Marco Rossi: Ezennel megkezdjük az Eb-felkészülést

2024. március 22. péntek 09:48

A kapitány megszokta, hogy a sérülések mindig beleszólnak a csapatösszeállításba, most feltehetné a legjobb csapatát a törökök ellen, de inkább óvatos lesz.

“Ez már az Európa-bajnokság felvezetése” - mondta Marco Rossi a Törökország elleni barátságos mérkőzésről, majd gyorsan hozzátette, az eredmény minden meccsen rendkívül fontos, de a válogatott 12 meccse tartó veretlenségi sorozatának megőrzése önmagában nem szerepel a fontos célok között.

 
Legutóbb legyőztük a törököket hazai pályán (Fotó: MLSZ)

“Sokszor elmondtam, számunkra nincs tét nélküli mérkőzés, ráadásul újra telt ház előtt játszhatunk, és nem tehetjük meg a szurkolóinkkal, hogy nem teszünk meg mindent a győzelem érdekében. Nagyszerű csapat lesz az ellenfelünk, nem lesz könnyű legyőznünk Törökországot, de erre készülünk” - tette hozzá a kapitány.

Nem véletlenszerűen választottunk ellenfeleket

Rossi korábban is elmondta, a stábjával igyekeztek olyan ellenfeleket választani, amelyek ilyen-olyan okból kifolyólag jó felkészülési lehetőséget biztosítanak valamelyik Európa-bajnoki ellenfelünkre. Az ok lehet akár formáció, játékstílus vagy éppen egy-egy rendkívül fontos játékelem.

“A németek hasonlóan komoly nyomást helyeznek a középpályásokra, mint a törökök, és a gegenpressingre nem könnyű felkészülni, ezért kíváncsian várom, hogy álljuk majd a sarat."Persze a németeket nem könnyű kiismerni, mert az utóbbi időben többször is kísérleteztek háromvédős felállással. Meglátjuk, mit tudunk kihozni a helyzetből, mindenesetre Vincenzo Montella barátom csapata négy védővel játszik” - mondta Rossi.

 
A két 2020-as gólszerzőnk, Varga Kevin és Sigér most nincsenek a keretben (Fotó: MLSZ)

“Törökország nem véletlenül utazik komoly reményekkel az Európa-bajnokságra. Nagyszerű csapatuk van, elég csak megnézni, milyen klubokban szerepelnek a játékosaik, és aki nem topligában játszik, az a török sztárcsapatok valamelyikét erősíti. Egy európai elitválogatott lesz az ellenfelünk.”

“Koszovóval azért kötöttük le a barátságos meccset, mert a játékuk bizonyos elemei hasonlítanak a skótokéra. "Természetesen Skóciának egyénileg jobb képességű játékosai vannak, de a játékfelfogás, a stílus sok szempontból hasonló. De ahogy a németek, úgy a koszovóiak is sok újdonsággal kísérleteznek, utóbbiak meg is leptek azzal, hogy legutóbb háromvédős rendszerben léptek pályára.”

Megtalálni az ideális csapatot

A kapitány fejében már régen összeállt a legerősebb magyar válogatott, ám ez nem tizenegy játékost jelent, hiszen az ellenfelekhez bizonyos posztokon más-más játékos karaktere illik jobban. Az Európa-bajnokságra 23-as keretet nevezhet a kapitány, és bár nagyjából el tudjuk mondani, hogy néz ki a legerősebb magyar kezdőcsapat, a tornáig hátralévő meccseken bőven akad kérdőjel, amit ki kell egyenesíteni. Itt van mindjárt a kapuskérdés.

 
Dibusz remekel a kapunkban, mióta Gulácsi megsérült (Fotó: MLSZ)

“Megnyugtató, hogy két olyan kiváló kapusom van, mint Dibusz Dénes és Gulácsi Péter, de hát sajnos csak az egyikük védhet. Azt már most elárulhatom, hogy a törökök és a koszovóiak ellen mindketten kapnak egy-egy teljes meccset, bár azt még nem döntöttem el, ki melyik összecsapáson véd."Annyit viszont mondhatok, hogy ha minden poszton olyan erős riválisok küzdenének a csapatba kerülésért, mint a kapuban, Európa tíz legjobb csapata között lennénk.”

