Marco Rossi: A kapusokon kívül 2-3 kérdőjelünk maradt

2024. március 27. szerda 13:21

A két győztes barátságos meccs után a kapitánnyal névre szóló és burkolt kritikáról, a baloldali védő dilemmájáról és az Eb-keret még mindig nyitott kapujáról beszélgettünk.

Két meccs, két győzelem kapott gól nélkül: ennél jobban nehéz elkezdeni egy naptári évet, ráadásul a magyar labdarúgó-válogatott tovább nyújtotta parádés veretlenségi sorozatát, és már csak a legendás Aranycsapat áll előtte a vonatkozó rangsorban. Marco Rossi kapitány azonban nem volt maximálisan elégedett a törökök és a koszovóiak elleni meccsekkel, és nem pusztán azért, mert a természetéből fakadóan soha nem elégedett száz százalékosan.

 
Nem elégedetlen, nem teljesen elégedett (Fotó: MLSZ)

“Tudtuk, hogy lesznek a meccseknek olyan periódusai, amikor nem a mi szájunk íze szerint folyik a játék, sőt arra is számítottunk, hogy néha nem mi tűnünk majd a jobb csapatnak. Akit ez meglepett, az nézze meg, az ellenfél játékosai milyen klubokban játszanak, és hasonlítsa össze a magyar játékosok klubjaival."

De legyőztük mindkét ellenfelünket, és fontos kérdésekre is válaszokat kaptunk, így nem lehetünk elégedetlenek” - mondta vidáman Marco Rossi.

Két-három poszt, no meg a kapusok

A kapitány elmondta, mindkét barátságos mérkőzésen elsősorban az első félidőben voltak gondjaink, de a másodikban a törökök és a koszovóiak ellen is sokkal jobbak voltunk, és egyáltalán nem mondható, hogy érdemtelen lett volna a győzelmünk.

“Reálisan kell látni a helyünket, nem lehet azt várni ettől a magyar csapattól, hogy minden ellenfelét parádézva gyűri maga alá. Tisztában vagyunk vele, hogy megvannak az erősségeink, megvan a csapatunkban a minőség ahhoz, hogy a legjobbakkal is versenyre keljünk, de vannak hiányosságaink is, amiket egy jó ellenfél képes kiaknázni. Ezeket fejben tartva kell minden meccset értékelnünk.”

 
Egy az erősségeink közül: Szoboszlai Dominik (Fotó: MLSZ)

“Ezen kívül természetesen egy barátságos meccsen az eredményen kívül is vannak fontos tanulságok, és mivel már az Európa-bajnokságot tartjuk szem előtt, az sem mellékes, hogy közelebb kerültünk a végleges keretünk kialakításához is."Nem döntöttünk még el minden kérdést, de a kapusokon kívül már csak 2-3 poszton vannak bennünk kérdőjelek.”

“Az a célunk, hogy az Eb-re egy olyan csapattal érkezünk, amelyben minden posztra két játékosunk van, így egy esetleges sérülés vagy formaingadozás sem okozna súlyos gondokat. Ahogy korábban is mondtam, én lennék a legboldogabb kapitány, ha minden poszton olyan minőségű versenyfutás lenne a csapatba kerülésért, mint a kapusoknál, de sajnos nem ez a helyzet.”

 
Két jó csapatot győzött le Marco Rossi csapata (Fotó: MLSZ)

“Nincs hiány ajánlatokban, a sajtóban és személyesen is folyamatosan kapom az ajánlatokat, hogy kiket válogassak be” - mondta nevetve Rossi. “De sokszor elmondtam, hogy egyrészt vannak a nemzetközi futballnak olyan fizikai követelményei, amiket nem hagyhatunk figyelmen kívül, másrészt nem válogathatunk be senkit azért, mert játszik egy-két jó meccset a magyar bajnokságban."Sőt, akkor sem, ha külföldön! Nekünk az kell, hogy huzamosabb ideig teljesítsen magas szinten, és ha így lesz, az a játékos biztosan számíthat a meghívónkra” - szögezte le a kapitány.

