Kovács István: Sportember vagyok, hat ponttal számolok

2018. október 12. péntek 09:50

Kovács István örül, hogy rengeteg meccset játszhat, bár ebben benne van a hullámzó teljesítmény mind a válogatottnál, mind a MOL Vidinél. A NL-meccsek előtt beszélgettünk.

A finnek elleni vereség, és az azt követő, görögök elleni győzelem után folytatja szereplését a Nemzetek Ligájában a labdarúgó-válogatott, amelynek egyre inkább meghatározó tagja a MOL Vidi FC középpályása, Kovács István.

A fehérváriak játékosa izgatottan várja a Görögország, illetve a három nappal később esedékes, Észtország elleni mérkőzéseket, és szemben többek között Jürgen Kloppal, egyáltalán nem tartja felesleges sorozatnak a Nemzetek Ligáját.

“Mi egyelőre kisebb nemzetnek számítunk a nemzetközi futballporondon, így minden lehetőségbe két kézzel kell kapaszkodnunk, amikor tétmeccset vívhatunk. Ezért én nemhogy feleslegesnek nem tartom, de üdvözlöm a Nemzetek Ligáját, és csapattársaimhoz hasonlóan nagyon komolyan veszem a sorozatot. Ez is egy lehetőség, egyrészt arra, hogy kiharcoljuk az Eb-részvételt, másrészt arra, hogy barátságos meccsek helyett tétmeccseket vívjunk, ezért azt gondolom, kötelességünk mindent megtenni, hogy megragadjuk” - mondta Kovács a MOL-csapatnak.

Hullámvasút az élet

Az utóbbi időszakban zajos sikerekből és kudarcokból is kijutott a 26 éves középpályásnak, de Kovács szerint nem arról van szó hogy akár fizikailag, akár mentálisan megviseli a szokatlanul magas meccsszám.

“Kicsit rapszodikus az életünk úgy a MOL Vidinél, mint a válogatottnál. Utóbbiban a finnek elleni vereség után sikerült jó játékkal legyőznünk egy magasabban jegyzett ellenfelet, a Vidinél pedig a Chelsea elleni nagyszerű londoni helytállás után hazai pályán kaptunk ki az MTK-tól. Személy szerint magamon nem érzem, hogy a klubcsapat szerda-szombat ritmusa különösebben megviselne, az pedig kifejezetten feltölt, ha a válogatottban futballozhatok, mert véleményem szerint ennél nagyobb megtiszteltetés nem érhet egy sportolót.”

 
“A sok meccsre egyébként sem foghatunk semmit, hiszen nem csak én vagyok vele úgy, hogy sokkal jobban szeretek meccset játszani, mint edzeni” - mondta vidáman Kovács. “A sorozatterhelésben azonban benne van, hogy néha a legjobb szándék ellenére sem úgy sikerülnek a dolgok, mint szeretnénk. Ezt még szoknunk kell, és még egyszer mondom, nem a fizikai részét, hanem inkább a sok meccsel járó rengeteg utazást, ami sokkal fárasztóbb tud lenni, mint egy kemény tétmeccs.”

Nincs múlt, csak a jelen számít

Kovács a válogatott egyik meghatározó játékosa Marco Rossi irányítása alatt. A fehérvári játékos mindkét Nemzetek Ligája-mérkőzésen a kezdőcsapat tagja volt, és bár a finnek elleni gólt önkritikusan saját számlájára írta (pedig talán nem ő hibázta a legnagyobbat), egyik meccsen sem okozott csalódást.

 
“Én ritkán vagyok elégedett a saját teljesítményemmel, de örülök neki, ha a kapitány szerint helyem van a kezdőcsapatban. Úgy gondolom, mind karakterben, mind játéktudásban sokat fejlődtem az utóbbi időben, és 26 évesen már muszáj is vállalnom a felelősséget, ha a válogatottban játszhatok. Nem elég egy jól sikerült utolsó passz, a védekezésből is ki kell vennem a részemet, mert a poszt, ahol játszom, sokkal komplettebb játékfelfogást követel meg tőlem.”

“Elsősorban védekezésben sikerült előre lépnem, ami nem csoda, hiszen a klubcsapatomnál és a válogatottban is egy hátulról építkező, a stabilitást szem előtt tartó csapatban kell helytállnom. Amellett, hogy szükség esetén a védekezésből is kiveszem a részem, szeretnék a támadásoknak is hasznosabb tagja lenni. Kicsit úgy érzem, hiányzik a gól a játékomból, ezen mindenképpen szeretnék változtatni” - jegyezte meg Kovács.

 
“Örülök, hogy dicsérnek a jól sikerült meccsek után, de tisztában vagyok vele, hogy a futballban a múlt nem számít, csak a jelen létezik. Ha jön egy rosszul sikerült meccs, egy pillanat alatt kikerülhetek a kezdőből, és ez így is van rendjén. A csapat számít, semmi más.”

Kiadó a vezérszerep

Felvetettük a középpályásnak, hogy a Vidiből (Danko Lazovic) és a válogatottból is hiányzik néhány olyan kulcsember (Gera Zoltán, Dzsudzsák Balázs), akik a csapat vezérei voltak, és jelenleg betöltetlen a szerepük mindkét csapatban.

