Kovácsik: Az élet hosszú távon mindig ikszre játszik

2019. október 29. kedd 12:11

"A szerencse forgandó" - mondta a MOL Fehérvár kapusa a Fradi ellen elveszített rangadó után, de roppant önkritikusan nyilatkozott a fehérváriak teljesítményéről is.

“Nem ezt akartuk, nem is erre számítottunk, de nincs idő szomorkodni” - mondta a MOL Csapatnak Kovácsik Ádám, a MOL Fehérvár kapusa a Ferencváros ellen hazai pályán elveszített rangadóról.

A kapus csalódottsága teljesen érthető, hiszen - bár októberben még korai bajnoki esélyekről nyilatkozni - látszik, hogy ez a két csapat fog megküzdeni a bajnoki címért, ezért kiemelten fontos volt a vasárnapi rangadó. A szerencsével az utóbbi időben igencsak jó barátságot ápoló Ferencváros azonban győzni tudott a MOL Aréna Sóstóban, és pontszámban behozta a Vidit, vesztett pontok tekintetében pedig a tabella élére is állt.

Egy igazán önkritikus kapus

“Nem tagadhatjuk, hogy nem úgy kezdtük a mérkőzést, ahogy szerettük volna, és ahogy elvártuk magunktól. Sajnos csak a meccs utolsó harmadára ébredtünk fel, de akkor már 0-2 volt, és ilyenkor az ember már hajlamos kapkodni, óriási a nyomás a játékosokon, akik ráadásul ekkorra már lefutottak vagy tíz kilométert is. De ha úgy játszottunk volna az egész mérkőzésen, ahogy a hajrában, aligha szenvedünk vereséget” - magyarázta a kapus.

“Sajnos nem először esett meg idén, hogy rosszul kezdtünk egy mérkőzést, ugyanakkor ez volt az első olyan meccsünk, ahol tényleg többet érdemeltünk volna. Sem a Puskás Akadémia, sem a Paks, sem a Honvéd ellen nem érdemeltünk egyértelműen győzelmet, azokat a meccseket mégis meg tudtuk nyerni, most viszont nem nekünk kedvezett a szerencse” - tette hozzá roppant önkritikusan Kovácsik.

 
“Igaz, hogy [Dibusz] Dénes elképesztően jól védett, de nem egyszerűsíthető le a vereségünk arra, hogy az ellenfél kapusa brillírozott. Ez önbecsapás lenne. Én azt vallom, csak magunkkal szabad foglalkoznunk, mert az ellenfélre semmiféle hatásunk nincs. Nem visz előre, ha azt mondogatjuk, hogy nem bírtunk az ellenfél kapusával, inkább azt kell kitalálunk, miért nem bírtunk vele, és hogy miért játszottunk önmagunkhoz képest gyengén a meccs első 60 percében.”

Na, akkor miért?

“Kicsit talán kiismertek minket az ellenfelek. Idén jellemzően sok területet kapunk az ellenfelektől, mert rájöttek, hogy ha kinyílnak, akkor könnyen megkontrázzuk őket. Most más játékot vagyunk kénytelenek játszani, és ezt még nekünk is szoknunk kell. Többet van nálunk a labda, sokszor szorítjuk be az ellenfelet, de a kapu előtt még nem jönnek olyan könnyen a kreatív megoldások” - magyarázta a kapus.

 
“De azért szerintem nem kell vészharangokat kongatni. Mióta Fehérváron védek, még egyszer sem volt ennyi pontunk tíz forduló után, bőven versenyben vagyunk a céljainkért, és nagy potenciál van a csapatunkban." Változik a játékunk, ehhez még hozzá kell szoknunk, de biztos vagyok benne, hogy a Fradi elleni vereség nem lesz döntő a bajnoki versenyfutásban. Sok van még hátra nagyon.”

“Mostanában nagyon jól állnak a csillagok a Fradi számára, de az a tapasztalatom, hogy az élet hosszú távon mindig X-re játszik” - mondta nevetve Kovácsik. “Ez alatt azt értem, hogy egy bajnokság során kiegyenlítődnek a dolgok: ami most befele pattan, az nemsokára már kifele jön, és ahogy most az ő kapusuk mutat be óriási bravúrokat, úgy eljön az ideje, hogy az ellenfelé fog.”

Most kellene előnyt kiépíteni

Tavaly a MOL Fehérvár volt érdekelt az Európa Liga csoportkörében, ahol egészen az utolsó fordulóig óriási harcot vívott a továbbjutásért. A nemzetközi kötelezettség nélkül hasító Fradi jól használta ki a fehérváriak háromfrontos harcát, és - bár a Vidi elkapta riválisát az utolsó őszi fordulóban - a zöld-fehérek jelentős, ötpontos előnyt harcoltak ki a tavaszi szezonra. Ez lenne most a MOL Fehérvár célja is.

 
“Igen, nem titok, hogy mi is szeretnénk kihasználni a Fradi EL-terhelését, de ezt azért kár túlmagyarázni. Mi is legyőztük őket úgy, hogy pár nappal korábban még a Chelsea-vel találkoztunk, szóval nem az őszi szezon döntött."Az öt pont behozható lett volna, csakhogy tavasszal az első két meccsünket elveszítettük, és ez sokkal fontosabb hátrány volt a bajnoki versenyfutásban, mint az ősszel összeszedett ötpontos hátrányunk - mondta Kovácsik.

“Nekünk csak magunkra szabad figyelnünk, nagy hiba lenne, ha a Fradi esetleges hibáira várnánk. Mennünk kell tovább előre, bíznunk kell magunkban, mert jó csapatunk van, és képesek vagyunk megnyerni a bajnokságot. Csak erre kell koncentrálni, minden más csak hátráltat minket” - szögezte le a kapus.

MOL Sportágak
MOL Csapat