Káprázatos gólokkal verte a görögöket a magyar válogatott

2018. szeptember 11. kedd 22:03

A magyar válogatott Sallai Roland és Kleinheisler László gyönyörű góljaival legyőzte Görögországot a Nemzetek Ligája második fordulójában. Megvan Marco Rossi első győzelme!

Nemzetek Ligája, 2. forduló:
Magyarország-Görögország 2-1 (2-1)
gól: Sallai 15., Kleinheisler 43. ill. Manolasz 18.

Marco Rossi az előzetesen elhangzottaknak megfelelően három helyen nyúlt bele a kezdőcsapatába, de a magyar válogatott formációja nem változott. A szűrő középpályás posztján Pátkai Mátét Nagy Ádám váltotta, a jobbszélső Varga Roland lett Stieber Zoltán helyett, jobbhátvédként pedig Bese Barnabás kapott szerepet Lovrencsics Gergőt váltva.

Különösen a belső középpályán végrehajtott változtatás tűnt bátor húzásnak, hiszen bár Nagy Ádám passzjátéka lényegesen jobb, mint a MOL Vidi középpályásáé, viszont Pátkaival az egyetlen ütközni is tudó fedezet került ki a csapatból.

 
A finnek ellen is látott, sokpasszos, sokmozgásos játékkal kezdett a magyar csapat, és két ígéretes, ám lesen elakadó támadása is volt az első percekben, de az első komolyabb helyzet a görögök előtt adódott: Kosztasz Fortunisz ment el meglehetősen könnyen a védőink között, de 18 méterről pár centivel elvétette Gulácsi kapujának jobb oldalát.

Hiába a gyönyörű magyar gól

A 15. percben megszerezte a vezetést a magyar csapat, nem is akármilyen támadás után. A görögök védők végig úton voltak, ahogy a gyors passzokból építkező magyar támadás Kovács-Varga-Szalai úton folyt végig, végül Sallai elé került a labda, aki középről, 14 méterről nem hibázott. Gyönyörű gól volt!

 
Nem tartott azonban sokáig a vezetés. Három perccel később egy igencsak elkerülhető góllal egyenlítettek a görögök. Egy 40 méterről a védők mögé ívelt labdánál elaludt a magyar védelem, így a Lang mögül kibújó Kosztasz Manolasz könnyedén fejelhetett a kapuba.

A gól utáni időszakban jobbára a görögöknél volt a labda, aminek az volt az oka, hogy a magyar csapatban nem volt igazi labdaszerző középpályás. Az ellenfél gond nélkül járatta a labdát, sok kockázatot a görögök sem vállaltak, de néhány távoli lövésig így is eljutottak.

Nem nézett ki jól

Nem az történt a pályán, ami a magyar csapatnak jó lett volna, mivel építkezni esélyünk sem volt szép lassan teljesen elveszítettük a kezdeményezés lehetőségét. A lassan építkező görögök különösebb megerőltetés nélkül is kialakítottak néhány helyzetet, a legnagyobbat a gólszerző, Manolasz, aki egy szöglet után fejelt teljesen tisztán - szerencsénkre pont Gulácsiba.

A görögök nyomasztó labdabirtoklási fölényét látva Rossi hátrébb húzta a két szélsőjét, így 4-5-1-re módosult a magyar csapat felállása, de így sem lett több labdaszerzésünk, és ha meg is szereztük a labdát, akkor sem tudtunk gyorsan átmenni támadásba.

A semmiből is tudunk

Az első félidő hajrájában, konkrétan a semmiből újra megszerezte a vezetést a magyar válogatott, miután váratlanul egy másfél percig tartó sorozattűz alá vette a görög kaput. Varga iramodott meg a szélen, jó lövését védte a kapus, de a kipattanó a miénk maradt, így előbb Kleinheisler, majd Szalai próbálkozhatott lövéssel. Bár egyikük sem járt sikerrel, a kipattanókat mi gyűjtöttük be, és Kovács szép cselekkel visszaverekedte magát a 16-oson belülre, felnézett, és visszagurított a büntetőterület vonalán helyezkedő Kleinheislernek, aki védhetetlenül lőtte ki a bal felső sarkot.

 
A második félidőben elején már a magyar csapat játszhatott nyugodtabban, de a játék képe nem sokat változott: a görögöknél volt a labda, a mieink a biztos védekezést tartották szem előtt, és még az első félidőben látottaknál is ritkábban mentek át a görög térfélre. A szünet utáni első jelentős esemény az volt, hogy Szalai csúnyán lerúgta a görögök gólszerzőjét, Manolaszt le is kellett cserélni. 

Nagy helyzet nélkül peregtek a percek 

A meddő görög mezőnyfölény megmaradt a második félidő második feléig. Rossi cserékkel frissítette a csapatát, de a formációba csak enyhén nyúlt bele (Besét húzta előre a középpályára, amikor Lovrencsics Gergő jött be a jobbhátvéd posztjára). A magyar csapat egyre jobban beszorult, és jöttek is a görög helyzetek, Gulácsinak kétszer egymás után komolyat kellett védenie a 70. perc után. 

Egy életerős Kleinheisler-lövés vezette fel a hajrát, de ezen kívül már alig jutott el az ellenfél térfelére a magyar válogatott. Az utolsó tíz percben aztán feltűntek a stadion mellett a magyar szurkolók is, legalábbis az Üllői út felől felharsant a Ria-Ria-Hungára (saccra) 100 ember torkából, majd néhány perc múlva némi füst is megjelent az üres szektorok fölött. 

A magyar csapat magabiztosan védekezett, nagy helyzet nem adódott a görögök előtt, sőt a mieink ellentámadásaiban több veszély volt. A 91. percben mégis kis híján egyenlített Görögország, de Fortunisz éles beadását mellé csúsztatta Mitroglu, és a játékvezető nem sokkal később lefújta a találkozót. 

Győzelmével a magyar válogatott feljött a csoport második helyére. 

MOL Sportágak
MOL Csapat