Marko Nikolic: Készen állunk, hogy megküzdjünk a bajnoki címért

2018. február 23. péntek 22:06

Jól erősített a szünetben a Videoton, Marko Nikolic elégedett a télen elvégzett munkával, és úgy gondolja, lényegesen erősebb lett a csapata.

Bár az őszi szezon nagy részében a tabella élén állt, az utolsó két fordulóban elszenvedett vereségek miatt csak a második helyen telelt a Videoton. A telelést a magyar NBI.-ben szó szerint kell érteni, hiszen két és fél hónapja nem játszottak tétmeccset az első osztályban, ami Marko Nikolic, a Vidi edzője szerint sem biztos, hogy a legszerencsésebb dolog.

“Tudom, hogy a közép-európai klíma nem kedvez a téli futballnak, de talán érdemes lenne elgondolkodni azon, nem szerencsésebb-e egy héttel tovább játszani ősszel, és egy héttel korábban kezdeni télen, mert nagyon hosszú a szünet. "A környékbeli bajnokságok már mind mennek, játszanak a szerbek, a horvátok, a románok és a szlovákok is” - mondta a MOL-csapatnak a Videoton vezetőedzője.  

 
“Amíg gond volt a létesítményekkel, addig elfogadható volt a hosszú szünet, de most már a legtöbb csapat kiváló minőségű létesítményben játszik, így talán érdemes megfontolni a korábbi kezdést. Így ugyanis olyan, mintha két külön szezon lenne egy évben.”

Azért van ennek jó oldala is

Nikolic elmondta, tulajdonképpen a téli alapozás a legfontosabb felkészülési időszak egy magyar csapat számára, hiszen a bajnokság vége után alig néhány héttel már kezdődnek is az európai kupák selejtezői, így az egész szezonra szóló erőnléti és taktikai munkát télen kell elvégezni.

“Két edzőtáborunk is volt, az elsőben inkább a fizikai felkészítés került az előtérbe, a másodikban már többet foglalkoztunk a taktikával. Nagyon örülök, hogy minden játékosomnak tudtam meccsterhelés biztosítani, arról nem is beszélve, hogy nem sérült meg senki, ami messze nem törvényszerű, hiszen tíz meccset játszottunk. Nem is akármilyen csapatokkal, talán nem túlzás, hogy Európa Liga-erősségű ellenfelekkel is találkoztunk.”

 
“Tulajdonképpen - bár mindig van min javítani, maradéktalanul elégedett lehetek, hiszen remek körülmények között dolgozhattunk, és elvégeztük a munkát, amit akartunk. A csapatom éhesen várja a tavaszi rajtot.”

Jól erősített a Vidi

Nikolic szerint a tavasz mindig nehezebb, de nem csak a Fradit hárompontos hátrányból üldöző Videotonnak, hanem minden csapatnak. “A magyar bajnokság egyébként is kiegyenlített, és mivel csak 12 csapat van, gyakorlatilag mindenki küzd valamilyen fontos célért. Ki a bajnoki címért, ki az európai kupaszereplésért, ki a kiesés ellen, és hát tavasszal már nincs javítási lehetőség, így mindenki mindent belead. Lesznek meglepetések, biztos vagyok benne, hogy sem a Fradi, sem mi nem fogjuk minden meccsünket megnyerni.”

A fehérváriak az edző szerint remekül erősítettek, hiszen három mezőnyjátékost is igazoltak Huszti Szabolcs, Boban Nikolov és Stefan Scepovic személyében, de Nikolic nem három, hanem öt új mezőnyjátékossal számol. “Vinicius Paulo és Kovács István visszatérése olyan, mintha kulcsembereket igazoltunk volna. Nagyon örülök, hogy újra számíthatok rájuk, fontos szerepe lesz a tavaszi mérkőzéseinken mindkettőjüknek.”

