Marco Rossi elárulta, melyik volt az év pillanata

2021. december 31. péntek 11:39

A válogatott kapitányávál átbeszéltük az egész 2021-es évet, a hullámhegyeket- és völgyeket, a legnagyobb kudarcot, és persze a legszebb pillanatokat is.

Egy igazi hullámvasút volt a 2021-es év a magyar labdarúgó-válogatott számára. A tavaszi vb-selejtezőkön jól, a nyári Európa-bajnokságon - a kiesés ellenére - kiválóan szerepelt a csapat, ősszel azonban komoly kudarcok következtek, Albánia oda-vissza elverte Marco Rossi csapatát, és a kapitánynak a közhangulat megváltozásával is meg kellett küzdenie.

Az év vége aztán ismét jól sikerült, idegenben győztük le Lengyelországot, Angliában pedig a legendás 6-3 óra először szereztünk pontot. Igaz, ezek a jó eredmények már későn jöttek, ekkor már tudtuk, hogy a magyar csapat nélkül rendezik meg a következő világbajnokságot.

“Őszintén elhittem, hogy sikerülhet” - mondta a MOL Csapatnak Marco Rossi. “Tisztában voltam én is a realitásokkal, miszerint ha nem történik semmi váratlan, az angolok megnyerik a csoportot, a lengyelek pedig a második helyen végeznek. De látva az Európa-bajnokságot, és azt, ahogy a csapatom felnőtt a legjobbak szintjére, én is elhittem, hogy van keresnivalónk. Álmomban nem gondoltam volna, hogy Albánia ellen egy pontot sem szerzünk.”

Az egész évet lehúzta Albánia

A beszélgetésünk alatt a kapitány többször is visszakanyarodott a két albánok elleni mérkőzésre - itthon és idegenben is simán kaptunk ki -, mert Rossi is úgy gondolja, hogy emiatt a két mérkőzés miatt nem tud maximális pontszámot adni a magyar válogatott 2021-es évére.

 
Fotó: MLSZ
 

 “Több összetevője is volt a két vereségnek, kiestek fontos játékosok, akik rendelkezésre álltak, azok sem mind voltak jó fizikai állapotban, de a legnagyobb bajunk az volt, hogy fejben nem úgy készültünk, ahogy kellett volna. Éreztük a stábbal a bajt, próbáltunk tenni ellene, de nem jártunk sikerrel. És a szeptemberi vereség fel is borította a csapatot” - magyarázta Rossi, aki korábban már kifejtette nálunk ezt a kérdést bővebben is.

“Mégis azt mondom, a győzelmek és a vereségek is ugyanúgy formálják a csapatunkat, és talán a játékosok közül sokan a szeptemberi selejtezők után döbbentek rá, hogy mi csak és kizárólag akkor tudunk sikeresek lenni, ha mindent csapatként teszünk, és egy perc megingás nélkül tartjuk magunkat a taktikai tervhez.”

Reménykedésből elvárás

A fent is idézett Rossi-interjúban nemcsak a csapat, hanem a szurkolótábor hangulatváltozásairól is szó esett, akkor a kapitány hite is megingott, hiszen alig három hónap alatt sokat vesztett a csapata a felhalmozott bizalmi kreditből.

 
Fotó: MLSZ
 

“Tulajdonképpen ránk nézve dicséret, hogy a reménykedésből elvárás lett, csakhogy ilyenkor már hiába mondod az embereknek, hogy Albánia tizenkét topligás játékossal készül ellenünk, miközben mi arra a kevés futballistánkra sem számíthatunk éppen, akik szintén topligákban játszanak. De nem hibáztatom a szurkolókat a csalódottság miatt, mert bevallom, én is elhittem, hogy versenyben lehetünk a továbbjutásért.”

“Nagyon jó munkát végeztünk az Európa-bajnokságon, és én hittem benne, hogy van még út felfelé a csapat számára. Erre őszre nemhogy előre nem léptünk, de visszaestünk egy olyan szintre, amiről már azt hittem, magunk mögött hagytuk: amikor egyénieskedni kezdünk, nem csapatban és nem taktikában gondolkodunk, hanem mindenki megy a feje után. Márpedig így a magyar válogatott nem tud sikeres lenni még az albánoknál jóval gyengébbek ellen sem.”

“A szeptemberi, Anglia elleni meccsen az Eb-döntős az 55. percben egyetlen kapura lövésnél tartott. A meccs vége mégis súlyos vereség lett, pont a fent említettek miatt, aztán jött az albániai vereség, és teljesen magunk alá kerültünk. A baj pedig csőstül jár, és ez a mi esetünkben is így volt.”

