Kalmár reméli, hogy nem lőtte el a puskaport a DAC

2020. augusztus 12. szerda 09:47

Óriási győzelemmel, hat gólt rúgva indult neki a szlovák Fortuna Liga 2020/21-es szezonjának az FC DAC, amely klubrekordot állított be a Szered elleni 6-0-lal. Kalmár Zsoltival beszélgettünk.

“Köszönjük, mi is elégedettek vagyunk” - mondta széles mosollyal Kalmár Zsolt, a DAC és a magyar válogatott középpályása, aki gól+gólpassz kombóval vette ki a részét a dunaszerdahelyik óriási szezonnyitó sikeréből.

A DAC 6-0-s győzelme történelmi léptékű eredmény, hiszen a szlovák első osztályban még soha nem szerzett egy meccsen hat gólt a csapat. A Szered legyőzése azonban csak rekordbeállítás, ha minden sorozatot nézünk, hiszen a csallóköziek pont ilyen arányban verték a svéd Växjöt az UEFA-kupa 1988/89-es kiírásában - emlékeztet a klub honlapja.

Kirobbant a rajtgépből a gólzáporral kezdő FC DAC

Fortuna Liga, 1. forduló FC DAC 1904 - ŠKF Sered 6:0 (3:0)MOL Aréna, 5450 néző Góllövő: 8. Ramirez, 12., 90+2. Balić, 13. Divković, 60. Davis, 63. Kalmár Sárga lap: 49. Michalík DAC: Jedlička - Blackman, Müller, Kružliak, Davis (68. Mendez) - Friede (68. Fábry), Schäfer, Kalmár (K) (86.

“Mondanom sem kell, a 6-0 nagyon jó rajtnak számít, és egyben óriási önbizalmat ad. Szükség is van rá, hiszen máris a nyakunkon a következő meccs, gyorsan semmissé tehetjük a szép rajtot, ha azt hisszük, minden meccsen így fogunk játszani. Az a cél, hogy így legyen, ezért dolgozunk, de nem éljük bele magunkat, hogy máris kész vagyunk” - mondta Kalmár.

Az első gólig volt nehéz

“Nehéz meccsre számítottunk, bár én úgy voltam vele, hogy az első gólig lesz nehéz, mert védekező stílusú csapat a Szered, amely a bekapott gól után kénytelen kinyílni, és az nem az ő játékuk. A megnyíló területeket onnantól már csak ki kellett használni, és örömteli, hogy ez ennyire jól sikerült. Hozzá kell tennünk, az első negyedóra végére érthetően megrogyott az ellenfél.”

 

Ez nem is csoda, hiszen ritkán fordul elő, hogy a meccs elején egy csapat négy perc alatt három gólt kapjon. A MOL Arénában pontosan ez történt, a 13. percben már 3-0 állt az eredményjelzőn, de a DAC nem lassított le a biztos győzelem tudatában sem. “Lehetett volna még nagyobb arányú a győzelmünk, de azért nem vagyunk elégedetlenek” - tette hozzá mosolyogva Kalmár.

“Abban mindenesetre nagyon bízom, hogy nem lőttük el az összes puskaporunkat. Egy meccs alapján még nincs miről beszélni, majd ha felépítünk hasonló teljesítményekből egy 4-5 meccsből álló sorozatot, akkor azt mondom, ez már valami."Nagy céljaink vannak erre a szezonra, ezért szükség lesz rá, hogy sokszor érjünk el ilyen minőséget a pályán, ám a Szered elleni meccs csak annyit jelent, hogy jó formában kezdjük az évet.”

Ez már Bernd Storck csapata

A válogatottat a 2016-os Eb-n irányító német szakembernek a nyári rájátszában még nem volt ideje rá, hogy saját filozófiájához igazítsa a DAC játékát, a rövid felkészülés után azonban látványosan jöttek elő a Szerdahelyen jól ismert német futball alappillérei. “Hasonló futballt játszottunk Hyballánál is, de azért a finomságokban vannak különbségek. Ha a taktika hasonló is, minden edzőnek megvan a maga módszere, de nem nehéz visszaszoknia a csapatnak a rendszerhez.”

Storck: Minden adott, csak rajtunk múlik, hova jutunk!

"Hogy rövid volt a vakáció? Nos, aki az én szakmámban dolgozik, az pontosan tudja, hogy nekünk nincs szabadságunk" - mondta Bernd Storck, a DAC vezetőedzője, miután néhány napos pihenő után visszatért Dunaszerdahelyre, hogy megkezdje csapata felkészítését az előttünk álló idényre. "Friss vagyok, és nagy kedvvel vetettem magam a munkába.

“Mondtam is a fiúknak, amikor kiderült, hogy Bernd Storck lesz az edzőnk, hogy mire lehet számítani. Én szerencsés vagyok, az utánpótlás- és a felnőtt válogatottnál is dolgoztam együtt a német szakemberrel, úgyhogy örömmel vállaltam a feladatot, hogy a pályán mutassam a többieknek, mit szeretne látni Storck.”

 

“A német edző a rájátszásban, és a rövid felkészülési időszakban felmért minket, fizikailag és taktikailag is tudja, mit várhat a játékosaitól. Szerencsére megvan az összhang, és azt is örömmel látjuk, hogy nagyon jól erősítik a csapatunkat, kiváló játékosok érkeztek Dunaszerdahelyre, és talán továbbiak követik őket” - mondta sejtelmesen Kalmár.

Hafnarfjördur

Az első nagy győzelem után jött az Európa Liga-sorsolás, ahol a szlovák bajnokság bronzérmeseként rajthoz álló DAC mellé az izlandi Hafnarfjördurt húzták. A sorozatban a harmadik EL-indulására készülő csallóköziek csapatkapitánya nem felhőtlenül boldog a sorsolás miatt.

“Az északi pályák soha nem jó minőségűek, sokkal jobb lett volna hazai pályán játszani, de hát ez már így alakult. Nagyon komolyan vesszük az izlandiakat, mindenképpen szeretnénk a következő körbe jutni."Elég jók vagyunk, hogy ezt ki is harcoljuk!” - szögezte le a válogatott középpályás.

MOL Sportágak
MOL Csapat