Márton szabadságot ad, de fegyelmet vár a MOL Fehérvártól

2020. július 29. szerda 09:13

A MOL Fehérvár új edzője nagy lendülettel vetette magát a munkába, Márton Gábort edzői ars poeticájáról, csapatjátékról, új igazolásokról és távozókról, valamint a tervekről kérdeztük.

Márton Gábor, ha a nemzetközi rutinját nézzük, talán kicsit meglepő választás volt Joan Carrillo helyére a MOL Fehérvár élén, ám az egykori kiváló középpályásnak egyáltalán nem az ölébe hullott a lehetőség, hogy az ország egyik legjobb csapatát vezesse. A pécsi futball történetének egyik legnagyobb játékosa szépen építgette edzői karrierjét, alacsonyabb osztályokban is ért el sikereket, de az áttörést a ZTE-nél bemutatott óriási menetelés hozta el számára.

Márton Gábor veszi át a MOL Fehérvár irányítását

A klub weboldalán szerdán közölte, hogy az elmúlt idényt hetedikként záró Zalaegerszeget irányító 53 éves Márton ül le a kispadra, miután a napokban a MOL Fehérvár és edzője, Joan Carrillo útjai elváltak. "Kicsit váratlanul ért a megkeresés, de nagyon boldoggá is tett. Ezt az ajánlatot pedig nem lehet visszautasítani.

Márton kiesőhelyen vette át az egerszegieket, és nemcsak simán bennmaradt velük, de csapata játékával méltán vívta ki a magyar szakma, köztük Kovács Zoltán sportigazgató elismerését. Carrillo távozásának bejelentése után alig néhány nappal a MOL Fehérvár be is jelentette, hogy Márton Gábor veszi át a csapat irányítását.

“Ez karrierem legnagyobb lépése, ez nem is kérdés” - sóhajtott nagyot az 53 éves szakember, amikor a MOL Csapat két edzés között utolérte. “De vannak olyan helyzetek, amikor az embernek bátran kell döntenie, mert bizonyos lehetőségek nem jönnek gyakran."A Vidinek nem mondhattam nemet, egyrészt azért, mert imponált, hogy engem akartak, és tudtam, hogy egy jól felépített és menedzselt klubba érkezem. Másrészt azért, mert képesnek tartom magam a feladatra. Ha nem így lenne, eszembe sem jutott volna elvállalni” - szögezte le Márton.

 
Fotó: MOL Fehérvár
 

“Pécsett annak idején saját nevelésű játékosokból építettem fel egy kifejezetten jó focit játszó csapatot, és Siófokon is gyorsan sikerült megemelnünk a csapat játékának színvonalát. A ZTE-nél jól sikerült az NBI-es bemutatkozásom, ám ezért természetesen elsősorban a játékosokat illeti dicséret, hiszen egyből vevők voltak az ötleteimre, és a pályára is tették, amit kértem tőlük.”

Fehérvár más kávéház

“Sokan kérdezték, nem félek-e a MOL Fehérvárnál rám váró nyomástól. Nos, a ZTE-nél a kiesés elől menekülve már belekóstoltam a nyomásba, ráadásul egyből egy nagyon komoly sorozattal kezdtünk a pandémia után, ahol senki nem adott nekünk sok esélyt, mi mégis lendületet tudtunk venni."A nyomás tehát nem idegen számomra, még ha a Vidinél más jellegűek is az elvárások. Én bírni fogom, ezt megígérhetem!”

Mártont már az első napokban érték meglepetések Fehérváron, de ezek egyértelműen pozitívak voltak. “A jót könnyen megszokja az ember” - mondta nevetve a MOL Fehérvár vezetőedzője. “Itt aztán tényleg csak a munkára kell koncentrálnia az embernek, mert olyan felkészült stáb dolgozik mellettem, amiben mindenki pontosan tudja, mi a feladata. Ehhez még hozzá kell szoknom, mert itt valóban nem lózung, hogy minden feltétel adott a munka elvégzéséhez.”

 
Fotó: MOL Fehérvár
 

Márton Gábor edzői hitvallásáról első kézből szerzett információkat a MOL Fehérvár, hiszen a Magyar Kupa negyeddöntőjében 2-0-ra kikapott a címvédő Egerszegen, az utolsó fordulóban pedig 1-1-es döntetlent játszott a kiesés elől menekülő csapattal. A szakember természetesen Fehérváron sem bújik ki a bőréből, hasonlóan látványos támadófutballt szeretne játszatni a Vidivel is.

