Kovács: Már senki nem mehet biztosra a magyarok ellen!

2019. június 11. kedd 11:07

Kovács István bízik benne, hogy most sikerül meglovagolni a hullámot, amikor egyszerre van egyben a csapat játéka és önbizalma. A MOL Fehérvár játékosával beszélgettünk a Wales elleni meccs előtt.

“Erre mondják, hogy édes teher” - mondta a MOL Csapatnak vidáman Kovács István, a MOL Fehérvár FC támadója, aki hatvannál is több tétmeccset játszott az elmúlt 11 hónapban. “Ha fáradt is az ember, öröm a válogatottnál lenni, jó belekóstolni az érzésbe, amikor a futballista a hazáját képviseli.”

# MOLCsapat

A magyar válogatott jó játékkal, meglehetősen simán nyert Azerbajdzsánban, és a csoportja élére ugrott a - részben hazai rendezésű - Európa-bajnokság selejtezőinek harmadik fordulójában. A mérkőzés egyetlen negatívuma, hogy Marco Rossi kapitányt a holland játékvezető elküldte a padtól, így Wales ellen, kedden biztosan nem lehet ott a kispadon. Eb-selejtező, E csoport, 3.

A MOL Fehérvár játékosa elmondta, a válogatott kiváló hangulatban van, de egyelőre nincs szó eufóriával. “Ha sikerülne legyőznünk Walest, akkor biztosan jönne az eufória is, egyelőre inkább azt mondanám, optimisták és magabiztosak vagyunk” - mondta a Wales elleni mérkőzésre készülő csapat középpályása.

Meglovagolni a sikert

A magyar válogatott első három meccséből kettőt megnyert az Európa-bajnoki selejtezőkben, a szlovákiai vereség után legyőzte a vb-döntős Horvátországot, és három és fél év után idegenben is tétmeccset tudott nyerni, méghozzá Azerbajdzsánban. A három meccsen szerzett hat ponttal Marco Rossi csapata a csoportja élén áll.

 
Fotó: MLSZ
 
“Ez eddig egy szép szereplés, de semmi több. Értéke akkor lesz igazán, ha nem állunk meg, hanem tovább gyűjtögetjük a pontokat. Kicsit fáradtak vagyunk már, hiszen minden játékos mögött kemény szezon áll, de ahogy mondani szokás, a győzelmek után könnyebb regenerálódni, és szerencsére mostanában kijut a sikerekből a válogatottnál” - mondta mosolyogva Kovács.

“De közben a fiúkkal arról is beszélgettünk, hogy bizony előfordult már a válogatottal, hogy túl korán kerültek euforikus hangulatba a játékosok, és ezért nem tudták meglovagolni a sikert, aztán jött a feketeleves. "Nem akarunk ebbe a hibába esni, nagyon sok van még hátra a sorozatból, és hisszük, hogy fent tudunk maradni a hullámon.”

Jól jött egy kis önbizalom

“Ebből a szempontból is nagyon fontos volt a bakui győzelmünk, hiszen az utóbbi években a kötelező győzelmek begyűjtése is gondot okozott néha. Márpedig ezekért ugyanúgy három pont jár, mint a bravúrgyőzelmekért, és az önbizalmunk szempontjából sem jött rosszul, hogy hosszú idő után újra tétmeccset nyertünk idegenben” - idézte fel a 3-1-es magyar sikerrel zárult selejtezőt Kovács.

Bakui győzelmével selejtezőcsoportja élén a válogatott!

Eb-selejtező, E csoport, 3. játéknap: Azerbajdzsán-Magyarország 1-3 (0-1) Baku, 8000 néző, v: Kevin Blom (holland) gólszerzők: Madatov (70.), illetve Orbán (18., 53.), Holman (71.) sárga lap: Hüszejnov (38.), Medvegyev (59.), illetve Szoboszlai (28.), Kleinheisler (67.), Németh (87.) Azerbajdzsán: Szalahat Agajev - Makszim Medvegyev, Badavi Hüszejnov, Rahil Mammadov, Anton Krivocjuk - Richard Almeida, Gara Garajev, Dmitrij Nazarov (Rüfat Dadasov, 86.)

Ha már szóba került az önbizalom, megidéztük Marco Rossi kapitányt a MOL Fehérvár játékosával. Az olasz szakember mondta azt a Nemzetek Ligája sorozat után, hogy azért kellettek nagyon a sikerek, mert a játékosok önbizalma a padlón volt.

“Abszolút egyetértek a kapitánnyal, és erre még csak rápakoltunk azzal, hogy legyőztük Horvátországot. Gondoljunk csak bele, hogy ha legyőzöd a vb-döntőst, akkor kitől kell tartanod? Azt gondolom, eljutottunk arra a szintre, hogy már senki nem mehet biztosra ellenünk ” - magyarázta Kovács.

Speciális felkészülés Wales ellen

A selejtezők új lebonyolítása miatt Kovács szerint kicsit megváltozott a felkészülési rendszer is, de mivel ez minden csapatra ugyanúgy vonatkozik, erre semmit nem foghat a csapat. “Az ember alapból mindig a következő meccsre készül, de nekünk ilyenkor már muszáj mindkét mérkőzést szem előtt tartanunk. Fél szemmel tehát már az azeriek elleni meccs előtt is a walesiek ellenit figyeltük.”

 
Fotó: MLSZ
 
“Tudjuk, hogy technikás és nagyon gyors játékosok alkotják a walesi keretet. Megvan a játékuk, jó futballt tudnak játszani, de megvannak azok a gyengeségeik, amiket megpróbálunk majd kihasználni. Arra biztosan nagyon kell figyelnünk, hogy ne adjunk nekik sok területet, és hogy úgy rájuk tudjuk erőltetni az akaratunkat, ahogy a horvátokra a meccs bizonyos periódusaiban” - magyarázta Kovács.

A MOL Fehérvár középpályása elmondta, adott esetben egy döntetlen sem lenne rossz eredmény Wales ellen, de előre biztosan nem írná alá. “Hazai pályán senki ellen nem írnám alá a döntetlent, hiszen itt mindig emberelőnyben játszunk. Most ráadásul annyira megvan a kémia a ”tizenkettedik játékos’” és a csapat között, hogy tényleg óriási energiákat kapunk a lelátóról. Szóval nem az ikszért megyünk, győzni szeretnénk, de persze ettől még alakulhat úgy a meccs, hogy a döntetlennek is tudunk örülni.”

“Az elemzésekből is látszik, hogy egyre jobbak vagyunk. Meccsről meccsre fejlődünk úgy egyénileg, mint csapatként, és nagy becsvággyal fogunk küzdeni, hogy boldoggá tegyük a közönségünket” - tette hozzá Kovács.

 
A fehérvári támadó nem tudja, pályára lép-e Wales ellen, de elmondta, Rossi azzal is tűzben tartja minden játékosát, hogy nem közli a kezdőcsapatot idejekorán. “Sokkal magasztosabb célok vannak most, mint hogy azzal foglalkozzunk, egy-egy játékos éppen lehetőséget kap-e, vagy sem. Le kell győznünk Walest, és nem a kezdőcsapatnak, hanem a teljes keretnek, ahol mindenkinek megvan a maga feladata” - mondta eltökélten Kovács.
MOL Sportágak
MOL Csapat