Mérföldkő az lesz, ha jól megbüntetik a craiovaiakat

2023. január 30. hétfő 11:58

A vendégszurkolók magyarellenes rigmusai miatt a játékvezető lefújta a Sepsi OSK bajnokiját. Diószegi László elnökkel a lehetséges forgatókönyvekről beszélgettünk.

Komoly botrány rázta meg a román futballt vasárnap, miután Andrei Civulete játékvezető a craiovai vendégszurkolók magyarellenes rigmusai miatt lefújta a Sepsi OSK-FCU Craiova 1948 mérkőzést. No, nem az fordult elő először, hogy román szurkolók a magyar identitású klubot gyalázták, hanem az, hogy a játékvezető foganatosította az egyébként évek óta érvényben lévő szabályt, és először félbeszakította, majd lefújta a találkozót.

“Ezek nem szurkolók” - mondta a MOL Csapatnak felháborodottan Diószegi László, a Sepsi OSK elnök-tulajdonosa. “Miután megérkeztek Sepsiszentgyörgyre, összefirkálták a házak oldalát mindenféle magyarellenes szlogenekkel, aztán bejöttek a stadionba, és onnantól kezdve egészen a meccs lefújásáig semmi mást nem csináltak, csak a magyarokat és a saját elnöküket szidalmazták alpári stílusban.”

Máris beindult a szokásos huzavona

Az ilyen esetekben Romániában szinte mindig ugyanaz történik: először megindul a mutogatás, aztán a felelős keresése, végül pedig az egész xenofób és rasszista szinezetet kapva csapódik le a szurkolói fórumokon. “Nem mindennapi, amit a játékvezető a szurkolóktól és a sajtótól kap, pedig egyenes gerinccel tette a dolgát” - mondta a székelyföldi klub vezetője.

 
A játékvezető félbeszakítja a meccset (Fotó: Sepsi OSK)
 

“Az első ilyenkor mindig az, hogy közlik: a magyar szurkolók kezdték a hergelést. Szerencsére a csendőrség már kiadott egy közleményt, amiben közli, hogy a hazai szurkolótábor (ahol egy beépített emberük is dolgozott) makulátlan volt, egyetlen rossz szó nem hagyta el a székely drukkerek száját. Szóval ezzel már nem tudnak jönni.”

Mással viszont igen: a craiovai klub egyből közölte, hogy mivel nem hivatalos, szervezett szurkolói csoportról volt szó, így ők elhatárolódnak az eseményektől, és mivel a felelősség a mérkőzést szervező klubot terheli, a három pontot is maguknak követelnék.

“Ez régi módi Romániában, sőt jelen pillanatban az a helyzet, hogy a Sepsi OSK az egyetlen első osztályú klub, amely felelősséget vállal saját szurkolótáboráért."A többi csapat minden idegenbeli bajnoki előtt küld egy levelet a hazai csapatnak, amiben jelzi, hogy nincs szervezett utazás a szurkolóiknak, így ők nem felelősek a vendégtáborért. Ilyen egyszerűen ki lehet bújni a felelősség alól.”

“Ugyanakkor mi nem tagadhatjuk meg senkitől a belépést a stadionba, hiszen minden szurkolónak joga van belépőt venni. Eszközünk viszont nincs rá, hogy a vendégszurkolókat kordában tartsuk, mert a karhatalom csak akkor léphet közbe, ha tettlegesség történik. Akárhogy is dönt a héten a fegyelmi bizottság, annak precedens értéke lesz.”

Újrajátszást szeretne

Diószegi elmondta, ha rajta múlna, újrajátszatná a mérkőzést, de kevés esélyt lát rá, hogy ez a döntés születik. Minden más esetben viszont csak azt tudja elfogadni, ha 3-0-val a Sepsi OSK-nak írják jóvá a pontokat.

 
Néhány percet azért fociztak is (Fotó: Sepsi OSK)
 

“Ég a telefonom tegnap délután óta, mindenkinek elmondtam ugyanazt: minden klub felelős a szurkolótáboráért, akár magáénak vallja, akár nem. Azt gondolom, most egy olyan lehetőséget kapott a fegyelmi bizottság, amivel komoly lépést tehet az ilyen viselkedés ellen, hiszen ha kellő szigorral sújt le a craivaiakra, talán mások meggondolják, viselkedjenek-e így.”

“Azon kívül abba az irányba is lehet lépni egyet, hogy a klubok igenis vállalják fel a szurkolóikat, vállaljanak felelősséget értük! "Az lenne az egyetlen értelmes szabály, hogy vendégszurkolók csak szervezett keretek között mehetnek idegenbeli meccsekre, így aki nem ilyen módon érkezik a stadionhoz, attól meg lehet tagadni a belépést” - tette hozzá az elnök.

Címlapkép: Maszol.ro

MOL Sportágak
MOL Csapat