Mi is szurkolók vagyunk, a Sepsi OSK mindenkinek szívügye

2020. augusztus 17. hétfő 10:51

A Sepsi OSK elnöke, Diószegi László mesélt a - néhol mulatságos pillanatokat hozó - befutóról, a következő szezonról, a stadionról, és hogy milyen székelyként románok ellen játszani.

Diószegi László nehéz napokon van túl. A Sepsi OSK alapító-elnöke nem tagadja, az elmúlt hetekben napokon keresztül nem jött álom a szemére éjszakánként, annyira ideges volt a Román Labdarúgó Szövetség néhol nevetséges helyzeteket teremtő botladozásának, illetve a Liga döntésképtelenségének okán. A tét óriási volt: biztosan megőrzi-e első osztályú tagságát a székely csapat, vagy osztályozóra kényszerül.

“Bevallom, nekem is megfordult a fejemben, hogy az egész arról szól, hogy kiejtsenek minket, hiszen tudjuk, sokak szemében szálka vagyunk” - mondta a MOL Csapatnak Diószegi. A román első osztályú bajnokság lebonyolítása nem ment egyszerűen a pandémia után, de a klubok vezetői és a szövetség illetékesei is hibásak voltak abban a helyzetben, ami végül azt eredményezte, hogy az UEFA-nak kellett dörgedelmes levelet írnia a román szövetségnek, hogy döntse már el végre, mi alapján, és ki lett a bajnok, és kik a kiesők.

Majdnem lábon lőtte magát a Kolozsvár

“Azon ment a vita, hogy a teljes bajnokságban elért eredményeket vegyék-e figyelembe, vagy csak a rájátszásban elért eredményekből számítsák a végeredményt, illetve azon, hogy a következő szezonra tizennégyről tizenhatra emeljék-e a bajnokság létszámát. Végül összehívták a klubok vezetőit, és szavazást tartottak, ami egy egészen elképesztő helyzetet teremtett, hiszen a bajnok CFR vezetősége rosszul kalkulált, és arra szavazott, hogy csak a rájátszás eredményét vegyék figyelembe. A kolozsváriaknak csak egy nappal később esett le, hogy ha így lesz, elveszítik a bajnoki címüket” - avatott be a mulatságos részletekbe az elnök.

 

A Sepsi számára azért volt fontos a döntés, mert létszámemelés nélkül, csak a rájátszás eredményeit nézve osztályozós helyre került volna az egyébként kilencedik helyen végző csapat. “Már télen volt egy megbeszélés, ahol mi támogattuk a létszámemelést, holott akkor még szó sem volt arról, hogy a kiesés elleni harcban leszünk érintettek."Bevallom, elég ideges voltam a szavazás előtt, nagyon nem hiányzott volna még egy hét gyomorgörcs, hogy mi lesz az osztályozón."Utólag azt mondom, ahogy a végül utolsó helyen végző Targoviste simán legyőzte a román másodosztály harmadik helyezettjét a helyosztón, úgy nekünk sem lett volna gondunk velük, de sokkal nyugodtabb vagyok a kilencedik helyünkkel.”

A szavazás szorosan alakult, hét csapat a rájátszás eredményei alapján döntött volna, hat az egész bajnokságot vette volna számításba, egy pedig tartózkodott. Aztán leesett a CFR-nél, hogy a szavazatukkal a Craiovának ítélték az általuk megnyert bajnoki címet, és gyorsan átálltak a másik csoportba. Így született meg a döntés, miszerint a teljes bajnokság eredményeit nézik, kieső nincs (az utolsó helyezett Targoviste már le is játszotta az osztályozót), és megemelik a bajnokság létszámát. Diószegi hozzátette, volt még egy fontos oka a hosszadalmas keverésnek.

 

“Azt gondolom, ha mi álltunk volna kiesőhelyen, talán más döntés születik. De nem mi álltunk, hanem a Dinamo Bukarest, márpedig a bajnokság közvetítési jogait birtokló társaságnál a Dinamo az első számú csapat: őket nézik a legtöbben, nekik van a legtöbb szurkolójuk, így szó sem lehetett arról, hogy ők kiessenek” - magyarázta Diószegi. Hozzá kell tennünk, ha csak a pályán elért eredmények döntenek, még le kellett volna játszani az elmaradt meccseket, és ebből a Sepsinek már csak egy volt: pont a Dinamo elleni, ahol a háromszéki csapat megpecsételhette volna a bukarestiek sorsát.