“De a kérdőjelek nem érnek véget a kapusoknál, és sok kérdésemre nem is fogok választ kapni a márciusi barátságos meccseken. Sajnos azt már tudjuk, hogy Kalmár Zsoltira nem számíthatunk, és a szívem szakad meg, hogy egy ilyen kiváló játékos már a harmadik Eb-ről marad le sérülés miatt. Jobbulást és gyors visszatérést kívánok neki, várjuk vissza, számítunk rá.”

 
Kalmárnak (b) nincs szerencséje a nagy tornákkal (Fotó: MLSZ)

“De vannak Zsoltin kívül, akikkel kapcsolatban nemcsak az a kérdés, hogy egészségesek lesznek-e, hanem hogy milyen formában tudnak visszatérni, és izgatottan várom, mi lesz Fityóval [Fiola Attila], Endivel [Botka Endre] vagy éppen [Csoboth] Kevinnel. Az ideális az lenne, ha mindenki egészséges és csúcsformában lenne az Eb rajtjára, de ha az eddigi tapasztalataimból indulok ki a magyar válogatott élén, akkor erre nem sok esély van” - mondta keserű mosollyal a kapitány.

Először jöhetne a fényes - de nem jön

Elég csak a 2020-as Eb-t felidézni, amikor Marco Rossinak konkrétan elfogytak a támadó középpályásai (azért így is parádésan teljesített a csapata), és máris látjuk, mennyire nem pártfogolja a szerencse az olasz szakembert. Bár a fenti megállapítás igaz, nagyjából tudjuk, hogy néz ki a legerősebb magyar válogatott, de a pályán még nem igazán láttuk, mert valaki mindig sérült. Most feltehetné a fényest Rossi, de nem fogja.

 
A lipcsei tandemből Gula visszatért, Willi kiesett (Fotó: MLSZ)

Orbán Willinek van egy apró sérülése, de nincs értelme kockáztatni, hogy nagyobb baj legyen, ezért megoldjuk nélküle. Dárdai Mártont biztosan meg fogjuk nézni, de még nem döntöttük el, melyik mérkőzésen. Eddig nagyon pozitív, amit láttam tőle, tisztában vagyunk vele, hogy óriási potenciál van a játékosban, de ahogy a többi fiatal játékossal, vele kapcsolatban is a fokozatosságban hiszek.”

“Ennek az a legfontosabb oka, hogy a védőimtől azt várom, ne gondolkodjanak, hanem automatikusan tudják, mi a dolguk, ez pedig nem megy egyik pillanatról a másikra. Sok időt kell eltöltenie velünk, míg egy kigondolt döntésből automatizmus válik, de megkezdtük a közös munkát és biztosan meg fogjuk nézni élesben is” - magyarázta a kapitány.

 
Dárdai Márton biztosan megnézi a kapitány (Fotó: MLSZ)

Rossi elmondta, az Eb-ig hátralévő barátságos meccseknek azért is lesz nagy jelentőségük, mert felkészülni ugyan nem lehet a sérülésekre, de muszáj, hogy legyen variációs lehetőségünk, ha esetleg kidőlne néhány kulcsember. “Szerencsére” ezt volt alkalmunk gyakorolni az utóbbi időben.

“Az utolsó négy Eb-selejtezőn három-négy alapemberre nem számíthattam, mégis hoztuk az eredményeket és a csapat játékának a színvonala sem esett vissza drasztikusan."Igyekszünk minden helyzetre vészmegoldással készülni, ezért is fontos, hogy a keretet alkotó játékosok jól ismerik a játékunkat, ezért tudnak reagálni a váratlan helyzetekre is.”

A magyar válogatott március 22-én (péntek) 20.45-kor kezd Törökország ellen, majd március 26-án (kedd) 19h-kor Koszovót fogadja szintén a Puskás Arénában - utóbbi mérkőzésre még vannak jegyek. Az Eb-ig még két barátságos meccset játszik Marco Rossi csapata, május 4-én Írország, 8-án Izrael lesz a mieink ellenfele. A meccseket az M4 Sport élőben közvetíti.

MOL Sportágak
MOL Csapat