A Dárdai-Szalai kérdőjelről

Amikor Marco Rossi elpostázta Dárdai Mártonnak az első válogatott meghívóját, sokan biztosak voltak benne, hogy a ballábas középhátvéd Szalai Attila posztriválisa lehet. Sanchónak ugyanis nincs jó időszaka, a Fenerbahcétól való távozása óta keveset játszik és több nagy hibája is akadt a Bundesligában, ám némi meglepetésre az ifjú Dárdai a védelem közepén mutatkozott be a válogatottban, nem a bal oldalán.

 
Szalai Attila nehezen melegedett be a barátságos meccseken is (Fotó: MLSZ)

“Megszoktam már, hogy kritizálják a játékosaimat, hol Szalai Ádám, hol Nego Loic, máskor Nagy Ádám kerül a szurkolók célkeresztjébe, de szeretném azt hinni, hogy már van annyi hitelem a magyaroknál, hogy elhiszik nekem, nem véletlenül azok játszanak, akik. Igen, Sanchónak voltak hibái ezen a két meccsen is, de ahogy haladt előre a meccs, egyre magabiztosabb lett, és a törökök ellen például a statisztikák alapján ő volt a legjobb védőnk.”

“Annak, hogy Márton a védelem közepén mutatkozott be, az a legfontosabb oka, hogy nem számíthattunk [Orbán] Willire. Mivel ballábas játékosról beszélünk, természetesen ott van a fejünkben a gondolat, hogy Sancho cseréje is lehet, vagy akár Sancho lehet az ő cseréje. Ahhoz, hogy erre pontos választ adjak, még nagyon sok idő van hátra az Európa-bajnokságig, mindenesetre az a célunk, hogy több poszton is bevethető játékosokkal erősítsük a keretünket.”

 
Meglátjuk, ki lesz kinek a cseréje (Fotó: MLSZ)

“Nem tehetjük meg, hogy csak egy kezdőcsapatban gondolkodunk, hiszen mindig előfordulhatnak sérülések, formaingadozások, de az is lehet, hogy a meccs alakul úgy, hogy cserékkel kell belenyúlnunk. Ilyen volt a Törökország és a Koszovó elleni két felkészülési mérkőzés is, ahol az első félidőben akadtak gondjaink, de a másodikra nagyon sokat javultunk” - mondta a kapitány, akivel egy fontos cserére külön is kitértünk.

Egy szokatlan kritika

Marco Rossinak fontos alapvetései vannak. Ilyen, hogy soha nem foglalkozik a játékvezetőkkel, illetve nem beszél azokról, akikre nem számíthat sérülés miatt, csak a saját aktuális csapatára koncentrál. És fontosnak tűnő szabály, hogy kiemelni sem szeret név szerint játékosokat, legyen szó akár pozitív, akár negatív kontextusról, most mégis kivételt tett, amikor a meccs után elmondta, többet vár Gazdag Dánieltől.

“Magamtól nem tettem volna meg, de kaptam Gazdival kapcsolatban egy kérdést egy újságírótól a sajtótájékoztatón, amit kikerülhettem volna, de úgy gondolom, akkor vagyok fair, ha őszintén válaszolok, és nincs is nagyon mit titkolni, hiszen ha a csapatom gyengén játszik és már a szünetben lecserélek egy játékost, azzal én is megfogalmazom a kritikámat.”

 
A kapitány mindig mindenkivel őszinte (Fotó: MLSZ)

“Nem titok: többet várok Gazditól! Kiváló futballista, aki nemcsak játéktudása, hanem a személyisége alapján is nagyon jól illik a csapatba, de ahogy Litvániában, úgy most sem teljesített úgy, ahogy elvárom azon a poszton. Persze az is igaz, hogy a klubjában más rendszerben játszanak és így az ő szerepe is más, mint amit én kérek tőle."Szó sincs róla, hogy leírtam volna, bízom benne és számítok rá, tudom, hogy sokat tud nekünk segíteni akár kezdőként, akár csereként” - szögezte le a kapitány.

“A következő barátságos meccseinket már közvetlenül az Európa-bajnokság előtt fogjuk játszani, így a fennmaradó kérdéseimre már úgy kell választ találnom, hogy figyelem a játékosokat. Sokat fogunk utazni a stábommal, mindenkin rajta lesz a szemünk, mert bár nincs már sok nyitott kérdés, a kapu még senki előtt nem záródott be” - zárta a gondolatait Rossi. 

MOL Sportágak
MOL Csapat