Székelyek a román mezőnyben

Megkerülhetetlen kérdés, hogy mennyire érzékelték a háromszékiek az ellenszelet a liga, a játékvezetők és a szövetség részéről, ha már a lelátókon (amíg voltak nézők) gyakran voltak kénytelenek magyarellenes hangokat elviselni.

“A lelátón, illetve az ellenfelek szurkolóin keresztül érezzük inkább ezt a fajta hangulatot, de nem mindenhol. Az a legnagyobb baj, hogy a klubok vezetői nem tesznek semmit ellene. Nálunk más a helyzet, hiszen mi, akik a klubot alapítottuk, egyszerű szurkolók voltunk, és azok is maradtunk, így minden esetben közösséget vállalunk a szurkolótáborunkkal."Más kluboknál azonban nincs ilyen, nem vállalnak felelősséget a drukkereikért, pedig azt gondolom, ha egy-egy klubvezető kiállna, és azt mondaná: Fiúk, ez sport, itt nincs keresnivalója ilyen hangoknak!, egy idő után visszaszorulna a gyűlölködés.”

“Hogy az irigység táplálja-e őket újabban? Azt gondolom, része van benne, hiszen egy olyan székely csapat jelent meg közöttük, amely néhány éve még az ötödosztályban játszott, alapítása után hét évvel pedig már a román első osztály felsőházában küzdött, idén pedig kupadöntőben léphetett pályára. Ráadásul épül az új stadionunk, ami elfogultság nélkül a legszebb létesítmény lesz egész Romániában” - tette hozzá büszkén az elnök.

 

A szentgyörgyi stadion munkálatai szépen haladnak, de az már a látványterveken is látszik, hogy a székely motívumokkal gazdagon díszített, fatornyos létesítmény párját ritkító stadion lesz. “Makovecz Imre és Kós Károly stílusában épül fel a stadionunk, amely 8500 nézőt lesz képes befogadni. Arra számítunk, hogy a székelyek mellett sok magyar nézőnk is lesz majd, hiszen a brassói repülőtér megnyitásával Budapestről két óra alatt elérhető lesz Sepsiszentgyörgy."Többször hallottam az utóbbi időben, hogy DAC2 néven emlegetnek minket, számunkra ez nemhogy nem sértő, de büszkén viseljük a becenevet” - mondta nevetve az elnök.

Mi csúszott félre idén?

Ha csak azt mondjuk, a Sepsi OSK a kilencedik helyen végzett (a szezon előtt a 8. hely volt a célkitűzés), és története során először bejutott a Román Kupa döntőjébe, akkor úgy tűnik, parádés idényt tudott le a háromszéki csapat. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, hiszen a szentgyörgyieknek nagy csatát kellett vívniuk a bennmaradásért, és végül a kupagyőzelem sem jött össze. Kezdjük az utóbbival.

Nem tudott történelmet írni a kupadöntőben a Sepsi OSK

Román Kupa, döntő: Sepsi OSK-FCSB 0-1 (0-0)Ilie Oană Stadion, Ploiești, Gólszerző: Dennis Man (65.). Kiállítva: Rachid Bouhenna (80.). Sepsi OSK: Niczuly - Dimitrov (Diaz, 75.), Bouhenna, Tincu, Fl. Ștefan - R. Deaconu, Vașvari, Achahbar (Celea, 83.) - Carnat (Fülöp L., 46.), Karanovic (Safranko, 46.), M. Ștefănescu (Csiszér, 75.).

“Számomra már az nagy-nagy győzelem, hogy bejutottunk a kupadöntőbe. Székely csapatnak ez még soha nem sikerült, és büszke vagyok rá, hogy mi lettünk az elsők. Végül 1-0-ra kikaptunk, amiben semmi meglepő nem volt: 13-14 egészséges játékossal tudtunk kiállni egy sokkal erősebb, nagyobb kerettel rendelkező csapat ellen, és fejben sem voltunk elég erősek, hiszen közben a kiesés ellen harcolt a csapatunk.”