Huszti Szabolcsról külön is beszélt Nikolic, aki szerint már úgy is óriási erősítés a játékos megszerzése, hogy még egy percet sem játszott tétmeccsen a Vidiben. “Nagyon büszke vagyok a klubra, hogy sikerült egy ilyen kaliberű játékost szerződtetni. Az elmúlt 15-20 év egyik legjobb magyar futballistájáról beszélünk. Mondanom sem kell, mekkora erősítés, és itt nem csak a játéktudására gondolok, hanem a mentalitására és a tapasztalatára is. Nagyon fontos szerepet szánok neki” - mondta az edző, aki nevetve tette hozzá, bár tudja, hogy a bal oldalon szinte minden poszton bevethető játékost szerzett, balhátvédként biztosan nem fogja játszatni Husztit.

 
Kép: vidi.hu
 
“El kell mondanom azt is, hogy az őszi kerethez képest nyolc játékos nincs már velünk. Van köztük, aki egyelőre még nem üti meg a Videotonnal elvárt szintet, másoknak a beilleszkedéssel voltak gondjai, és ezt a helyzetet a keret érdekében meg kellett oldanunk” - tette hozzá Nikolic.

Erősebb keret = nagyobb verseny

A téli változásoknak köszönhetően Nikolic szerint lényegesen erősebb Videoton kezdi meg a tavaszi szezont. A szerb szakember három pontban foglalta össze, miben lépett előre leginkább a csapata.

“Először is minőségileg léptünk előre, ami azt jelenti, hogy egyrészt nekem is több variációs lehetőségem van úgy meccs közben, mint eltiltások és sérülések esetén, másrészt nagyobb a verseny a csapatba kerülését. Mondok egy példát: van a keretben öt válogatott szintű védőm a négy helyre, és hasonló a helyzet a középpályán is.”

“A második pont, hogy csapatként erősebbek, egységesebbek lettünk. Úgy érzem, az öltözői atmoszférának is jót tettek a téli változások, az új szelek friss levegőt hoztak, ami ránk is fért. "A harmadik pont pedig a felkészülés: sokat és jól dolgoztunk, ami reményeim szerint nem csak az erőnlétünkön, illetve a taktikai felkészültségünkön látszik majd meg, hanem a csapat önbizalmán is.”

 
Nikolic abban bízik, hogy az erősebb keretnek köszönhetően a csapat őszi hullámzása is a múltté, és kiegyensúlyozottabb lesz a Videoton. “Nem jó, ha vannak a kezdőben bebetonozott posztok. A csapatnak sem jó, és a játékosnak sem, hiszen a mentális frissességnek nem tesz jót, ha valakinek nem kell küzdenie.”

Tiszteljük a Fradit, de magunkkal foglalkozunk

Nikolic elmondta, a Videoton játszotta a legtöbb meccset (szám szerint 30-at), de ez szerinte normális egy olyan célokat megfogalmazó klubnál, mint a Vidi, és nem lehet kifogás semmire. “Az viszont probléma, hogy a klub két éve úgy harcol a bajnoki címért, hogy gyakorlatilag egyetlen hazai meccse sem volt. Szeretjük a felcsúti stadiont, jól érezzük magunkat az itteni albérletben, de azért mondanom sem kell, mennyire más érzés lesz hazai pályán, a saját szurkolóink előtt pályára lépni.”

 
“A tavaszi szezon azonban nem a fáradtságon, vagy az állandó albérletünkön fog múlni. Csakis mi nyerhetjük meg, vagy veszíthetjük el a bajnoki címet. A végzetünk a mi kezünkben van. Minden ellenfelünket tisztelnünk kell, de senkitől nem szabad félnünk.”

“A Ferencvárost kiváló csapatnak tartom, amelyet nagyszerű edző irányít. Régóta dolgoznak már együtt, és elég rutinos játékosok alkotják a csapatukat. Nehéz ellenfél, amelyet tiszteletre méltó dolog legyőzni, és mi pontosan erre készülünk.”

MOL Sportágak
MOL Csapat