Közepes játékkal lett meg a Leekens-éra első döntetlenje

2018. június 06. szerda 21:46

A magyar labdarúgó-válogatott, bár a mutatott játéka nem volt a legjobb, Georges Leekens irányításával először nem kapott ki, Bresztben döntetlent játszottunk.

Barátságos mérkőzés:
Fehéroroszország-Magyarország 1-1 (1-1)
Breszt, 9000 néző, v.: Lapocskin (orosz)
gólszerzők: Szaroka (26.), illetve Varga R. (29.)
sárga lap: Pátkai (88.), Varga J. (88.) 

Fehéroroszország: Andrej Gorbunov - Igor Sitov, Alekszandr Volodko, Ivan Majevszki, Mihail Szivakov - Sztanyiszlav Dragun, Gyenyisz Poljakov, Sziarhej Kiszlja (Alekszandr Karnickij, 62.)- Igor Sztaszevics (Makszim Skavis, 81.), Anton Szaroka (Gyenyisz Laptev, 71.) - Pavel Szavickij (Jurij Kovaljov, 71.)

Magyarország: Gulácsi Péter - Lovrencsics Gergő, Vinícius Paulo, Kádár Tamás, Szabó János - Elek Ákos (Pátkai Máté, 70.), Nagy Ádám (Vadócz Krisztián, a szünetben) - Varga Roland, Kleinheisler László (Varga József, 78.), Dzsudzsák Balázs (Sallai Roland, 65.) - Szalai Ádám (Böde Dániel, 65.)

A fehéroroszok egy szöglet után megérdemelten szereztek vezetést, tulajdonképpen szerencséje volt a magyar csapatnak, hogy nem kapott gólt korábban, három perccel később azonban Varga Roland révén a magyarok is pontrúgást követően voltak eredményesek. Ez jót tett a mieinknek, a félidő hajrájában némi fölénybe kerültünk, de gólt nem szereztünk.

A szünet után a belga szakember pályára küldte Vadócz Krisztiánt, aki 2430 nap elteltével játszott újra válogatott mezben. Helyzeteket viszont újra a hazai csapat alakított ki, többször is nagyot védett Gulácsi Péter. Az RB Leipzig kapusa bravúrokkal tartotta meccsben a magyarokat, akik támadásban továbbra sem javultak fel, így nem volt esélyük a győzelemre.

Leekens a tartásnak örül

"Nem örültem, hogy pontrúgásból kaptunk gólt, ezen még dolgoznunk kell. Viszont pozitív, hogy visszajöttünk a meccsbe, a játékosok nem szegték le a fejüket a bekapott gól után" - értékelt Georges Leekens az M4 Sportnak. A belga szakvezető kiemelte a kapusteljesítményt is. "Gulácsi bebizonyította, amit jó pár hónapja mondok, hogy nagyon jó kapus, példaszerű, amit ma is tett."

Leekens megemlítette még, hogy jó hangulat volt a csapaton belül, ám a második félidőben túlzottan visszahúzódott az együttes. "Cseréket is végrehajtottunk, hogy többen rápihenhessenek az ausztrálok elleni meccsre. Lépésről lépésre haladunk, fel kell építeni a csapatot - folytatta. Úgy vélekedett, hogy a középhátvédek jól működtek, nem adtak könnyű labdákat az ellenfélnek, szélen azonban voltak kisebb problémák. Örömét fejezte ki ugyanakkor, hogy a válogatottba visszatért futballisták jól kapcsolódtak be a játékba.

Begyakorolt figurából szereztük a gólt

"Örülök, hiszen rég szerzetem gólt, a válogatottban pedig mindig jó érzés betalálni. Az egyenlítésnél begyakorolt figura után sikerült gólt fejelnem" - mondta Varga Roland. Hozzátette, elemezni fogják a mérkőzést, hogy ki tudják javítani a hibákat. Kitért rá: a tétmeccseken fog igazán kiderülni, hol tart a válogatott.

"Összességében túl passzívan játszottunk, nem mentünk bele a párharcokba, ezért a fehéroroszoknak több lehetőségük volt, mint azt előre gondoltuk" - fogalmazott a találkozó legjobb magyar játékosa, Gulácsi Péter, aki hangsúlyozta, az ellenfél szélekről, a védelem mögé kerülésekkel veszélyeztetett, és ezekre nem jól reagáltak. Nemzetközi szinten a párharcokba bele kell menni és meg kell nyerni azokat. Kevés nemzetközi tapasztalata van a keretnek, de ezek döntő dolgok a mai fociban: az dönti el a meccseket, hogy ki nyer több párharcot, és ki kerül fölénybe a középpályán. Még az út elején járunk" - tette hozzá.

A magyarok - akik a belga szakember vezetésével korábban hazai pályán vereséget szenvedtek a kazahoktól és a skótoktól is - szombaton az oroszországi világbajnokságra készülő ausztrál csapattal találkoznak a Groupama Arénában.

 

MOL Sportágak
MOL Csapat