A pótolhatatlan csapatkapitány

A magyar válogatott nemcsak korábbi önmagához képest teljesít túl Marco Rossi irányítása alatt, de a kapitány még a rendkívül szűk keretből is megoldja a hiányzók pótlását. Az Eb-n Szoboszlai és Kalmár kiesésével támadó középpályásból volt hiány, aztán a védelemből és a kapuból is kidőltek kulcsemberek, a csapat mégis megoldotta a feladatát. Úgy tűnik, csak egy pótolhatatlan játékosunk van: Szalai Ádám.

 
A kupac alján a pótolhatatlan Szalai (Fotó: MLSZ)
 

“Azért tudjuk jól pótolni a hiányzókat, mert összetartó, erős közösség jött létre az öltözőben, ahol mindenki csapatban gondolkodik. Ugyanakkor azt teljesen felesleges tagadni, hogy Szalai Ádám pótolhatatlan, mert középcsatár nélkül meg vagyunk lőve. Ez igaz a nemzetközi klubfociban mindenkire, de a válogatottakban különösen felértékelődik a center szerepe.”

“Amellett, hogy Ádám egy nagyszerű sportember, aki az öltözőben is vezér, sajnos nincs hozzá hasonló karakterisztikájú középcsatár Magyarországon. "A csapatjátékból, a védekezésből is kiveszi a részét, és számára valóban rendkívül fontos a válogatott. Nincs olyan játékhelyzet, vagy meccskép, amiben nem ő a legmegfelelőbb ember a magyar válogatott számára, és a játék minden elemében gondot okoz, ha nincs a pályán.”

 
Fotó: MLSZ
 

“Láthatták a szurkolók is, hogy mit jelent a csapatnak, és azt gondolom, a következő időszak legfontosabb kérdése az lesz, hogy találunk-e hasonló kvalitású játékost a pótlására” - magyarázta Rossi a napokban újra megműtött, 34 éves csapatkapitányról.

“Sok játékost figyelünk, keressük az alternatívákat, de sajnos Novothny Soma nagyon keveset játszik, Ádám Martin pedig rendelkezik ugyan nemzetközi szintű készségekkel, például egészen kiváló a bal lába, és nagyon jól támadja a kaput, de számomra egy középcsatár feladata nem ér véget a támadásokkal. Többször is üzentem neki, tudja a játékos is, mit kell tennie, hogy megkapja a válogatott meghívóját.”

Újabb nagy feladatok jönnek

A magyar válogatott talán még az Európa-bajnokságnál is durvább csoportba került a Nemzetek Ligája A csoportjában, ahol az Eb-győztes olaszokkal, az angolokkal és a németekkel került egy csoportba.

“Nem változott semmi, megyünk tovább azon az úton, amit kijelöltünk magunknak. Sok munka vár ránk, és izgatottan várjuk, mi lesz a játékosainkkal a klubszezonban, mert ennek nagyon fontos szerepe van a válogatott szempontjából is. A sok nyári dicséret, illetve az őszi kritikák sem szabad, hogy kizökkentsenek minket, mert tudjuk, hogy az az egy út van, amin elindultunk.”

“Nagy dolgokat értünk el a csapattal az elmúlt két évben, büszkék lehetünk magunkra, de ebből csak akkor tudunk tőkét kovácsolni, ha nem hisszük el, hogy az út végére értünk."Bízom benne, hogy hasonlóan szép sikereket ünnepelhetünk majd a szurkolókkal jövőre is, mint idén, hiszen bár voltak kellemetlen pillanataink, azért a 6-3 óta először hoztunk el pontot Angliából, és idegenben győztük le Lengyelországot. Utóbbi szerintem a legjobb meccsünk volt 2021-ben” - tette hozzá mosolyogva Rossi.

Ha már a legjobb meccs…

Rákérdeztünk a kapitánynál, melyik volt számára a 2021-es év legszebb pillanata. Rossi hosszan gondolkodott, de végül egy egészen meglepő pillanatot ragadott ki az idei évből.

“Miután lefújták a Németország elleni, müncheni mérkőzést, egyáltalán nem voltam boldog. Nem az járt a fejemben, hogy milyen közel voltunk a bravúrhoz, sőt csak még idegesebbé tett, hogy karnyújtásnyira volt tőlünk a továbbjutás. Aztán másnap reggel felkeltem, és ahogy az üzeneteimet, a meccsről szóló cikkeket és reakciókat olvastam, nekem is leesett, hogy mit vittünk véghez.”

 
Ilyen kevésen múlt
 

“A sportban csak az eredmény minősít, és ez az edzőkre még inkább igaz. De akkor mégis úgy éreztem, hogy óriási dolgokat tettünk, olyanokat, amikre a legtöbben nem tartottak minket képesnek. Mindenkire rácáfoltunk, és azon a reggelen rájöttem, hogy teljesen megérdemelt lett volna a továbbjutásunk, ha sikerült volna kiharcolni. Ez volt az én pillanatom.”

MOL Sportágak
MOL Csapat