“Az első találkozás remek hangulatban telt, és az első edzések azt is megmutatták, hogy a fiúk vevők az ölteteimre. Sok munka áll előttünk, de ez természetes, amikor új edző érkezik egy klubhoz, akinek új elképzelései vannak."Hogy mennyi idő kell ahhoz, hogy a csapat úgy játsszon, ahogy én szeretném? Három hét! Azért ennyi, mert ennyi van” - mondta nevetve Márton.

 
Fotó: MOL Fehérvár
 

“Viccet félretéve, azt hiszem, néhány hónap mindenképpen kell ahhoz, hogy automatizmusokká váljanak a játékosokban az általam kért dolgok. Ez persze nem azt jelenti, hogy addig csak szenvedni fogunk, mert szerencsére nagyon tehetséges, tenni és fejlődni akaró kerettel dolgozhatok, és már az első edzéseken is láttam a fiúkon, hogy keményen hajtanak, és próbálják megvalósítani a kéréseimet.”

Mik ezek a kérések?

Marko Nikolic egy szervezett védekezésre épülő taktikát valósított meg a MOL Fehérvárnál, utódja, Joan Carrillo azonban inkább a támadófutball híve volt. Bár Márton nem kívánta kommentálni az összehasonlításokat, a magyar szakember futballfilozófiája inkább a spanyolhoz áll közelebb, hiszen ő is az attraktív, gyors támadójátékot erőlteti a csapatainál, ugyanakkor van egy fontos tényező, amit mindig szem előtt tart.

“A futball egy játék. Azt akarom, hogy a játékosok is játékként tekintsenek rá, szeressenek focizni, élvezzék az edzéseket, és főleg akarják szórakoztatni a közönséget. Hogy milyen a jó foci? Hát olyan, amiért a nézők kijönnek a meccseinkre!"És nem nézni, hanem szórakozni, és persze szurkolni! A közönség sok támadást, helyzeteket, kapura lövéseket akar látni, és mi arra készülünk, hogy kiszolgáljuk őket.”

 
Fotó: MOL Fehérvár
 

“A legnehezebb feladat az, hogy a fentiek úgy teljesüljenek, hogy közben a csapat egyensúlya, azaz a stabilitása megmarad. Én az a fajta edző vagyok, aki a támadóinak elég sok szabadságot ad, a védőimtől viszont precizitást, szervezettséget, és a védekezés irányítását követelem meg. A támadást és a védekezést egyaránt csapatjátéknak fogom fel, amihez minden játékostól taktikai fegyelmet kérek, amihez egészen addig, míg automatizmusok nem lesznek a mozgásokból, nagy koncentráció kell. Ez az első időszakban nagyon fontos lesz” - szögezte le Márton.

A támadók ösztöneire is épít

“A támadójátékhoz egy kicsit másként állok. Nyilván megvannak a magam elképzelései, de azt szeretem, ha a támadóimat nem szorítom a saját ötleteim kereteibe, hanem megkapják azt a fajta szabadságot, amiben kibontakozhatnak az egyéni képességeik."Nem megmondom nekik a frankót, hanem lehetőségeket kínálok, amelyek közül ők választhatnak, és a tapasztalatom az, hogy az olyan tehetséges csatárok, amilyenekkel a MOL Fehérvárnál van szerencsém dolgozni, nemcsak élvezik ezt, de ki is hozza belőlük a legjobbjukat.”

“Ezek a dolgok nem pottyannak az ölünkbe az égből, meg kell dolgozunk érte, hogy működőképes rendszert építsünk fel. Azt szeretném, ha mindenki hallgatna az ösztöneire, de ezt úgy tenné, hogy közben szem előtt tartja a csapattársai mozgását, és a csapat játékában betöltött szerepét az adott játékszituációban. Nem könnyű a feladat, de képesek vagyunk rá, hogy megoldjuk.”

 
Fotó: MOL Fehérvár
 

“Távozott két rutinos, komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkező védőnk, és más változások is vannak a keretben a tavalyihoz képest, úgyhogy nagyon sokat kell segítenünk egymásnak a fiúkkal. A pozitív atmoszféra, és a támogató közeg szinte már garancia is arra, hogy jó munkát fogunk végezni. Szükség is lesz rá, rengeteg dolgunk van még az első tétmeccsekig” - mondta elszántan Márton Gábor.

MOL Sportágak
MOL Csapat