“Először legyek stabil kezdő, aztán beszélhetünk a továbbiakról” - mondta mosolyogva Kovács. “Megjegyzem, semmiképpen nem hasonlítanám magam Gera Zolihoz, aki nemcsak az utóbbi évtized legjobb magyar futballistája volt, de az a pozitív töltet, amit a csapatnak adott a jelenlétével és a játékával, szinte pótolhatatlan” - mondta a visszavonult klasszisról Kovács.

 
“Egyébként az említett játékosok egyike sem az én posztomon játszik, és a Vidi és a válogatott is sokat változott formációban, felállásban és harcmodorban, így például Marco Rossinál nem egy játékos tölti be az irányító szerepkört. Most Kleinheisler Lacival ketten osztjuk el a feladatokat, de mindketten inkább box-to-box középpályások vagyunk, nem klasszikus 10-esek. Ez a poszt egyébként is kikopóban van a labdarúgásból, mára komplettebb követelményeknek kell megfelelnie egy középpályásnak” - magyarázta Kovács.

Nem idegenkedik az új felállásoktól

Marco Rossi korábban a MOL-csapatnak elmondta, a háromvédős rendszert tartja a legmegfelelőbb felállásnak a válogatottnál, de nem volt ideje gyakorolni a csapatával, ezért az első két meccsen nem alkalmazta. Hogy Görögország és Észtország ellen látjuk-e ezt a formációt, azt Kovács nyilván sem árulhatta el, de annyit elmondott, hogy nincs kifogása a rendszer ellen.

“Kimondottan kedvelem ezt a felállást, mert a középpálya kontrollálása így könnyebbé válik, és a nagy dolgok mindig a középpályán dőlnek el. Ha ellenőrzés alatt tartod a középpályát, könnyebb átmenni támadásba, a védekezés pedig azért válik magabiztosabbá, mert könnyen ötvédős alakzatot vehet fel a csapat.”

 
“Arról nem is beszélve, hogy a nemzetközi mezőnyben nem sok válogatott játszik ebben a felállásban, így arra is alkalmas lehet, hogy meglepjük vele az ellenfeleinket. A belső középpályások feladata egyébként nem sokban változik ebben a formációban, inkább a védőknek jelent nagy változást, de én azt mondom, a felállás kicsit mindig játék a számokkal. Nem ez számít, hanem a stratégia, és azon belül minden játékosnak a saját szerepe” - magyarázta Kovács.

A komoly célokat nem adják könnyen

A MOL Vidi középpályása tudja, hogy hosszú és nagyon nehéz út vezet a Nemzetek Ligájából az Európa-bajnokságra, de szerinte a nagy célokért mindig keményen kell dolgozni.

“Óriási kihívás ez a feladat, amiért nagyon keményen kell dolgoznunk, de ott lebeg a cél a szemünk előtt, és ez erőt ad a munkához még akkor is, amikor tényleg háromnaponta kell meccset játszani.”

Rossi: Ha valami rosszul sül el, az már az én hibám

"A játékosok most már jobban tudják és értik, mit várok tőlük. Szerencsére mindenben hallgatnak ránk" - fogalmazta meg az athéni utazás előtt, a Liszt Ferenc-repülőtéren tartott csütörtöki sajtótájékoztatón az olasz szakvezető, hogy második összetartása során miben lépett előre a nemzeti együttes. Kifejtette, Willi Orban csapatba építése zökkenőmentes, illetve túl sok változtatást nem tervez a szeptemberi győztes meccshez képest.

“Marco Rossival még a közös munka elején járunk. A kapitány most a bő keretét alakítja ki, az a célja, hogy ne csak a kezdőcsapatot találja meg, hanem azt a 20-22 fős keretet, amivel a lehető leghatékonyabbá tudja tenni a csapatunkat. Tudjuk, hogy rengeteg játékost figyel a kapitány, és mivel nagyon jó szellemű csapat vagyunk, mindenkit nyitottan fogadunk magunk között. Sokan nem tudják, milyen fontos a csapaton belüli hangulat, pedig nagy szerepe van abban, hogy a játékosok tudjanak egymásért is küzdeni. Nálunk ezzel nincs gond, az biztos.”

A magyar válogatott véglege maga mögött hagyhatja a finnek elleni kellemetlen emléket, ha eredményesen hozza le a két októberi NL-meccset, de ez nem lesz könnyű feladat, hiszen kétszer is idegenben lép pályára a csapat. Vajon Kovács István elégedett lenne mondjuk négy ponttal?

“A sportember hattal számol! Aztán persze alakulhat úgy, hogy a néggyel is elégedettek leszünk, de előre semmiképpen nem írom alá a döntetlent egyik meccsen sem” - mondta eltökélten a középpályás.

A magyar csapat október 12-én, pénteken 20.45-kor lép pályára Görögországban (“Idén egyszer már sikerült elcsendesítenünk ezt a stadiont, nagyon nagy kár, hogy végül az AEK játékosai örülhettek” - mondta a helyszínről Kovács), majd három nappal később, 15-én hétfőn Észtországban (20.45h) játszik.

MOL Sportágak
MOL Csapat