár Zsolt lehet az, aki a legboldogabban érkezett meg a válogatott edzőtáborába.

“Az első helyen állunk a DAC-cal, nyerjük a meccseket és jól megy a játék, szóval tényleg nem panaszkodom. De nem lehet olyan jó egy klubnál se a hangulat, hogy az ember ne jöjjön nagyon szívesen a válogatottba, mert ez egészen más, semmi mással nem összehasonlítható érzés” - mondta a DAC csapatkapitánya.

 
Fotó: MLSZ
 

A válogatott parádésan búcsúztatta a 2022-es évet, pont Kalmár volt az, aki a görögök elleni meccse utolsó pillanatában káprázatos gólt szerezve nyerte meg a mieinknek a barátságos mérkőzést. Hosszú szünet után újra egy felkészülési meccs vár a mieinkre, de ahogy Marco Rossi is elmondta, Észtország ellen már Bulgáriára készülünk.

“Számunkra nincs tét nélküli barátságos meccs. Nekünk minden összecsapás tétmeccs, hiszen a szurkolóinkért játszunk, és nem tehetjük meg, hogy a telt házas Puskás Arénában ne adjunk bele mindent."Ez egyébként a felkészülésünkön is érződik, az észtekre készülünk, nem Bulgáriára” - tette hozzá a válogatott középpályása.

Nem baj, hogy megnőtt a nyomás

A magyar válogatott zsinórban két Európa-bajnokságra jutott ki, ráadásul menet közben a Nemzetek Ligájában egészen káprázatosan teljesített, így kicsit megváltozott a légkör a csapat körül. A szurkolók és a szakma már egyértelműen elvárja a sikert - jelen esetben az Eb-szereplés kiharcolását - Marco Rossi csapatától, amely komoly nyomás alatt kezdi meg a szereplését a selejtezőkben.

 
Fotó: MLSZ
 

“Nyilván nagy a tét, és ilyenkor a nyomás is, de aki a nemzetközi klubfutball vérkeringésében éli a mindennapjait, az megszokta. Tele van a keretünk olyan játékosokkal, akikkel szemben minden héten elvárás a győzelem és a száz százalékos erőbedobás, így nem aggódom amiatt, hogy nem bírunk el vele” - vágta rá Kalmár.

“A korábbiakhoz képest az mindenképpen nagy különbség, hogy a szakma és a közvélemény is esélyesnek tart minket, hiszen az első kalapból sorsoltak ki, ráadásul sokan kicsit talán le is becsülik a csoportunkat."Leszögezném, hogy a csapaton belül ilyesmiről nincs szó, nemcsak tiszteljük az ellenfeleket, de azt is tudjuk, hogy csak tökéletes koncentrációval érhetjük el a célunkat, az egyenes ági Eb-kijutást.”

Amikor mi irányítjuk a játékot

Az ellenfelek - Szerbia, Bulgária, Montenegró, Litvánia - kiléte felvet egy másik kérdést is. Marco Rossinak többször is nekiszegeztük a kérdést, hogy miért játszik jobban a magyar válogatott, ha az ellenfél irányítja a játékot, és miért teljesítünk gyengébben, ha nekünk kell kezdeményeznünk. Ez a kérdés, különös tekintettel az Eb-selejtezős ellenfelekre, újra aktuális lehet.

 
Fotó: MLSZ
 

“Nagyon sokat fejlődött a válogatott, mióta Marco Rossi irányítja a csapatot, és ha elő is fordult, hogy akadozott a játék egy gyengébb csapat ellen, szerintem ebben a tekintetben is előre léptünk. Nyilván egészen más feladat dominálni, mint hátulról építkezni, de egy igazán jó csapatnak mindkettőt tudnia kell.”

“Biztos vagyok benne, hogy több olyan csapat is lesz a selejtezőkben, amely védekezésre, illetve kontrajátékra készül ellenünk. Erre is készen kell állnunk, és eredményesebbnek kell lennünk akkor is, ha az ellenfél minden játékosa a labda mögött van, és csak arra koncentrál, hogy a mi játékunkat megtörje.”

Annál is inkább releváns a kérdés, mert már nincs a csapatban a támadások első számú fókuszpontja, Szalai Ádám, akinek nemcsak a pályán, de az öltözőben is rendkívül fontos szerepe volt.

 
Fotó: MLSZ
 

“Szerintem a felállás, illetve a formációnk nem fog sokat változni, de mi magunk is kíváncsian várjuk, hogyan tudjuk pótolni Ádit a pályán. A kapitány többször is elmondta, több elgondolás is az asztalon van, akár személyében, akár több részfeladatra bontva próbáljuk meg pótolni Ádámot. Egyik sem lesz egyszerű, de az élet megy tovább, és a csapat az első.”

Nemcsak a MOL Csapat készített interjút Zsoltival, hanem a MOL Pályán Kívül podcastjének is a vendége volt a DAC középpályása: 

A magyar válogatott március 23-án, csütörtökön (19.30, M4 Sport) Észtország ellen kezdi meg a 2023-as szereplését, 27-én, hétfőn pedig már tétmeccset játszik: az Európa-bajnoki selejtezők első fordulójában Bulgáriát fogadja Marco Rossi csapata a Puskás Arénában. Jegyek itt.

MOL Sportágak
MOL Csapat