Marco Rossi: Jobb lenne itthon kezdeni az Eb-selejtezőket

2018. december 03. hétfő 16:39

Marco Rossi sajtótájékoztatót tartott az Eb-selejtezők sorsolása után, és a MOL-csapat is ott volt az MLSZ székházában, ahol kiderült, a kapitány nem örül a meccssorrendnek.

Marco Rossi kapitány a tőle megszokott lazasággal, néhány poént is a mondandójába ágyazva tartotta meg az Eb-selejtezők sorsolásának értékelését az MLSZ székházában. A kapitány elmondta, a magyar csapatnak ki kell adnia magából mindent, hogy az erős csoportban jól szerepeljen, de örül neki, hogy több közeli országgal is játszunk, ami sok magyar szurkolót is jelent a stadionokban.

Eb-selejtező: nehéz, de hozható feladat vár a válogatottra

A Dublinban megtartott vasárnapi sorsolást a Nemzetek Ligája-eredmények alapján a negyedik kalapból várta Marco Rossi együttese, amely az ötcsapatos E csoportba került. Ezen kívül még négy csoportba sorsoltak öt-öt válogatottat, további ötbe pedig hatot-hatot. Mindegyikből az első kettő jut ki a kontinensviadalra, melynek 12 ország 12 városa ad otthont, köztük Budapest is, ahol három csoportmérkőzésre és egy nyolcaddöntőre kerül sor.

A MOL-csapat kérdésére a kapitány elmondta, nem igazán örül a mérkőzések sorrendjének, mert jobban szeretett volna hazai pályán kezdeni. "Rendkívül fontos a rajt, ha az sikeres, a további mérkőzések már könnyebbek. Mindent megteszünk, hogy az első két találkozót a realitások figyelembe vételével a lehető legjobb eredménnyel zárjuk" - mondta Rossi, aki kitért rá, egy jól elkapott rajt messzire viheti a csapatot.

Nem volt hatásunk a meccsek sorrendjére, így ezen már nincs mit szomorkodni, de az biztos, hogy nagyon oda kell tennünk magunkat, hogy eredményesek legyünk az első két meccsen. "Horvátországot nem kell bemutatni senkinek, de a szlovákok is nagyon erősek - szerintem jobbak is, mint a walesiek" - tette hozzá a kapitány. 

Segít-e a MOL-csapatos múlt?

Rossi szerint a szlovákok ellen nem sok előnyt jelent, hogy egy évig Dunaszerdahelyen dolgozott, hiszen a MOL-csapat szlovákiai klubjánál nem sok szlovák válogatott játékossal dolgozott együtt. Kiemelte azonban Marek Hamsikot, aki a Napoli játékosa, és a kapitány jól ismeri, valamint Milan Skriniart, akiről elmondta, “70 milliót ér… és nem forintban”.

 
"Nem becsülhetünk le senkit, egyik mérkőzésen sem követhetünk el olyan kommunikációs hibákat, mint Tallinnban. Száz százalékban fel kell készülnünk lehetőségeinkhez képest arra, hogy esélyünk legyen az ellenfeleinkkel szemben" - magyarázta Rossi.

A kapitány elmondta, a legkomolyabb kihívás, hogy négy hónappal később találkozik újra a játékosokkal, hiszen bár az OTP Bank Liga menetrendjének kisebb átalakításával szervezhetne összetartást a Magyarországon játszókkal, a légiósokat nem lehet minden ilyen eseményre elhívni külföldi klubjuktól.

Sikeresek szeretnénk lenni, nagy lehetőség a hazai rendezés. Nem könnyű az út, de a részvétel a célunk és a vágyunk, hiszen ki tudja, hogy mikor lesz Budapest újra egy ilyen torna rendezője - fogalmazott. Hozzátette, az Eb-szereplés kiharcolása edzői pályafutása egyik legnagyobb sikere lenne.

Nem tervez újabb honosítást

Rossi arról is beszélt, hogy bár Orbán Willi nagy segítség a csapatának, jelen pillanatban nincs szó arról, hogy újabb játékosokat honosítana a szövetség. “Bízom a mostani keretemben, és elég jónak tartom a csapatomat ahhoz, hogy a céljainkat megvalósítsuk. Sok játékost figyelünk, nagyon bő keretben gondolkodunk, és nem azt figyeljük, hogy ki teljesít úgy, hogy esetleg honosítsuk” - magyarázta Rossi.

 
“A fiatalokkal kapcsolatban sem ugrunk át lépcsőfokokat. Az, hogy valaki fiatal, nem érdem, hanem állapot. Csak olyan játékosokat hívok be, akik meghatározó szereplői a klubjuknak. Számomra aki tíz percekre beszáll, még nem kész játékos, és nem tud segíteni nekünk. Ahogy korábban is mondtam: a forma és a fizikai állapot a legfontosabb válogatási alapelv.”

A magyar válogatott Eb-selejtezőinek időpontjai:

március 21.: Szlovákia-Magyarország
március 24.: Magyarország-Horvátország
június 8.: Azerbajdzsán-Magyarország
június 11.: Magyarország-Wales
szeptember 9.: Magyarország-Szlovákia
október 10.: Horvátország-Magyarország
október 13.: Magyarország-Azerbajdzsán
november 19.: Wales-Magyarország

MOL Sportágak
MOL Csapat