Kalmár Zsolt a Slovan előtt: A derbi mindig derbi!

2020. július 01. szerda 11:44

Szerda este jön a szlovák bajnokság legnagyobb rangadója: a DAC a már bajnok Slovant fogadja. Tét már csak a hazaiak számára van, de Kalmár Zsolt szerint az ilyen rangadók mindig különlegesek.

Három mérkőzése maradt az FC DAC-nak az idei, meglehetősen furcsa szezonból, ám ez három nem akármilyen meccs lesz. Július elsején jön a Slovan elleni derbi, aztán a Zilinát fogadják a dunaszerdahelyiek (itt az ezüstérem lehet a tét), majd zárásként következik a Ruzomberok elleni mérkőzés, ahol a kupaelődöntőért lehet majd revánsot venni.

A hangulat azonban több szempontból sem ideális a MOL Aréna környékén. Először is, ahogy Kalmár Zsolt csapatkapitány is megfogalmazta, a derbi mindig a szurkolókról szól, ám a Slovan ellen csak maximum félház lehet a MOL Arénában. Aztán ott van az is, hogy több sérültje is van a DAC-nak, közülük is a legfájóbb Vida Máté kiesése, akire idén már nem számíthat a csapat. És arról még nem is beszéltünk, hogy nagyobb céljai voltak idén a DAC-nak, mint a második helyért küzdeni.

Kalmár: Már csak egy lépcsőfok van előttünk, de az óriási

Nem csoda, hogy a DAC magyar válogatott középpályása, Kalmár Zsolt nem a legjobb hangulatban kezdett bele a dunaszerdahelyi csapat 2019-es évének értékelésébe. Tavasszal, bár a bajnoki címre nem igazán volt esélye, óriásit menetelt a DAC, amely több rekordot is megdöntve végül a második helyen végzett, és ment egy kört az Európa Liga selejtezőiben is ( nem sok hiányzott a második bravúrhoz sem).

“A harmadik hely alapvető elvárás a csapatunktól, minden, ami efölött van, már extra. Most úgy néz ki, hogy a harmadik helyünk már biztos, és harcban állunk a másodikért. A Zsolna kikapott ebben a fordulóban, úgyhogy ha sikerülne legyőznünk a Slovant, egy pontra megközelítenénk őket, és a következő, utolsó előtti fordulóban pont őket fogadjuk. Szóval van még miért küzdeni ebben a szezonban is” - mondta mosolyogva Kalmár Zsolt a MOL Csapatnak.

A derbi mindig derbi

Bár a DAC jól kezdte a bajnokságot - szeptember elsején például laposra verte a Slovant a MOL Arénában -, egy idő után már érezni lehetett, hogy a pozsonyiak túlságosan nagy falatot jelentenek az egész mezőny számára. A Slovan folyamatosan növelte az előnyét, és nagyon korán bebiztosította bajnoki címét, miközben a DAC télen edzőt is váltott, majd a portugál szakembert, Helder Cristovaót is elküldte a klub, amely jelenleg Bernd Storck irányításával készül a rangadóra.

 
Fotó: FC DAC
 

“A derbi mindig derbi, soha nincs olyan, hogy nincs tétje. A szurkolóknak is nagyon fontosak a Slovan elleni mérkőzések, és nekünk sem mindegy, milyen szájízzel zárjuk majd a bajnokságot. Arról nem is beszélve, hogy harcban állunk az ezüstéremért, és szükségünk van a pontokra.”

“Sajnos a szlovák törvények szerint csak a stadion ötven százalékát tölthetik meg a nézők, de biztos vagyok benne, hogy a 6350 szurkoló is elképesztő hangulatot fog csinálni. Kötelességünk odatenni magunkat, de hát ezt mondani sem kell. Szerencsére sokan vagyunk, akik már átéltük, milyen érzés legyőzni hazai pályán a Slovant, és most is úgy készülünk, hogy örömet okozunk a szurkolóinknak.”

“Nem segít, hogy vannak sérültjeink is, közülük is elsősorban Vida Máté fog hiányozni. Az a munka, amit a védelem előtt beletesz a közösbe, szinte pótolhatatlan, de sajnos ilyen a futball. Máténak innen is jobbulást kívánok, ott leszünk mellette a rehabilitációja alatt, és tudom, hogy még erősebben fog visszatérni közénk.”

 
Fotó: FC DAC
 

“Úgy gondolom, jó meccset fogunk játszani. A Slovan is és mi is támadófocit játszunk, biztos vagyok benne, hogy sok helyzet lesz a meccsen, és nagyon bízom benne, hogy mi kerülünk ki győztesen” - tette hozzá a válogatott középpályás.

Van hiányérzet, de nem rossz ez

Kalmár elmondta, igen ambíciózus célokkal vágtak neki az idei szezonnak, és bár az alapelvárást már teljesítették, azért van hiányérzet a játékosokban. Elsőként a Szlovák Kupa miatt.

“Az első meccsen ment el a döntőbe jutás lehetősége” - mondta szomorkásan Kalmár. “Nagyon jól játszottunk a hazai mérkőzésen, már a szünetben több góllal kellett volna vezetnünk, de végül csak 1-1-re végeztünk. A visszavágón, ahol nekünk kellett mennünk a gólért, okosan játszott a Ruzomberok, kihasználták a területeket, és megkontráztak minket. Nagy kár érte, nagyon szerettünk volna kupadöntőt vívni a Slovannal.”

 

“Bár a bajnoki címre nem volt sok esélyünk, a harmadik hely, és vele az Európa Liga-selejtező már megvan, azaz az elvárásokat teljesítettük. A következő három meccsen a szurkolóink, a presztízs és a már jó szereplésnek mondható ezüstérem lebegnek a szemünk előtt. Reméljük, sikerrel vesszük az akadályokat” - tette hozzá Kalmár.

MOL Sportágak
MOL Csapat