Marco Rossi a Slovan ellen írna történelmet a DAC-nál

2018. május 11. péntek 11:10

Egyetlen lépésnyire van az európai kupaszereplés kiharcolásától a DAC, amely pont a Slovan ellen biztosíthatja be dobogós eredményét a szlovák ligában.

Két fordulóval a Fortuna Liga zárása előtt a Dunaszerdahelyi FC DAC minden előzetes várakozást felülmúlva a szlovák bajnokság második helyén áll, és ha az utolsó előtti játéknapon legyőzi a Slovan Bratislavát, biztosan indulhat az Európa Ligában. Sőt, igazság szerint akár egy döntetlen is elég lehet.

A DAC-nál a szezon elején az első hatba jutást tűzték ki célul, de menet közben jött meg az étvágy, és látva, hogy a csapat fokról-fokra lépeget előre, egyre többen kezdtek bízni abban, hogy idén történelmet írhat a csapat.

 
Fotó: fcdac.sk
 
“Még nem vagyunk ott, egyelőre nincs mit ünnepelni” - mondta a DAC edzője, Marco Rossi. “Csak reménykedünk, hogy sikerül elérni a történelmi célt, de ehhez minden erőnket össze kell szedni a Slovan elleni rangadóra. Addig, amíg nincs még legalább két pontunk, korai ünneplésről beszélni.”

Viharvert csapattal fogadják a pozsonyiakat

A dunaszerdahelyiek nem a legjobb előjelekkel várják a szombati rangadót, és nem csak arról van szó, hogy zsinórban kétszer kikaptak, és még gólt sem tudtak szerezni. Hanem arról, hogy a már eddig is komoly hiányzókhoz újabbak csatlakoztak, így elképesztően szűk keretből válogathat a Slovan ellen Marco Rossi.

 
Kalmár piros lapja a Trnava ellen (Fotó: fcdac.sk)
 
“A mai edzésen újabb sérülés történt, elég pechesek vagyunk” - mondta pénteken Rossi. “Három kulcsemberünkre amúgy sem számíthattam sérülés miatt, ráadásul a Trnava elleni meccsen kiállították Kalmárt és Hukot is, így rájuk biztosan nem számíthatok.”

“Ha jól számolom, 12-13 mezőnyjátékosom maradt, mondanom sem kell, borzasztó nehéz dolgunk lesz az egyik legjobb kerettel rendelkező Slovan ellen. Megvan a haditervünk, tudjuk, mit akarunk csinálni a rangadón, de nem a legjobb helyzetből indulunk."

“Azt gondolom, egyéni képességeket tekintve a Slované a legjobb keret Szlovákiában. Nekik is vannak sérültjeik, de óriási a keretük, és többé-kevésbé hasonló játékerőt képviselő futballisták közül válogathatnak. Ez óriási különbség közöttünk” - mondta Rossi, majd hozzátette, a Slovan eltiltottak nélkül érkezik Dunaszerdahelyre, miközben az ő csapatából két fontos játékost is kiállítottak az előző fordulóban.

Ha már a játékvezetők szóba kerültek

Rossi nem gondolja, hogy tudatosság lenne a dolog mögött, de annyit megjegyzett, hogy nem a DAC a szlovák bírók kedvenc csapata. “Lejátszottunk 30 meccset, de egyetlen egyszer fordult csak elő, hogy minket támogatott egy játékvezetői ítélet. Nem azt mondom, hogy ellenünk fújnak, de hogy nem is segítenek minket, az egészen biztos.”

 
Fotó: fcdac.sk
 
“Azt mondanám, 6-7 pontunk biztosan elment a játékvezetői ítéleteken, ezt tényszerűen le lehet szögezni. Ott volt a presovi mérkőzés, ahol három teljesen egyértelmű tizenegyest nem kaptunk meg, és egy szabályos gólunkat is érvénytelenítette a játékvezető. Olyan meccset pedig nem tudok mondani, amikor a javunkra történtek hasonló tévedések.”

Történelem a szemünk előtt

Az elképesztő tavaszi rohanást produkáló DAC egészen a legutóbbi fordulóig még a bajnoki címért is versenyben volt. A Trnava otthonában elszenvedett 2-0-s vereség a hazaiak végső győzelmét jelentette, de a dunaszerdahelyiek így is nagyon közel vannak ahhoz, hogy történelmet írjanak. “A szezon során megszerzett pontok, illetve a helyezésünk tekintetében is rekordszezont futunk, és nagyon kevés választ el minket attól, hogy bebiztosítsuk az európai kupaszereplésünket is.“

“Négy ponttal vezetünk a Zilina, és eggyel a Slovan előtt. Álomszerű, hogy így állunk két fordulóval a zárás előtt, és a következő fordulóban az első négy helyezett egymással találkozik, úgyhogy akár már a Slovan ellen bebiztosíthatjuk a második helyünket. Számunkra egyébként is az év meccse a pozsonyiak elleni összecsapás, és bár nekik a Trnava elleni meccs számít derbinek, most biztosan ők is nagyon készülnek. Motiváltak vagyunk, mindenki nagy elszántsággal készül a meccsre, és tapasztalataim szerint az akarat gyakran dönt a győzelem és a vereség között.”

 
Fotó: fcdac.sk
 
Arra a kérdésre, hogy mekkora csalódás lenne, ha mindazok ellenére, amit eddig elért a csapat, mégsem jönne össze az európai kupaszereplés, az olasz szakember harsány nevetés kíséretében azt mondta,

akkor az elnöktől kezdve a gyúrón át az edzőkig mindannyian megindulunk a Duna felé!”

“Az az igazság, hogy rengeteg munkánk van abban, hogy most így állunk a bajnokságban, és borzasztó csalódott lennék, ha nem érnénk el a szezon közben megfogalmazott célokat. De a gondok ellenére senki nem gondol a kudarcra. Itt van a cél az orrunk előtt, most már nem torpanhatunk meg!”

MOL Sportágak
MOL Csapat