“A nagy múltú FCSB elleni döntőt ennek ellenére sikernek értékelem, számomra egyáltalán nem az a fontos, hogy kikaptunk a fináléban, hanem az, hogy eljutottunk odáig. Sajnos a papírformát nem tudtuk borítani, de összességében nem lehetek elégedetlen.”

A bajnokságban azonban váratlanul gyengén teljesített a Sepsi, különösen 2020-ban. Bár nem sokon múlt, hogy az alapszakasz után a felsőházban folytathassa a székely csapat, végül az alsóházba került, és a kiesés ellen volt kénytelen harcolni. Az egy évvel ezelőtti, felsőházas szereplés után joggal merül fel a kérdés: mi történt?

 

“Az a keret, amelyikkel kiharcoltuk a felsőházba jutást, nem volt fenntartható. Sokaknak egyszerűen lejárt a szerződésük, mások kiöregedtek, néhányaknál pedig motivációs problémák voltak, ezért kénytelenek voltunk a keret közel hetven százalékát kicserélni, és új edzőt is szerződtettünk. Ehhez képest a szezon előtt megfogalmazott célunk, azaz a 8. hely mögött végeztünk eggyel úgy, hogy volt egy elmaradt meccsünk. Ha legyőzzük a Dinamót, pont a tervezett pozícióban végezhettünk volna” - mondta Diószegi, aki nem ért egyet azzal, hogy gyenge szezont futott a csapata.

“Sok olyan mérkőzésünk végződött döntetlenre, vagy vereséggel, ahol sokkal többet érdemeltünk volna. Ez nyilván részben amiatt is történt, hogy a sok új játékosnak még össze kellett szoknia, de a vérátömlesztés elkerülhetetlen volt. "Viszont a tervet így is teljesítettük, és döntőt játszottunk a Román Kupában, amivel alaposan megnőtt az ázsiónk. Már negy egy vidéki kiscsapatként tekintenek ránk, hanem méltó ellenfélként, úgyhogy elégedetlen semmiképpen nem vagyok” - szögezte le az elnök.

Megint sokan jönnek

Diószegi elmondta, néhány játékost kénytelenek voltak elengedni, és folyamatban van újak szerződtetése, de akkora jövés-menés nem lesz, mint tavaly. “Kell a nagy keret, mert továbbra is szerda-szombat ritmusban zajlik majd a bajnokság” - utalt az elnök a következő szezonra, amely hosszas huzavona után kiderült, hogy augusztus 22-én rajtol el.

 

“Hoztunk egy spanyol kapust, aki két meccsen a Real Madrid kapuját is védte, ami azért jó, mert Niczuly Rolinak most erős vetélytársa akad, akivel megharcolhat a helyéért. Az OFI Krétából hoztunk egy görög jobbhátvédet, már biztosan nálunk folytatja egy horvát támadó középpályás, és visszatér a francia Nouvier, aki korábban már játszott nálunk. Lesznek fiatalok is, az olasz Inter ifjúsági csapatából érkezik egy játékos, és tárgyalunk még egy gólerős csatárral, illetve egy védekző középpályással is. Megleszünk létszámban és minőségben is.”

“Számszerűen nem változnak a célok, a hatodik hely, azaz a felsőház a cél, legrosszabb esetben a 7-8. hegy egyikét szeretnénk elcsípni. Előbbivel a rájátszás felsőházában találnánk magunkat, utóbbival pedig helyosztót játszhatnánk a negyedik helyen végző csapattal az Európa Ligáért” - mutatta be az elnök az új szabályozást, miszerint az alsóház bajnoka playoffot játszhat az európai kupaindulásért.

“Izgalmas szezon előtt állunk. Erősebb, jobb csapattal kezdjük el a következő idényt, amiben újra nagy céljaink lesznek, ráadásul valamikor a szezon vége felé átadják a stadionunkat, ami remélhetőleg igazi otthonunkká válik majd. Sokat kell dolgoznunk, de ez a jó abban, hogy a klub minden alkalmazottja szurkoló is egyben: szívből csináljuk."

A román bajnokság augusztus 22-én rajtol el, az első fordulóban egyből rangadóval indul az idény, hiszen a szentgyörgyiek a Craiovát fogadják. Hajrá, Sepsi! 

MOL Sportágak
MOL Csapat