Még nem a selejtezők járnak a Vidi tizenegyesölőjének a fejében

2018. március 13. kedd 17:41

A Videoton kapusa, Kovácsik Ádám idén négy büntetőből egy gólt sem kapott, de szerinte ez inkább a kemény felkészülésnek köszönhető, nem a szerencsének.

Kovácsik Ádám egyelőre még nem tartja magát az NBI. Samir Handanovicának (az Inter szlovén kapusának vannak hozzá hasonló büntetővédési statisztikái), de örül, hogy megtérül a 11-esek hárításába fektetett munkája. A Videoton 26 éves kapusa elmondta, nem csak az ösztönei segítik a kapuban.

“A videóelemzőkkel jó hosszú időre visszamenőleg megnézzük, ki hova szereti rúgni a büntetőket, mi derül ki abból, ahogy nekifut, de persze a legfontosabb mindig a megérzés. Figyelem meccs közben is az ellenfél játékosait, hiszen ha például egy csatárnak nincs igazán jó napja, nem jönnek be a cselei, akkor valószínűbb, hogy ha büntetőhöz jut, a kedvenc helyét próbálja célba venni” - mondta Kovácsik Ádám, aki az utolsó 4 kapujára rúgott 11-est kivédte - a legutóbbit éppen múlt hétvégén, a Diósgyőr ellen.

“Idén ez olyan jól sikerült, hogy a négy büntető egyikéből sem lett gól, de összességében sem állok rosszul az NBI.-ben, hiszen hat kísérletből csak egy gólt kaptam. Azt Barczi Dávid rúgta, még a Diósgyőr játékosaként” - tette hozzá a 26 éves kapus.

Rutinos kapusként tért haza

A kapusok között még inkább fiatalnak számít az 1991-es születésű Kovácsik, pedig már komoly légiósmúlt áll mögötte. Olaszországban négy csapatnak is védte a kapuját, és bár állítása szerint megváltás volt, hogy hazatérhetett, azért a karrierje szempontjából fontosnak tartja a calcióban szerzett tapasztalatokat.

“20 évesen első számú kapus voltam a Regginánál a Serie B-ben, ami szerintem óriási dolog. Aztán hoztak egy idősebb kapust, és mondták, hogy tanuljak mögötte, de én védeni akartam, ezért inkább elmentem a harmadosztályba, ahol kezdőként számoltak velem” - mesélte Kovácsik, aki a Foligno és a Pavia csapatánál is megfordult, majd visszatért a Serie B-be, de már nem Regginához, hanem a Carpiba.

 
Fotó: Vidi.hu
 
“Ez az időszak már nem sikerült a legjobban, akadoztak a fizetések is,

így azt mondhatom, nagyon boldog voltam, amikor a Videoton hívott, és egyetlen perc gondolkodás nélkül mondtam igent a fehérváriaknak. Azóta minden a legnagyobb rendben van” - tette hozzá a kapus.

Kemény tavasz vár a Vidire

Az őszi szezon végén becsúszott két vereség miatt a Vidi átengedte az első helyet a Fradinak, de a tavaszi rajtot jobban kapta el a fehérvári csapat, és vesztett pontok tekintetében gyorsan el is tüntette a hátrányát. “Nem voltunk szomorúak, hogy a Fradi kikapott a Diósgyőrtől, de nem szabad elfelejteni, hogy még nem hoztuk be őket, ahhoz ugyanis meg kéne vertnünk a Honvédot, és ez egyáltalán nem könnyű feladat.”

 
Fotó: Vidi.hu
 
“Kemény tavasz lesz, az biztos. Szerintem papírforma, hogy a Vidi és a Fradi küzd a bajnoki címért, várható volt, hogy így lesz, és ezzel természetesen nem a mezőny többi csapatát akarom minősíteni.

Úgy gondolom, kiélezett csata várható, ami elképzelhető, hogy a legutolsó pillanatig tart majd. Nem hiszem, hogy minden hátralevő meccsét megnyerné bármelyik csapat is, bár mi nyilván erre készülünk” - tette hozzá egy mosoly kíséretében Kovácsik.

A kapus egyetért a csapat edzőjével abban, hogy remekül sikerült a téli felkészülés, és hogy az új játékosok érkezése nemcsak a keret erejének, de az öltöző hangulatának is kifejezetten jót tett.

Marko Nikolic: Készen állunk, hogy megküzdjünk a bajnoki címért

Bár az őszi szezon nagy részében a tabella élén állt, az utolsó két fordulóban elszenvedett vereségek miatt csak a második helyen telelt a Videoton. A telelést a magyar NBI.-ben szó szerint kell érteni, hiszen két és fél hónapja nem játszottak tétmeccset az első osztályban, ami Marko Nikolic, a Vidi edzője szerint sem biztos, hogy a legszerencsésebb dolog.

“A téli alapozás tulajdonképpen az egész éves alapozás, hiszen nyáron annyira kevés idő van a bajnokság vége és a nemzetközi kupameccsek között, hogy ott nem lehet érdemi munkát végezni, így az egész éves erőnlét megalapozás télre marad. Nekünk nagyon jól sikerült a két téli edzőtábor, összerázódtunk, fizikálisan és mentálisan is sokat erősödött a csapatunk. Úgy gondolom, készen állunk a tavaszra.

Kovácsiknak speciális volt a helyzete, hiszen pont az edzőtábor alatt született meg első gyermeke, és ha a születésnél nem is lehetett ott, azóta már szokja az apaszerepet. “Ennél nagyobb boldogság nincs! Persze Zalán alaposan felborítja a mindennapjainkat, már nincs az, hogy ha edzés után fáradt vagyok, akkor ledőlök aludni egy kicsit, de hát ez ezzel jár. Nincs jobb érzés, mint amikor az embernek gyermeke születik” - mondta boldogan a friss apuka.

A nyár sem lesz sétagalopp

Az UEFA néhány hete bejelentett változásai még jobban megnehezítik a magyar klubcsapatok útját az európai kupaküzdelmek főtáblájáig, de Kovácsik egyelőre még nem foglalkozik a nyári selejtezőkkel. “Először jussunk el odáig, aztán majd meglátjuk, mit hoz a sorsolás, hiszen ennek azért óriási szerepe van. Tegyük hozzá, a régi rendszerben sem nagyon sikerült a magyar kluboknak odaérniük a csoportkörre, utoljára pont a Vidinek, de annak is már hat éve. Remélem, idén újra mi leszünk azok, akik megtörik a rossz sorozatot.”

MOL Sportágak
MOL Csapat