Kovács: Abból nem lehet baj, ha mindet megnyerjük

2018. május 07. hétfő 12:22

A Vidi nem tudta legyőzni a Fradit, de Kovács Zoltán sportigazgató nem esett kétségbe, és bízik benne, hogy a hátralevő négy fordulóban fordít a Videoton.

Talán mindenki egy kicsit csalódott volt az OTP Bank Liga legnagyobb rangadója után, hiszen a Videoton FC-Ferencváros szuperrangadó nemcsak gólt, játékot sem hozott sokat, szabálytalanságból viszont annál több volt a felcsúti arénában.

Gólparádé helyett csontzene: nem született gól a csúcsderbin

OTP Bank Liga, 29. forduló: Videoton FC - Ferencvárosi TC 0-0 Felcsút, 3474 néző, v.: Bognár T. sárga lap: Nikolov (13.), Huszti (16.), Lazovic (58., 94.), Juhász R. (65.), Nego (83.), illetve Paintsil (51.), Gorriarán (77., 92.), Pedroso (79.), Böde (89.) kiállítva: Lazovic (94.), illetve Gorriarán (92.)

Kovács Zoltán sportigazgató egy érdekes párhuzammal kezdte a beszélgetésünket. “Nyilván nem lehet a pályán látható játékos minőségét tekintve párhuzamot vonni a vasárnapi El Clásicó és a magyar bajnoki rangadó között, hiszen mindenki tisztában van a magyar és a spanyol bajnokság közötti különbségekkel, de a Barca-Real meccs is bebizonyította, hogy a feszültség néha igencsak rossz irányba tud elvinni egy meccset, akármilyen jó játékosok lépnek is pályára.”

“Mást se hallok és olvasok, csak hogy mennyire nézhetetlen volt a Fradi elleni meccsünk, és bár az első félidőnkre valóban nem lehetünk büszkék, én azért túlzásnak érzek néhány kritikát. Kemény, férfias meccs volt, de durvának, alattomosnak egyáltalán nem volt nevezhető, senki nem lépte át azt a bizonyos határt. Hozzáteszem, egyik piros lap, és a sárgák legalább fele sem volt jogos” - mondta Kovács a MOL-csapatnak.

Ellentétes félidők  

“Nem mentségként mondom, de ahogy láttuk, a világ legjobb játékosai is képesek olyan komoly érzelmeket a pályára vinni egy fontos rangadón, ami miatt néha elveszítik a fejüket. Én elsősorban az első félidő miatt vagyok elégedetlen, hiszen ekkor nemcsak rosszul, de rossz felfogásban is futballoztunk, ráadásul - mivel sokat vagyok a csapat közelében, tudom, mire készültünk taktikailag - egyáltalán nem azt csinálták a játékosok, amire egész héten készültünk.”

“Fogjuk a nagy tétre és a felfokozott hangulatra, hogy az első félidő nem sikerült jól. A másodikban azonban már azt a Vidit láthattuk, amely jogosan jelentette be igényét a bajnoki címre. Ekkor már jól játszottunk, végre nem ívelgettünk, hanem a földön tartottuk a labdát, és sikerült komoly nyomás alá helyeznünk a Fradit. A hajrában aztán már majdnem felborult a pálya, de a győztes gólt nem sikerült begyötörnünk” - tette hozzá Kovács.

“Elégedett persze nem lehetek, még ha nem is tartom tragédiának, hogy hazai pályán csak egy pontot szereztünk a Fradi ellen. A legnagyobb bajom azzal van, hogy nem szabad két ennyire ellentétes félidőt produkálni. Mi lett volna, ha a Fradi betalál az első félidőben? Szenvedhettünk volna az egyenlítésért, és ki tudja, mi lett volna a vége.”

 
A sportigazgató szerint a magyar futball érdekeit az szolgálná a legjobban, ha sok ilyen mérkőzést játszanának a csapatok, de szerinte több olyan csapat is van, amelyik az erősebbek ellen eleve lemond a játékról, és csak a rombolásra koncentrál. “Mindenki előrébb tartana, ha kevesebb bunkerfocit, és több játékot vonultatnának fel a csapatok.”

Nem egyemberes csapat a Vidi

Korábban is előfordult már, hogy a fehérváriak támadásban kicsit tanácstalanok voltak, Mezőkövesden, vagy a Paks elleni vereség során sem úgy sikerültek a dolgok, ahogy az elvárható egy Vidi-szintű csapattól. Arra a kérdésre, hogy nem függ-e túlságosan a csapat támadójátéka Danko Lazovictól, Kovács azt felelte:

“Egy kiemelkedő képességű játékosról van szó, aki nagyon fontos láncszeme a csapatunk támadójátékának, így némileg érthető, hogy tőle várják a döntő megoldásokat a társai. Ennek ellenére úgy gondolom, a Vidinek számtalan kiváló támadója van, sok olyan meghatározó futballistánk van, akiknek elő kell lépniük a nehéz helyzetekben.”

 
“Danko kiállítása miatt a következő fordulóban nem számíthatunk rá, de biztos vagyok benne, hogy megoldjuk a feladatot. Örömmel töltött el, hogy a Fradi elleni cserék milyen sokat tettek hozzá a játékunkhoz.”

Mi lesz most?

A Videoton FC a döntetlennek köszönhetően egypontos hátrányban maradt a Ferencvárossal szemben, és már csak négy forduló van hátra a bajnokságból. “Sajnos azt le kell szögeznünk, hogy kikerült a kezünkből a sorsunk, de inkább úgy fognám meg a dolgot, hogy mivel a Fradi meccseire semmiféle hatásunk nincs innentől kezdve, csak magunkra kell koncentrálnunk. Abból nagy baj nem lehet, ha minden hátralevő meccsünket megnyerjük” - tette hozzá Kovács.

A két csapat hátralevő meccsei között annyira nincs különbség, hogy a négyből három ellenfél ugyanaz lesz: mindketten találkoznak még a Vasassal, a Honvéddal és a Diósgyőrrel, rajtuk kívül a Vidi a Haladással, a Fradi a Balmazújvárossal játszik.

 
“Lehetetlen megmondani, hogy kinek nehezebb a sorsolása, és hogy mi várható a hátralevő fordulókban. Mindig vannak váratlan eredmények, a Fradi kikapott Diósgyőrben, mi pedig Pakson szenvedtünk vereséget. Ez utóbbi egyébként különösen fájó, mert a játékunk sem volt megfelelő, nem is volt benne a meccs végében, hogy meg tudjuk fordítani az összecsapást.”

“Van különbség pontvesztés és pontvesztés között."A Puskás elleni döntetlennél például jól játszottunk, és a Fradi elleni második félidőt is olyannak mondanám, amire már lehet támaszkodni, de például Mezőkövesden, vagy Pakson kimondottan rosszul futballoztunk.”

  
Kovács Zoltán és Marko Nikolic
 
“Mostantól nincs más dolgunk, mint mindent beleadni a hátralevő négy mérkőzésen, és reménykedni, hogy a Fradi megbotlik valahol. A célunk nem változott, továbbra is a bajnoki címet szeretnénk megszerezni, és ezért az utolsó pillanatig küzdeni fogunk.”

MOL Sportágak
MOL Csapat